Under veckan har jordbruksutskottet i Europaparlamentet diskuterat långsiktiga globala effekter på livsmedelsförsörjning efter Rysslands invasion av Ukraina...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 20

Under veckan har jordbruksutskottet i Europaparlamentet diskuterat långsiktiga globala effekter på livsmedelsförsörjning efter Rysslands invasion av Ukraina. Utskottet för internationell handel har antagit sitt betänkande angående förslaget till förordning om avskogning och miljöutskottet har voterat kring ett stort antal betänkanden, rörande bland annat LULUCF och RED III. Dessutom har EU-kommissionen presenterat sin handlingsplan REPowerEU, som syftar till göra EU oberoende av rysk gas till 2050, och ett nytt medborgarinitiativ som vill stoppa pälsdjursproduktion har startats. Nästa veckas Brysselnytt utgår i och med ledighet vid Kristi himmelsfärd.

Trevlig helg!
Ella Li Jennersjö, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Europaparlamentet röstar för att häva samtliga importtullar mot Ukraina

- Jordbruksutskottet diskuterar global livsmedelsförsörjning med FAO, och ifrågasätter godkännandeprocessen kring glyfosat i diskussion med EFSA

- Utskottet för internationell handel vill se andra definitioner av hållbart skogsbruk och minimerade handelsstörningar i förslaget till förordning om avskogning

- Miljöutskottet antar yttranden kring LULUCF, bindande utsläppsminskningar och förnybarhetsdirektivet

- Jordbruksutskottsledamöter vill se undantag från CAP med anledning av kriget i Ukraina

- EU-kommissionen presenterar planen RePowerEU som syftar till att minska unionens beroende av rysk gas

- Medborgarinitiativet "Free Fur Europe" lanseras – vill se förbud mot all pälsdjursproduktion och handel med päls

 
Kosläpp
 

Europaparlamentet röstar för att häva samtliga importtullar mot Ukraina

Europaparlamentet röstade under en extrainsatt plenarsession i veckan för att häva samtliga exporttullar på ukrainska produkter. Förslaget presenterades av EU-kommissionen i april i år, och berör i huvudsak jordbruksprodukter, frukt och grönt samt en del industriella varor vars tullavgifter annars skulle ha fasats ut vid årsskiftet 2022/2023.

Hävandet av importtullarna syftar till att stötta den ukrainska ekonomin och handeln, som till stor del avstannat efter den ryska invasionen av landet, och kommer gälla under ett år. EU:s handelsministrar väntas under sitt kommande möte den 3 juni skriva under förslaget och på så vis göra det till europeisk lag.

Källa: Politico

Jordbruksutskottet diskuterar global livsmedelsförsörjning med FAO, och ifrågasätter godkännandeprocessen kring glyfosat i diskussion med EFSA

Under veckans sammanträde i jordbruksutskottet i Europaparlamentet deltog Maximo Torrero, chefsekonom vid FAO, FN:s jordbruks- och livsmedelsorgan, för diskussion kring situationen på den globala livsmedelsförsörjningen efter Rysslands invasion av Ukraina. Torrero menade att effekterna av kriget väntas bli allra störst i Nordafrika, där vete är en stapelvara som importerats i stora mängder från både Ryssland och Ukraina.

Larys Bilozir, från det ukrainska parlamentet, deltog i diskussionen och tryckte på vikten av fler exportmöjligheter för ukrainska jordbruksprodukter, då Ryssland i dagsläget blockerar hamnarna vid Svarta havet varifrån Ukrainas export tidigare transporterats. Att exporten återupptas är av största vikt inför skördesäsongen menade hon, då landets lagringskapacitet redan är maximerad och det därför saknas utrymme att lagra kommande skörd.

En annan punkt på mötesagendan var diskussion med Bernhard Url, chef för EFSA, EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet. EFSA meddelade i förra veckan att deras slutsatser kring glyfosat försenas ett halvår, vilket många ledamöter i jordbruksutskottet var kritiska till. Url menade att EFSA har mer än 200 000 sidor material att analysera rörande glyfosat, vilket är en aldrig tidigare skådad mängd. Han efterfrågade därefter mer resurser, både till EFSA och medlemsstaternas nationella livsmedelssäkerhetsmyndigheter, för att de mer effektivt ska kunna driva processer i liknande frågor.

Källor: Europaparlamentet och Politico

Utskottet för internationell handel vill se andra definitioner av hållbart skogsbruk och minimerade handelsstörningar i förslaget till förordning om avskogning

I veckan röstade utskottet för internationell handel, INTA, i Europaparlamentet, kring sitt betänkande om förslaget till förordning om avskogning. Förslaget presenterades av EU-kommissionen i november 2021 och handlar om att konsumtion av särskilda produkter på EU:s marknad inte ska leda till avskogning, varken inom EU eller i tredjeland. De produkter som finns med i förslaget är bland annat soja, trävaror, kaffe och choklad. INTA är inte huvudutskott i frågan, men de har yttranderätt och deras betänkande kan därför komma att påverka det slutgiltiga förslaget från Europaparlamentet.

Förslaget antogs, och innehåller bland annat att skrivningar om att åtgärder inom ramen för förordningen måste minimera eventuella störningar i handeln, och att de måste bygga på principen om frihandel. Dessutom anser de att definitionen av "hållbart skogsbruk" som används i förordningen ska vara samma som i EU:s skogsstrategi. I EU-kommissionens förslag till förordning om avskogning används en annan definition av begreppet, som fått motta mycket kritik.

Det antagna förslaget till yttrande kommer nu att skickas till miljöutskottet, som är huvudutskott i frågan. Miljöutskottet väntas votera kring sitt förslag till yttrande den 7 juli.

Källa: Europaparlamentet

Miljöutskottet antar yttranden kring LULUCF, bindande utsläppsminskningar och förnybarhetsdirektivet

Miljöutskottet antog i veckan flera förslag till betänkande inom klimatpaketet Fit for 55, däribland ett förslag till betänkande rörande LULUCF, jord- och skogsbrukets markanvändning. Miljöutskottet vill bland annat se en femtonprocentig ökning av nettoupptag av växthusgaser inom LULUCF-sektorerna jämfört med EU-kommissionens förslag, samt enklare och mer transparenta bokföringsregler, för att på så vis harmonisera dessa över medlemsstaterna.

Ett förslag rörande ESR, bördefördelningen av medlemsstaternas årliga utsläppsminskningar, antogs också av utskottet. I förslaget betonas vikten av CCS, så kallad Carbon Capture Storage, teknik som fångar in koldioxid från fabriksutsläpp och lagrar det under markytan. Dessutom vill utskottet att medlemsstaternas mål för sänkning av växthusgasutsläpp ska vara striktare än i EU-kommissionens förslag, för att se till att samtliga stater bidrar till att klimatmålen uppfylls. Båda dessa yttranden kommer nu att tas upp för debatt och votering i Europaparlamentet.

Dessutom antogs ett förslag rörande revideringen av RED III, förnybarhetsdirektivet. Miljöutskottet vill här se att bioenergi från trä inte längre ska få klassas som förnybar energi och vill dessutom öka målet för andel förnybar energi i EU till 2030, till 45 procent från EU-kommissionens förslag till mål om 40 procent. I denna fråga är det utskottet för industri, forskning och energi som är ansvarigt utskott.

Källor: Europaparlamentet och Politico

Jordbruksutskottsledamöter vill se undantag från CAP med anledning av kriget i Ukraina

Sent i veckan skickade ett antal jordbruksutskottsledamöter från partigrupperna EPP, S&D, Renew, ECR och I&D ett brev riktat till EU-kommissionen. I brevet efterfrågas undantag i nya CAP, den gemensamma jordbrukspolitik som träder i kraft 2023, med anledning av kriget i Ukraina och effekterna detta gett på den europeiska jordbruksmarknaden.

Ledamöterna vill framför allt se undantag vad gäller vissa minimiregler för miljöåtgärder som varje lantbrukare måste uppfylla för att kunna erhålla stöd. Vissa av reglerna kan innebära minskad produktion och därför vill ledamöterna att bönder tillfälligt ska undantas dessa för att säkerställa en ökad livsmedelsproduktion på EU-nivå. EU-kommissionen har ännu inte kommenterat brevet officiellt.

Källor: Europaparlamentet och Politico

EU-kommissionen presenterar planen RePowerEU som syftar till att minska unionens beroende av rysk gas

Den 8 mars i år presenterade EU-kommissionen ett meddelande om en kommande handlingsplan kallad REPowerEU, som syftar till att minska EU:s beroende av rysk gas och påskynda övergången till grön energi. I veckan presenterade EU-kommissionen ett förslag till handlingsplan, med konkreta åtgärder kring de sektorer som nämndes i meddelandet.

I förslaget till plan återfinns ett antal konkreta åtgärder för att minska EU:s beroende av rysk gas. Bland annat föreslås förenklingar i godkännandeprocesserna för större projekt rörande förnybar energi. Det föreslås även att produktionen av biogas ska öka till 35 miljarder kubikmeter till 2030 med hjälp av ekonomiska stöd, bland annat från CAP-budgeten. Förslaget till handlingsplan ska nu godkännas av Rådet och Europaparlamentet.

Källa: EU-kommissionen

Medborgarinitiativet "Free Fur Europe" lanseras – vill se förbud mot all pälsdjursproduktion och handel med päls

I veckan lanserades ett nytt medborgarinitiativ kallat "Free Fur Europe" av EU-kommissionen. Medborgarinitiativ är en funktion som ger namninsamlingar med över en miljon underskrifter rätt att föreslå ny eller ändrad EU-lagstiftning.

"Free Fur Europe" är ett initiativ med ett femtiotal djurvälfärdsorganisationer i ryggen, däribland den europeiska lobbyorganisationen Eurogroup for Animals. Initiativet går ut på att förbjuda all pälsproduktion och -försäljning inom EU och har nu ett år på sig att samla in minst en miljon underskrifter från representanter från minst sju av EU:s medlemsstater. Uppnår initiativet detta mål måste EU-kommissionen officiellt besvara initiativets förslag.

Källa: Politico

Vad händer nästa vecka?

Tisdag
Jordbruksministermöte i Bryssel. På agendan diskussion om fågelinfluensa och situationen på jordbruksmarknaden.

Onsdag
Pigmeat reflection group i Copa-Cogeca.
Från LRF deltar Jeanette Elander.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram
 
Website

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign