Den här veckan har Europaparlamentets jordbruksutskott antagit EU-kommissionens förslag om CAP-förenklingar och diskuterat marknadssituationen för animalier samt eko. Dessutom har Copa-Cogeca presenterat
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 16

Den här veckan har Europaparlamentets jordbruksutskott antagit EU-kommissionens förslag om CAP-förenklingar och diskuterat marknadssituationen för animalier samt eko. Dessutom har Copa-Cogeca presenterat sitt EU-valmanifest och EU-kommissionen har presenterat resultatet från en enkät om lantbrukares regelbörda.

Trevlig helg,

Amanda Björksell och Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Europaparlamentets jordbruksutskott har antagit EU-kommissionens förslag till förenklingar i CAP

- EU-kommissionen presenterade marknadsanalys av animalie- samt ekologisk produktion för Europaparlamentets jordbruksutskott

- Copa-Cogeca vill höja lantbrukets strategiska betydelse inför EU:s nästa mandatperiod – Valmanifest lanserat i veckan

- EU-kommissionen presenterade resultatet från enkät om lantbrukares administrativa börda

 
Närbild ko.
 

Europaparlamentets jordbruksutskott har antagit EU-kommissionens förslag till förenklingar i CAP

Den 15 mars presenterade EU-kommissionen ett paket med regelförenklingar för delar av EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP), som svar på de bondeprotester som genomförts på senare tid. Nu har Europaparlamentets jordbruksutskott antagit förslaget i sin helhet, i enlighet med processen för brådskande förfaranden.

Förslaget till reglerförenklingar inom CAP öppnar upp möjligheten för medlemsstater att ge undantag från en rad grundvillkor, så som skydd av mark under känsliga perioder (GAEC 6) och kravet om fyra procent miljöytor (GAEC 8). Därtill ska gårdar under 10 hektar undantas från kontroller och att ett observatorium för ökad konkurrenskraft inom lantbruket inrättas.

Omröstning av hela Europaparlamentet av förslaget kommer ske under Europaparlamentets plenarförhandling den 25 april.

Källa: Agra Facts, Politico

EU-kommissionen presenterade marknadsanalys av animalie- samt ekologisk produktion för Europaparlamentets jordbruksutskott

Under mandatperiodens sista möte med Europaparlamentets jordbruksutskott (15 april) deltog Pierre Bascou, som är vice generaldirektör vid EU-kommissionens generaldirektorat för lantbruk (DG AGRI) med ansvar för frågor om marknader. Vid mötet presenterade han utvecklingen på marknaderna för animaliska produkter, så som kött och mjölk, samt ekologiska produkter under det senaste året.

Animalieproduktionen minskar i EU
Bascou började med att påpeka att EU:s animaliesektor hanterat de gångna årens utmaningar, så som energikrisen under corona-pandemin och Rysslands anfallskrig i Ukraina, på ett bra sätt. Han sa även att animaliesektorn varit avgörande för en tryggad livsmedelsförsörjning i EU och för levande landsbygder, men att sektorn samtidigt utsatts för stora utmaningar. Bland annat extremväder till följd av klimatförändringen, ökad konkurrens från tredje land, låg lönsamhet och höga priser för insatsvaror.

EU-kommissionens marknadsanalys visar att konsumtionen av kött har minskat inom alla kategorier utom fågel. Nötköttsproduktionen har under 2023 minskat något, men priserna har varit stabila och marginalerna ökar. Vad gäller fläskkött har efterfrågan från exportländer minskat vilket lett till att produktionen inom EU minskat. Samtidigt har priset på fläskkött ökat något. Kycklingproduktionen har ökat samtidigt som importen ökat, främst från Ukraina.

Vad gäller mjölkproduktionen visar marknaden på en positiv trend, då marginalerna för mjölkproducenter i flera medlemsstater har ökat. Utvecklingen på exportmarknaden för mjölkprodukter har under 2023 varit positiv, med en ökad export om totalt 8 procent.
Under sina inlägg lyfte flera av jordbruksutskottets ledamöter risken för att EU kommer tappa sin position på den globala lantbruksmarknaden, om sektorn inte får en mer stabil och ekonomiskt lönsam situation. Många underströk att prisökningar inte direkt innebär en bättre situation för lantbrukare, om inte kostnaderna samtidigt minskar.

Källa: Agra Facts

EU är långt ifrån att nå målen för ekologisk produktion
När det gällde ekologisk produktion och målet om t om att 25% ska vara ekologiskt till 2030 verkar inte uppfyllas då endast 10% av den mark som täcks av CAP-ersättningar är ekologisk idag. EU-kommissionens representant Mihail Dumitru belyste under utskottsmötet att bland annat covid-pandemin, kriget i Ukraina och inflationen har påverkat sektorn mycket negativt, men att även om konsumtionen i dagsläget är låg så bidrar den ekologiska produktionen till ökad hållbarhet. EU-kommissionen har uppmuntrat medlemsländerna att stärka den ekologiska produktioner i sina strategiska planer, men utbredningen av ekologisk produktion skiljer sig fortfarande mycket mellan medlemsländerna.

Europaparlamentarikerna ansåg att det behövs en efterfrågan från konsumenter för att stärka produktionen, och att ett mål på 25% inte går i linje med marknadens logik. Andra vara oroade över utvecklingen och att EUs medlemsländer har skilda åsikter kring att stödja sektorn, då de ser fördelar för både ekologisk, social och miljömässig hållbarhet i den ekologiska produktionen.

Källor: Agra Facts, Politico

Copa-Cogeca vill höja lantbrukets strategiska betydelse inför EU:s nästa mandatperiod – Valmanifest lanserat i veckan

Copa-Cogecas, EU:s paraplyorganisation för jordbruksorganisationer, skogsägare och kooperativ, lanserade i veckan sitt valmanifest inför EU-valet i juni. Huvudbudskapet från Copa-Cogeca är att lantbruk måste anses vara en strategisk tillgång för EU och prioriteras upp som politikområde.

I samband med lanseringen av manifestet anordnades en debatt med representanter från fem av Europaparlamentets sju partigrupper. Dessa var, S&D, EPP, ECR, Renew och Greens.

Copa-Cogecas manifest pekar ut sju nyckelområden för att stärka EU:s lantbruk:
- Livsmedelsproduktion, miljö- och klimathänsyn måste gå hand i hand
- Konkurrenskraften måste stärkas
- Bättre förutsättningar för generationsskiften
- Förbättrat växtskydd, djurskydd- samt djurvälfärd genom forskning, innovation och digitala verktyg
- Stärk lantbrukare och skogsägares bidrag till hållbar energiproduktion och bioekonomi
- Stärk kooperativens motståndskraft och konkurrenskraft inom lantbruks- och skogssektorn
- Investera i och stöd innovationer för att säkra landsbygder

Copa-Cogeca vill se att EU:s nästa långtidsbudget (MFF) ska stärkas för lantbrukssektorn, då många lagkrav och nya politiska målsättningar kräver finansiering på gårdsnivå. Handelsavtal med tredje land måste respektera att EU:s lantbrukare producerar till högra regler och dessa avtal inte bidrar till att underminera vår konkurrenskraft. EU-kommissionen vill att konsekvensanalyser alltid måste genomföras när nya lagförslag tas fram och dessa måste ta in alla hållbarhetsaspekter. Copa-Cogeca vill även se att EU:s nästa Jordbrukskommissionär blir vice-ordförande i EU-kommissionen, för att stärka lantbrukets synergier med andra politiska områden.

Källa: Copa-Cogeca

EU-kommissionen presenterade resultatet från enkät om lantbrukares administrativa börda

EU-kommissionen presenterade under veckan en rapport med de preliminära resultaten från den enkät som skickades ut i mars där aktiva lantbrukare kunde svara på frågor om hur mycket av deras arbetstid som tas upp av administrativa arbetsuppgifter. Syftet var att samla in mer information som stöd till de förenklingsåtgärder i CAP som presenterats och för att ytterligare få inspel i vad som kan behöva förenklas. Av de närmare 27 000 lantbrukare som svarat, anger 33 procent att de ägnar mer än 6 arbetsdagar om året åt administrativa uppgifter kopplat till den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP).

Resultaten från enkäten visar att 40 procent av de som svarat behöver komplettera eller rätta till misstag i sina ansökningar för CAP-stöd eller ersättningar. Den ledande orsaken till misstag ska vara utmaningar med digitala verktyg så som geo-lokaliserade foton. Resultaten visar även att 36 procent av de som svarat på enkäten har haft fysiska kontroller relaterade till CAP-ansökningar under de senaste tre åren.

Enkäten är ett första steg i ett större arbete kring att analysera lantbrukares administrativa börda. EU-kommissionen kommer även att genomföra intervjuer med lantbruksorganisationer och enskilda lantbrukare. En fullständig rapport förväntas publiceras under hösten 2024.

Källa: Agra Facts, Politico

Vad händer nästa vecka?

Nästa vecka hålls Europaparlamentets sista plenarvecka för den här mandatperioden. Bland annat kommer de rösta om EU-kommissionens förslag till förenklingspaket för CAP samt förslaget till nytt regelverk för skogs- och växtförädlingsmaterial.

Måndag
EU-kommissionens civila dialoggrupp för animalier.
Från LRF deltar Jeanette Elander.

Tisdag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för honung.
Från LRF deltar Yngve Kihlberg.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram
 
Website

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign