Denna veckas nyheter fokuserar på jordbruksministermötet där de diskuterade franska ordförandeskapets prioriteringar, hållbara kolcykler...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 3

Denna vecka författas Brysselnytt av två personer, dels Maria Gunnarson som nu avslutar sin praktik på LRFs Brysselkontor, dels mig, Ella Li Jennersjö som tar över som praktikant. Denna veckas nyheter fokuserar på jordbruksministermötet där de diskuterade franska ordförandeskapets prioriteringar, hållbara kolcykler och de stigande priserna på insatsvaror. Europaparlamentet har haft plenarsession i Strasbourg där de bland annat röstade om regler kring djurskydd vid transport och valde en ny talman. Det har varit en minst sagt spännande vecka att inleda praktiken på.


Trevlig helg!
Ella Li Jennersjö – och för sista gången, Maria Gunnarsson

Veckans rubriker

- Europaparlamentet röstar igenom förslag på ändringar i EU:s djurskyddsregler


- Franska ordförandeskapets prioriteringar och hållbara kolcykler på agendan vid årets första jordbruksministermöte

- Wageningens universitet presenterar konsekvensanalys av EU-kommissionens Green Deal

- Europaparlamentets plenarsession i Strasbourg: Val av Roberta Metsola som ny talman i Europaparlamentet

 
Is
 

Europaparlamentet röstar igenom förslag på ändringar i EU:s djurskyddsregler

I juni 2020 tillsattes ett temporärt utskott i Europaparlamentet, ANIT, för att undersöka påstådda överträdelser och missförhållanden i tillämpningen av EU:s djurskyddsregler vid transport inom och utanför unionen. ANIT antog i mitten av december sin egen initiativrapport kring djurskydd vid transport i och utanför EU. ANIT-utskottets icke bindande rapport samt rekommendationer är förslag på Europaparlamentets inspel till Rådet och EU-kommissionen.


ANIT föreslår bland annat att en kortare maxtidsgräns för transport till slakt ska införas, samt höjd ålder för icke-avvända djur som ska transporteras och skärpta regler för transport av dräktiga djur.

Den svenska Europaparlamenterikern Emma Wiesner (RE), sa under debatten att hon var nöjd med förslaget, som nu kommer att skickas till vidare till EU-kommissionen, som stöd i deras fortsatta arbete med en uppdatering av unionens djurskyddslagstiftning.

Copa-Cogeca, paraplyorganisationen för lantbruksorganisationer och jordbrukskooperativ, har efter omröstningen uttryckt besvikelse över att innehållet i ANIT:s rapport saknar tillräckligt vetenskapligt stöd och kan komma att skada jordbrukssektorn – särskilt för de gårdar som är belägna långt ut på landsbygden. Copa-Cogeca uppmanar EU-kommissionen att vetenskapligt undersöka hur långa djurtransporter kan förbättras på annat sätt, till exempel ventilation, temperatur, utrymme, takhöjd med mera.

Källor: Copa-Cogeca och Europaparlamentet

Franska ordförandeskapets prioriteringar och hållbara kolcykler på agendan vid årets första jordbruksministermöte

I veckan hölls årets första jordbruksministermöte, denna gång med den franska jordbruksministern Julien Denormandie som ordförande, då Frankrike sedan årsskiftet övertagit ordförandeskapet i Rådet i EU. På agendan stod bland annat en presentation av ordförandeskapets prioriteringar under det kommande halvåret, en diskussion kring EU-kommissionens meddelande kring hållbara kolcykler, och marknadssituationen.


När det gällde EU-kommissionens meddelande om hållbara kolcykler som presenterades i december förra året ställde sig många av EU:s jordbruksministrar positiva till initiativet. Några av ministrarna, däribland den svenska landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg, underströk dock att även om skogen är en viktig kolsänka så är trä en viktig del i övergången från fossilbaserade till hållbara råmaterial. Denna fråga väntas bli huvudfokus för det informella jordbruksrådet planerat för februari i Strasbourg.

På mötet diskuterades också marknadssituationen för jordbruksprodukter inom EU. På grund av lättade covid-19-restriktioner gällande rörlighet för personer och varor inom EU, och återhämtade handelsrelationer med Storbritannien har värdet av de europeiska exporterna ökat. Flera ministrar lyfte också de ökade priserna på insatsvaror som elpriser och gödningsmedel som bidragit till att priser på vissa europeiskt producerade livsmedelsvaror nu befinner sig på rekordhöga nivåer. Detta är ett problem eftersom det påverkar konkurrenskraften för europeiskt producerade varor negativt.

Ordförande Denormandie tog även upp frågan om spegelklausuler, idén om att införa krav på länder som ingår handelsavtal med EU att dessa ska producera sina varor på ett likvärdigt sätt som EU-producenterna. Denormandie uttrycker att import av varor som inte håller sig till EU:s egna produktionsstandard är inkonsekvent såväl ur ett ekonomiskt, som ur ett miljö- och livsmedelsmässigt perspektiv.

Utöver frågorna kring spegelklausuler och hållbara kolcykler väntas det franska ordförandeskapet även prioritera processen kring de CAP-strategiska planerna. Dessutom kommer de att bidra till att försöka slutföra trialogförhandlingarna om datainsamling, samt leda diskussioner kring strategin för bekämpandet av fågelinfluensa, och praxis kring djurhälsa inom djuruppfödning.

Källor: Europeiska rådet, ENDS och Politico

Wageningens universitet presenterar konsekvensanalys av EU-kommissionens Green Deal

På uppdrag av bland andra Copa-Cogeca, EU:s paraplyorganisation för lantbruksorganisationer och kooperativ, och CropLife Europe har Wageningens universitet tagit fram en konsekvensanalys av EU-kommissionens föreslagna målsättningar inom Farm to Fork – EU:s strategi för en hållbar livsmedelskedja och strategin för biologisk mångfald.

De båda strategierna ingår i EU-kommissionen Green Deal, strategin för ett klimatneutralt Europa till 2050. Målsättningarna i strategierna omfattar specifika mål om minskat användande av växtskyddsmedel, mineralgödsel, antibiotikaanvändning och mål om areal för ekologisk produktion. Den konsekvensanalys som nu presenterats utreder effekterna av fyra olika scenarion, som alla är baserade på delmål i Farm to Fork och biodiversitetsstrategin, på sju medlemsländer och tio grödor som återfinns i unionen.


Under presskonferensen i veckan där rapporten presenterades rapporterade Johan Bremmer, huvudförfattare av rapporten, att alla fyra scenarion producerade skördeförluster på den Europeiska marknaden, med prishöjningar som konsekvens. Höjda priser på den inhemska Europeiska marknaden leder i sin tur till minskad konkurrenskraft och export för EU-producerade jordbruksvaror, och ökad import för att väga upp de minskade skördenivåerna. De drog också slutsatsen att effekterna är märkbart större på permanenta odlingar, såsom äpplen och oliver, än på ettåriga grödor. Detta eftersom man i ettåriga odlingar ofta har större möjlighet att anpassa sin verksamhet löpande för att sänka effekten av uppkomna negativa konsekvenser.

Konsekvensanalysen kommer tas upp och diskuteras på ett gemensamt möte för jordbruks- och miljöutskottet i Europaparlamentet i nästa vecka.

Källa: Agra Facts

Europaparlamentetets plenarsession i Strasbourg: Val av Roberta Metsola som ny talman i Europaparlamentet

Efter den tidigare talmannen i Europaparlamentet, David Sassolis, bortgång i förra veckan har nu en ny talman valts i Europaparlamentet.


Maltesiska Roberta Metsola från Europaparlamentets konservativa partigrupp EPP valdes till posten med absolut majoritet, 458 av 609 röster redan i första rundan omröstningar. Metsolas uppdrag är bland annat att, under sin två och ett halvt år långa mandatperiod, se över och leda arbetet i Europaparlamentet, samt att representera Europaparlamentet internationellt.

Svenska Alice Bah Kuhnke (de Gröna) som också kandiderade till posten som talman kom tvåa i omröstningen med totalt 101 av 690 röster.

Källa: Politico och Europaparlamentet

Vad händer nästa vecka?

Måndag-tisdag

Jordbruksutskottsmöte i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Ella Li Jennersjö.

Onsdag-torsdag
Miljöutskottsmöte i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Ella Li Jennersjö.

Fredag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för CAP.
Från LRF deltar Sofia Björnsson.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
 
 
 

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign