Denna vecka har Europaparlamentet voterat kring tre förslag inom ramen för Fit for 55, och EU-kommissionen har presenterat...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 25

Denna vecka har Europaparlamentet voterat kring tre förslag inom ramen för Fit for 55, och EU-kommissionen har presenterat två förslag till regelverk, kring minskat användande av växtskyddsmedel och målen för återställande av natur. Dessutom har arbetet kring frihandelsavtalet med Indien återupptagits och Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande, har meddelat att det ska göras en studie kring den europeiska livsmedelstillgången.

Trevlig midsommar!
Ella Li Jennersjö, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- EU-kommissionen presenterar två nya förslag angående minskat användande av växtskyddsmedel och naturrestaurering

- Votering i plenum – Europaparlamentet vill se höjda ambitioner för utsläppsminskning inom industrin

- Ny studie planeras för att utreda den tryggade europeiska livsmedelsförsörjningen

- Arbetet med frihandelsavtalet med Indien återupptas

 
Raps
 

EU-kommissionen presenterar två nya förslag angående minskat användande av växtskyddsmedel och naturrestaurering

EU-kommissionen presenterade i veckan två nya förslag till regelverk, en uppdatering av direktivet för uthållig användning av växtskyddsmedel, kallad SUD:en, samt ett förslag till mål för återställande av natur.

I det presenterade förslaget till uppdatering av SUD görs regelverket om från direktiv till en förordning, vilket innebär att det kommer ställas över medlemsstaternas nationella lagstiftning i frågan. Dessutom krävs respektive medlemsstat på en minst 35-procentig minskning av användandet av växtskyddsmedel. Minskningsnivåerna baseras bland annat på hur mycket växtskyddsmedel som historiskt sett använts i landet.

Målen för återställande av natur är en del inom strategin för biologisk mångfald, och introducerar målsättningen att samtliga ekosystem i behov av restaurering ska vara under återställande innan 2050. Dessutom finns ett delmål att minst 20 procent av EU:s yta ska beröras av naturrestaureringsåtgärder innan 2030. De naturrestaureringsåtgärder som beskrivs i målen beräknas kosta EU omkring sju miljarder euro årligen, där finansieringen väntas komma från såväl CAP, den gemensamma jordbrukspolitiken, samt medlemsstaternas egna budgetar, och privata investeringar.

Europaparlamentet och Rådet kommer nu att ges chans att yttra sig kring EU-kommissionens förslag.

Källa: EU-kommissionen

Votering i plenum – Europaparlamentet vill se höjda ambitioner för utsläppsminskning inom industrin

Under veckans plenarsession i Bryssel hölls återigen votering angående ett antal förslag inom ramen för Fit for 55, EU:s klimatpaket med syfte att sänka unionens utsläpp av växthusgaser med 55 procent till 2030.

De berörda förslagen, CBAM, mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna, den sociala klimatfonden, SCF, och regelverket för handel med utsläppsrätter, ETS, lades fram för votering under plenarsessionen i Strasbourg för två veckor sedan. Förslagen föll efter att ett antal ändringsförslag antagits som de vänstra partigrupperna inte ville ställa sig bakom. Efter detta skickades dokumenten tillbaka till de ansvariga utskotten för fortsatt behandling och lades i veckan fram för ny votering.

I Europaparlamentets nu antagna förslag till ETS vill de se minskningar av växthusgasutsläpp på 63 procent i de berörda sektorerna, vilka är bland annat energisektorn och tillverkningsindustrin, jämfört med EU-kommissionens förslag om 61 procent. Förslaget har dock lägre ambitionsnivåer till och med 2026, med motivering att företagen behöver ges tid att ställa om, och att fokus just nu bör ligga på att fasa ut rysk gas ur verksamheterna.

Samtliga förslag antogs efter votering och blir nu Europaparlamentets åsikt i de fortsatta förhandlingarna kring Fit for 55.

Källa: Europaparlamentet

Ny studie planeras för att utreda den tryggade europeiska livsmedelsförsörjningen

Under en presskonferens i veckan presenterade Frans Timmermans, vice ordförande för EU-kommissionen med huvudansvar för EU:s arbete med Green Deal, tillväxtstrategin för ett klimatneutralt Europa 2050, EU-kommissionens planer på att ta fram en studie kring vilka faktorer som påverkar livsmedelsförsörjningen inom EU.

Då Rysslands invasion av Ukraina skapat viss osäkerhet på livsmedelsmarknaden, utan brist på livsmedel men med viss effekt på livsmedelspriserna, menade Timmermans att en översyn av situationen är nödvändig. Han menade att tanken med studien är att skapa kunskap kring situationen, och vilka brister som finns i den europeiska livsmedelssektorn. Detta för att på sikt kunna stärka sektorn, och påskynda övergången till hållbarare livsmedelssystem.

Studien väntas presenteras senare detta år.

Källa: Politico

Arbetet med frihandelsavtalet med Indien återupptas

Förhandlingarna kring ett kommande frihandelsavtal mellan EU och Indien återupptogs i veckan, efter att ha legat vilande sedan början av året.

Jordbruket, som sysselsätter omkring 41 procent av Indiens befolkning, väntas bli en av hörnstenarna i handelsavtalet. Handelskommissionär Valdis Dombrovskis som deltagit i förhandlingarna har särskilt nämnt GI, geografiska beteckningar, som ett framtida samarbetsområde mellan Indien och EU. EU skyddar för tillfället mer än 3000 specifika produkter, med anledning av deras geografiska kopplingar. Indien har i dagsläget tre geografiska beteckningar skyddade på EU:s marknad, Basmati, Kangra och Darjeeling, men ser stora möjligheter att i framtiden skydda fler produkter.

Nästa tillfälle för förhandlingar i frågan väntas i New Delhi den 27 juni.

Källor: Agra Facts och Euractiv

Vad händer nästa vecka?

Måndag
Möte i Europaparlamentets miljöutskott.
Från LRF bevakar Ella Li Jennersjö.

Tisdag
Arbetsgruppsmöten Oljeväxter och proteingrödor, samt Spannmål i Copa-Cogeca.
Från LRF deltar Lennart Nilsson, Axel Hansson och Ella Li Jennersjö.

Torsdag
Möte i Europaparlamentets jordbruks- och miljöutskott.
Från LRF bevakar Ella Li Jennersjö.

Arbetsgruppsmöte Miljö i Copa-Cogeca.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram
 
Website

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign