Den här veckan kan ni läsa om Europaparlamentets miljöutskotts åsikter kring EU:s metanstrategi...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 24

Den här veckan kan ni läsa om Europaparlamentets miljöutskotts åsikter kring EU:s metanstrategi, en ny studie av coronapandemins påverkan på lantbrukssektorn samt Horisont Europas arbetsprogram för 2021 och 2022.

Hoppas ni får en bra helg,
Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Innovation i fokus under diskussion om EU:s strategi för minskade metanutsläpp i Europaparlamentets miljöutskott

- Europaparlamentets tillfälliga utskott för djurvälfärd under transport diskuterade det första utkastet på utskottets betänkande

- Nu tar EU:s arbete vid, efter att rådgivande grupp av medlemsländer ställt sig positiva till fortsatt användande av växtskyddsmedlet glyfosat

- Ny rapport om coronapandemins påverkan på EU:s lantbrukssektor presenterades för Europaparlamentets jordbruksutskott

- EU-kommissionen har antagit Horisont Europas vetenskapliga arbetsprogram för 2021 och 2022

Landskapsbild
 

Innovation i fokus under diskussion om EU:s strategi för minskade metanutsläpp i Europaparlamentets miljöutskott

Under måndagens möte med Europaparlamentets miljöutskott diskuterades utskottets första utkast på betänkande till EU-kommissionens förslag på strategi för minskade metanutsläpp.

EU-kommissionen lade under oktober 2020 fram EU-strategin för minskade metanutsläpp, som fokuserar på utsläpp som genereras av mänsklig verksamhet. I strategin pekas jordbrukssektorn ut som en stor utsläppskälla, ansvariga för 53 procent av den totala utsläppsmängden internationellt.

Det första utkastet till betänkandet från Europaparlamentets miljöutskott understryker behovet av forskning på metanutsläpp från djurproduktion, innovation och implementering av innovationer inom EU:s jordbrukssektor. Utkastet påpekar även behovet av att förbättra normerna för mätning, rapportering och verifiering av metanutsläpp. Under debatten i Europaparlamentets miljöutskott diskuterades bland annat definieringen av metanutsläpp från lantbrukssektorn, då den gröna gruppen (Greens) vill se att sektorns utsläpp klassas som industriella utsläpp. Även lagstadgade utsläppsminskningar, strategins påverkan på livsmedelsproduktionen och krav på internationella handelsavtal togs upp.

Slutomröstning i Europaparlamentets miljöutskott för betänkandet rörande metanstrategin, efter att ändringsförslag hanterats, är schemalagt till den 27 september. Betänkandet kommer sedan lyftas som en resolution för votering i Europaparlamentets plenum i oktober eller november.

EU-kommissionen förväntas lägga fram lagförslag för minskade utsläpp av metan under hösten.

Du kan läsa mer här

Källa: Europaparlamentet
Källa: Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Europaparlamentets tillfälliga utskott för djurvälfärd under transport diskuterade det första utkastet på utskottets betänkande

Under onsdagens möte med Europaparlamentets tillfälliga utskott med ansvar för att utreda missförhållanden i tillämpningen av EU:s regelverk för transporter av djur, ANIT, diskuterades det första utkastet för utskottets betänkande rörande djurtransporter.

ANIT inrättades som ett tillfälligt utskott under 2020 med syfte att utreda eventuella överträdelser och bristande implementering av EU:s direktiv för djurtransporter från 2005 (1/2005). Utskottets ursprungliga mandat var satt till 12 månader och skulle där med ha avslutats under sommaren 2021. Med anledning av coronapandemins påverkan på förutsättningarna till möten och förhandlingar, har utskottets mandat förlängts till årsskiftet 2021–2022.

Under onsdagens utskottsmöte diskuterades det första utkastet till betänkande, som Isabel Carvalhais (S&D) och Daniel Buda (EPP) gemensamt ansvarat för att författa. Förslaget till betänkandet understryker att det finns brister i implementeringen och efterlevandet av direktivet för djurtransporter (1/2005). Dessa brister, listade i förslaget till betänkandet, utgörs framför allt av brister i utrymme, för högt antal djur i transportfordon, transporter under extrema temperaturer samt transporternas längd. Även problematiken kring att det inte går att garantera eller kontrollera att EU:s lagstiftning efterlevs vid export till tredje land tas upp. Utöver detta, föreslår utkastet även en rad åtgärder för förbättring av situationen så som krav på veterinärer vid sjötransporter och termometrar i transporter som kan läsas av i efterhand.

De ändringsförslag som läggs på förslaget till betänkande kommer att diskuteras under ett utskottsmöte den 7 september, varefter omröstningen för antagande av utskottets slutgiltiga betänkande kommer ske den 2 december. Därefter kommer betänkandet att behandlas i Europaparlamentets plenum, datum för det är ännu inte bekräftat.

Källa: Europaparlamentet
Källa: Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Nu tar EU:s arbete vid, efter att rådgivande grupp av medlemsländer ställt sig positiva till fortsatt användande av växtskyddsmedlet glyfosat

Gruppen med medlemsländer som utrett eventuella risker kopplade till användning av växtskyddsmedlet glyfosat lämnade i början av veckan över sin rapport, som ställer sig positiv till förnyade licenser. Nu ska EU:s myndigheter ta vid, för att förbereda underlaget inför EU-kommissionens beslut i slutet av året.

EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) och EU:s kemikaliemyndighet (ECHA) meddelade under onsdagen att de har påbörjat sitt arbete för att utvärdera säkerheten hos växtskyddsmedlet gylfosat. Utvärderingen sker inför höstens omröstning kring huruvida preparatet fortsatt ska vara tillåtet att använda inom EU, eftersom licensen för glyfosat löper ut den 15 december 2022.

Nationella experter från en grupp om fyra EU-medlemsländer, däribland Sverige, har på förhand analyserat uppgifter från företag som ansökt om en ny licens för produktion av glyfosat. Resultatet för de nationella analyserna resulterade i en 11 000 sidor lång rapport, som nu överlämnats till EFSA och ECHA som underlag för myndigheternas fortsatta process. I rapporten ställer sig gruppen av medlemsländer, även kallade Assesment Group of Glyphosate (AGG), positiv till fortsatt godkännande av användning av glyfosat i EU.

EFSA och ECHA har meddelat att de kommer ge privatpersoner, organisationer och företag möjlighet att ge inspel till processen genom en publik konsultation som kommer lanseras i september.

EU-kommissionen kommer att ta ett beslut kring förlängda licenser för glyfosat i slutet av hösten.

Du kan läsa mer här

Källa: Politico

Ny rapport om coronapandemins påverkan på EU:s lantbrukssektor presenterades för Europaparlamentets jordbruksutskott

Under tisdagens möte med Europaparlamentets jordbruksutskott informerades utskottet om den pågående pandemins påverkan på lantbrukssektorn inom EU, med anledningen av en ny studie som utskottet beställt från EU-kommissionens generaldirektorat för EU:s interna policy.

Studien har genom en sektorsbaserad analys av livsmedelssystem och marknader försökt utvärdera den preliminära påverkan som covid-19-pandemin haft på EU:s lantbrukssektor. Studien beställdes av Europaparlamentets jordbruksutskott, för att tillhandahålla information och djupare förståelse hos utskottets ledamöter om pandemins effekter på lantbrukare och livsmedelskedjor. Francesco Montanari (Arcadia International) presenterade studien under mötet med Europaparlamentets jordbruksutskott, i egenskap som medförfattare till rapporten som samordnades av Policyteam B hos det ansvariga generaldirektoratet. Studien har använt befintlig forskning på området, nationell statistik och kvalitativa intervjuer med aktörer som underlag.

Analysen av pandemins påverkan på EU:s lantbrukssektor och livsmedelssystem visar att sektorn visat en hög grad av motståndskraft under pandemin. Det totala värdet av lantbrukssektorns produktion (output) minskade endast med 1,4 procent under 2020, i jämförelse med 2019. I jämförelse med genomsnittsvärdet från perioden 2015–2019, visade 2020 års produktion på en tillväxt med 2,9 procent. Studien visar dock samtidigt att den generella inkomsten för lantbrukare påverkats negativt, likväl som restaurangbranschen. Även specifika sektorer inom lantbrukssektorn har drabbats negativt av pandemin, däribland socker, vin och nötkött.

Studiens rekommendationer för att stabilisera och öka lantbruks- och livsmedelssektorns motståndskraft, berör bland annat behovet av stödprogram för livsmedel som kan hjälpa grupper med låg inkomst. Även behovet av att hela livsmedelskedjan ges stöd under krissituationer samt ett behov av en ekonomisk krisreserv som är frikopplad från lantbrukets direktstöd understryks i studien.

Du kan läsa mer här

Källa: Europaparlamentet

EU-kommissionen har antagit Horisont Europas vetenskapliga arbetsprogram för 2021 och 2022

Under onsdagen publicerades Horisont Europas vetenskapliga arbetsprogram för 2021 och 2022, som åsidosätter en budget om 2 miljarder euro för lantbruks-, livsmedels- och miljöprojekt.

Horisont Europa är EU:s forsknings- och innovationsprogram som löper fram till 2027. Forsknings- och innovationsprogrammet har genom den fyraåriga strategiska planen som EU-kommissionen antog tidigare i år givits en budget omfattande 95,5 miljarder euro.

Nu har EU-kommissionen antagit det vetenskapliga arbetsprogrammet för Horisont Europas forsknings- och innovationsprojekt under 2021 och 2022. Totalt ges det vetenskapliga arbetsprogrammet en budget på 14,7 miljarder euro varav 2 miljarder kommer gå till projekt rörande mat, bioekonomi, naturresurser, lantbruk och miljö. EU-kommissionen har tagit fram en rad olika projekt inom området, som forskare nu kan söka kontrakt för. Exempel på projekt är bland annat forskning på internationell biologisk mångfald, motståndskraft inom biodling samt teknikutveckling för jordbruk.

Du kan läsa mer här

Källa: Politico

Vad händer nästa vecka?

Nästa vecka kommer Europaparlamentet på onsdagen ha en kort plenarsession semidigitalt från Bryssel. Övriga dagar ägnas åt utskotts- och gruppmöten.

Måndag
Miljöutskott i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Tisdag
Jordbruksutskott i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Miljöutskott i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Torsdag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för riskhantering.
Från LRF deltar Lars-Erik Lundkvist.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
 
 
 

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign