|
|
|
|
Brysselnytt vecka 48
I veckan har Europaparlamentets jordbruksutskott sammanträtt och bland annat diskuterat skogsstrategin. Europaparlamentets tillfälliga utskott för att säkerställa djurskydd vid transport har haft ett sista sammanträde samt omröstning. I veckan har dessutom EU-kommissionen arrangerat ett online-event för att diskutera och öka kunskapen kring nya genredigeringstekniker, NGT.
Nästa vecka har Brysselnytt uppehåll, åter vecka 50.
Jag önskar er en trevlig helg!
Maria Gunnarsson, LRFs Brysselkontor
|
|
|
Veckans rubriker
- Europaparlamentets jordbruksutskott har diskuterat skogsstrategin och höga priser på gödning
- Europaparlamentets tillfälliga utskott för att säkerställa djurskydd vid transport, ANIT, har röstat igenom rekommendationer för hur man bättre kan skydda utsatta djur från illegal transport
- EFSA:s och EU-kommissionens arbete med ett förlängt godkännande för användning av växtskyddsmedlet glyfosat för EU-marknaden kritiseras i en ny studie
- EU-kommissionens höll online-event om nya genredigeringstekniker för hållbar innovation inom jordbruks- och livsmedelssektorn
- Den nya gemensamma jordbrukspolitiken kommer innebära utmaningar för lantbrukarna, menar Copa-Cogeca
|
|
|
|
|
Europaparlamentets jordbruksutskott har diskuterat skogsstrategin och höga priser på gödning
Under Europarlamentets sammanträde i veckan hölls en diskussion kring EU:s nya skogsstrategi efter att jordbruksutskottet publicerat sin egen rapport "New EU Forest Strategy for 2030 – Sustainable Forest Management in Europe" med den tyska Europaparlamentarikern Ulrike Müller (Renew Europe) som rapportör. Hon leder Europaparlamentets arbete med skogsstrategin. Efter att jordbruksutskottet i parlamentet röstat om rapporten med ändringsförslag, är nästa steg att rösta i plenum.
Emma Wiesner (RE, SE) som är ersättare i utskottet höll ett anförande och belyste behovet av att ta hänsyn till hela värdekedjan. "Träd är runda och plankor är fyrkantiga", sa hon och syftade på att restprodukter finns och bör utnyttjas på ett bra sätt. Likaså uttryckte hon att ett aktivt skogsbruk med gallring är nödvändigt och inte står i motsats till en långlivad produktionsskog. Det finns både kort- och långlivade produkter som kan hämtas från skogen, båda behövs och båda gynnar varandra, sa Wiesner.
Under utskottets sammanträde diskuterades även anti-dumpingtullarna på utomeuropeiskt producerat kvävegödselmedel. Tullarna har införts av EU-kommissionen för att skydda den europeiska produktionen men har resulterat i skenande priser på grund av de höga energipriserna. Detta har orsakat problem för europeiska bönder som fått ökande produktionskostnader. EU-kommissionen genomför nu en utredning för att se över ärendet.
Ledamöterna i jordbruksutskottet diskuterade under mötet även EU-kommissionens rekommendationer till medlemsländerna kring hur de bör utforma de nationella CAP-strategiska planerna som ska lämnas till EU-kommissionen för godkännande senast vid årsskiftet.
Källor: Europaparlamentet och Politico
|
|
|
Europaparlamentets tillfälliga utskott för att säkerställa djurskydd vid transport, ANIT, har röstat igenom rekommendationer för hur man bättre kan skydda utsatta djur från illegal transport
I juni 2020 tillsatte Europaparlamentet ett temporärt utskott för att undersöka påstådda överträdelser och missförhållanden i tillämpningen EU:s djurskyddsregler vid transport inom och utanför unionen. I veckan hölls utskottets sista debatt samt omröstning om den rapport de tagit fram.
Ledamöterna i ANIT diskuterade i onsdags och röstade under torsdagen om förslaget till betänkande samt förslaget till rekommendation kring skydd av djur under transport. Över 1000 ändringsförslag till lagstiftningstexterna kom in och många kompromisser uppnåddes. Under onsdagens debatt diskuterades hur djurtransporter ser ut i dagsläget samt att långa distanser för uppfödning och slakt sker både illegalt liksom inom ramen för EU:s regler. Frågan lyftes om att jordbrukspolitiken måste utformas på ett sätt att det inte lönar sig att skicka levande djur till andra länder för slakt.
Den svenska Europaparlamentarikern Emma Wiesner (Renew Europe) sa sig vara stolt över att flera av Centerpartiets förslag fanns med i de texter som var föremål för röstning. Däribland viktiga förslag som åtta timmars maxtidsgräns för transport till slakt, höjd ålder för icke-avvända djur som ska transporteras, skärpta regler för transport av dräktiga djur och att ökat vetenskapligt underbyggd information avgör hur djurtransporter bör hanteras.
Både rapporten och rekommendationerna röstades igenom med övervägande majoritet på torsdagen.
Copa-Cogeca, EU:s paraplyorganisation för lantbruksorganisationer och kooperativ, har i ett pressmeddelande uttryckt besvikelse över resultatet och anser att innehållet saknar tillräckligt vetenskapligt stöd. De anser att rekommendationerna kan komma att skada jordbrukssektorn då bland annat transport av levande djur är nödvändig för att upprätthålla en fungerande verksamhet för många lantbruksföretag, särskilt för de gårdar som är belägna långt ut på landsbygden.
Copa-Cogeca uppmanar därför EU-kommissionen att vetenskapligt undersöka hur långa djurtransporter kan förbättras kopplat till djurens välbefinnande. Ventilation, temperatur, utrymme, takhöjd med mera är faktorer som bör kontrolleras och utvärderas. Avslutningsvis uppmanar Copa-Cogeca EU-kommissionen att beakta nya tekniska förbättringar kopplat till djurtransporter som finns och som avsevärt kan förbättra djurvälfärden under transport.
Källor: Europaparlamentet, Copa-Cocega och Politico
|
|
|
EFSA:s och EU-kommissionens arbete med ett förlängt godkännande för användning av växtskyddsmedlet glyfosat för EU-marknaden kritiseras i en ny studie
Glyfosat är ett av det mest frekvent använda växtskyddsmedlet inom jordbruket och används mot ogräs. Användandet av medlet ifrågasätts ofta utifrån hälso- och miljöperspektiv, men forskningen är inte enig. Godkännandet för användandet av glyfosat inom EU löper ut den 15 december 2022.
Just nu pågår en process där EFSA och EU-kommissionen återigen ser över riskerna med glyfosat. Dessutom har en rådgivande grupp bildats som består av några representanter från medlemsstaterna. Sverige är ett av fyra länder som ingår i den rådgivande gruppen (Group of Glyphosate, AGG). I juni 2021 lämnade gruppen in ett underlag till EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) och EU:s kemikaliemyndighet (ECHA) där gruppen ställde sig positivt till förnyade licenser kring användandet. I rapporten framgår att det inte finns tillräckliga bevis på att glyfosat är skadligt.
Under hösten har det funnits möjlighet för privatpersoner, organisationer och företag att ge inspel till utvärderingsrapporten om förnyat tillstånd i ett öppet samråd som var öppet från den 23 september till 22 november.
Nu har EFSA och ECHA fått kritik från forskare från Wiens universitet, för att vara partiska i sin bedömning av riskerna med glyfosat. Ett antal forskare på universitetets enhet för cancerforskning visar att bara två av de trettiofem studier som ligger till grund för AGG:s ställningstagande, har genomförts på ett acceptabelt sätt där metoderna anses väletablerade. AGG:s slutsatser kommer att analyseras av EU-kommissionen som därefter presenterar ett förslag till om glyfosat fortsatt kan användas eller inte vilket medlemsstaterna sedan ska godkänna eller förkasta.
Källor: Ends Europé, EU:s kemikaliemyndighet, EU-kommissionen och Kemikalieinspektionen
|
|
|
EU-kommissionens höll online-event om nya genredigeringstekniker för hållbar innovation inom jordbruks- och livsmedelssektorn
En studie, från i våras, som EU-kommissionen genomfört visar att det finns oklarheter kring hur nya genediteringstekniker, NGT, omfattas av det befintliga direktivet för GMO och likaså brister när det gäller definition av centrala begrepp. Av denna anledning har EU-kommissionen för avsikt att skapa en nu lagstiftning så att växter som tas fram med nya genredigeringstekniker, så som CRISPR/Cas9, regleras annorlunda än genmodifierade grödor, GMO.
Syftet med veckans event var att ha en konstruktiv och transparent debatt med fokus på nya genredigeringstekniker som ett möjligt alternativ att utveckla en hållbar jordbruk- och livsmedelssektor. Även säkerställandet av säkerhet kring NGT diskuterades, samt möjligheten att ge konsumenter förutsättningar att göra egna val kring detta.
EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans inledde konferensen med att påtala jordbrukets viktiga roll i omställningen för ett grönare Europa. Han sa att EU-kommissionens arbete redan visat att vissa växter framtagna med hjälp av NGT har potential att bidra till ett mer motståndskraftigt och hållbart livsmedelssystem.
EU-kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet, Stella Kyriakides, meddelade att inget beslut ännu är taget rörande nya regler för växter framtagna av nya genredigeringstekniker, men att arbetet pågår. En konsekvensanalys har redan tagits fram och hon meddelade att det är av stor betydelse att noga undersöka och säkerställa säkerhet kring användandet av NGT samtidigt som innovation inom området tas till vara.
Källor: EU-kommissionen och Agra Facts
|
|
|
Den nya gemensamma jordbrukspolitiken kommer innebära utmaningar för lantbrukarna, menar Copa-Cogeca
Copa-Cogeca, EU:s paraplyorganisation för lantbruksorganisationer och kooperativ, välkomnar Europaparlamentets slutgiltiga godkännande av den nya gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) som ägde rum förra veckan i plenum. Däremot menar de att det stora miljöfokuset kan komma att innebära vissa problem för lantbrukssektorn. 15 av 22 indikatorer under den nya CAP:en är kopplade till miljöåtgärder.
Copa-Cogeca uppmanar medlemsländerna, som nu håller på att ta fram de nationella strategiska planerna att utforma praktiska, lättförståeliga och implementerbara metoder för att underlätta för lantbrukarna att kunna leverera vad som förväntas. De strategiska planerna måste lämnas in till EU-kommissionen senast vid årsskiftet.
Källa: Agra Facts
|
|
|
|
Vad händer vecka 49?
Europaparlamentet har utskottsvecka med möten i både jordbruksutskottet och miljöutskottet.
Måndag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för livsmedel.
Från LRF deltar Auni Hamberg.
Onsdag
POCC-möte.
Från LRF deltar Ingrid Rydberg och Axel Hansson.
Copa-Cogecas arbetsgrupp för direktstöd och förgröning.
Från LRF deltar Sofia Björnsson.
Torsdag
Jordbruksutskott i Europaparlamentet.
På agendan: Diskussion om stora rovdjur samt ett utkast till rapport om ekologiskt jordbruk.
Miljöutskott i Europaparlamentet.
På agendan: Gränsvärden för insekticiden flonicamid i eller på vissa produkter. Diskussion om EU:s markstrategi för 2030. Diskussion med EU-kommissionen om nya genredigeringstekniker, NGT.
Copa-Cogecas arbetsgrupp för spannmål och oljeväxter.
Från LRF deltar Lennart Nilsson och Axel Hansson. Från SFO deltar Anneli Kihlstrand.
EU kommissionen arrangerar EU Agricultural Outlook Conference.
Från LRF deltar Ingrid Rydberg och Axel Hansson
Fredag
EU kommissionen arrangerar EU Agricultural Outlook Conference.
Från LRF deltar Ingrid Rydberg och Axel Hansson
|
|
|
Vad händer vecka 50?
Denna vecka har Europaparlamentet plenarvecka i Strasbourg.
Måndag
Jordbruksrådet sammanträder.
Copa-Cogecas arbetsgrupp för EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP.
Från LRF deltar Sofia Björnsson.
Tisdag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för häst.
Från LRF deltar Erica Lindberg.
Torsdag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för djurhälsa.
Från LRF deltar Anna Forslid
Torsdag-fredag
EU:s stats- och regeringschefer, Europeiska Rådet, samlas för toppmöte i Bryssel.
Fredag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för direktstöd och förgröning.
Från LRF deltar Sofia Björnsson.
|
|
|
|
|
|
|
Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se
Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden
|
|
|
|
|