Share
Preview
Hur mår landets lantbrukare och hur ser de på hot, brott och kritik mot sin djurproduktion?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Sidhuvud
 
 

Kritik, kriminalitet och hot mot svensk djurproduktion – företagarnas perspektiv

Den 17 februari hölls ett slutseminarium i projektet Kritik, kriminalitet och hot mot svensk djurproduktion – företagarnas perspektiv.

Hur mår landets lantbrukare och hur ser de på hot, brott och kritik mot sin djurproduktion? I en ny rapport från SLU och KTH speglas tillståndet. Bland företagare som drabbas är det särskilt de yngre som mår dåligt och som tappar framtidstro och förtroende för samhällets stöd. När familjen påverkas av hot och kritik mot verksamheten försvinner motivationen för att fortsätta producera livsmedel.

Projektet har bedrivits i nära samarbete mellan SLU, KTH och LRF och har finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF) och SLO-fonden. 10 000 enkäter skickades ut totalt och svarsfrekvensen var 39% fullständiga svar (56% påbörjade enkäten men fullföljde inte), vilket anses bra.
Läs mer

 

Klimatåtgärder för svenska gris-, nöt- och lammgårdar

Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm har tagit fram de tio viktigaste klimatåtgärderna för gris-, nöt- och lammgårdar. Dessa åtgärder ska bidra till att svensk köttproduktion är delaktig i att det nationella klimatmålet uppfylls. Åtgärderna är värderade efter effekt på utsläpp av klimatgaser, ekonomi och möjlighet för genomförande. I rapporten beskrivs de åtgärder som ger stor klimatnytta men där de ekonomiska förutsättningarna i dagsläget saknas för genomförande. Det beskrivs också inom vilka områden där det behövs mer forskning för att djurägaren ska veta vad som är rätt beslut eller åtgärd att vidta.

Kolla på detta och fundera på vilka åtgärder som du har gjort eller kommer att göra det kommande året!

Sverige är officiellt fritt från nötkreaturssjukdomen BVD

Sverige har nu fått officiell status av EU som fritt från nötkreaturssjukdomen bovin virusdiarré (BVD). Det är en stor framgång för svenska lantbrukare som i många år arbetat hårt för att få bukt med sjukdomen.

Sverige får idag officiell status inom EU som fritt från nötkreaturssjukdomen bovin virusdiarré (BVD).

- Det här är en seger för nötkreatursbönder och deras djurhälsoorganisationer som drivit ett framgångsrikt frivilligt bekämpningsprogram sedan 1993 tillsammans med myndigheter och näring. Det är bara att säga stort grattis, säger Lena Hult, smittskyddssamordnare på Jordbruksverkets djurhälsoenhet.
Läs mer

 

Straffrättsligt skydd mot hemfridsbrott och olaga intrång

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att skyddet mot hemfridsbrott och olaga intrång ska moderniseras och stärkas. Förslagen innebär bland annat att straffskalorna för brotten skärps och att det klargörs att tillämpningsområdet för olaga intrång även omfattar gårdsplaner.
Läs mer

Checklista för åtgärder här och nu

I januari och februari höll Mer mat – Fler jobb och Ludvig & Co den kostnadsfria kursen ”Likviditet i svåra tider – handfasta tips för lantbrukare” för att ge stöd åt alla lantbrukare som kämpar i motvind just nu. De som gick kursen fick en checklista som steg för steg ger förslag på åtgärder för att styra företaget genom krisen.
Kolla in hela checklistan här

 
 
 

Mer mat – fler jobb

Mer mat – fler jobb är en del i att förverkliga visionen i livsmedelsstrategin; ”Den svenska livsmedelskedjan år 2030 är globalt konkurrenskraftig, innovativ, hållbar och attraktiv att verka inom.” och är ett samarbete mellan LRF, Livsmedelsföretagen, Arbetsförmedlingen och Krinova. Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden, ESF, och pågår till och med maj 2022. Målet är att öka svensk matproduktion genom att stärka företag och medarbetare, samtidigt som vi ger arbetssökande och karriärbytare en väg in en spännande framtidsbransch.

Den 8 mars hålls en kurs med fokus på vallodling för mjölk- och köttproducenter.
Läs mer om kursen

Rapport från Sveriges Nötköttsproducenter

Sveriges Nötköttsproducenter, SNP, haft möten med både Ica och Coop samt delar av slakten. Syftet med mötena är att förklara den svåra situation som nötköttsproducenter i Sverige befinner sig i på grund av extremt höga insatspriser, samt att diskutera vilka åtgärder handeln respektive slakten kan göra för att säkerställa en fortsatt svensk produktion av nötkött.
Läs hela rapporten

- Återkommande nyheter -

Uppdaterad marknadsstatistik

LRF Kött uppdaterar och sammanställer varje vecka insamlad statistik om köttmarknaden, bland annat avräkningspris- och slaktutveckling.
Gå gärna in och ta del av statistiken här

 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram
 
Website

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign