Nyheter för dig som är medlem i LRF Mälardalen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
Sidhuvud
 

Styrelseledamot Håkan Johansson: Bara av vetskapen att man kan göra något lugnar nerverna

Det svänger fort i hockey! Det är en tid av ovissheter, oroligheter i världen, oro för foder till djuren, väder och ekonomi! Den har varit den varmaste juni och torrt som fnöske. Det är årets fakta, men dagen efter hörs och syns det i media om översvämmade källare och stor mängd regn på kort tid.

Räddningstjänsten har gjort ett stort antal utryckningar för bränder i skog och mark av skiftande anledningar, från tåg till fimpar som varit orsak till utryckning. Även våra maskiner har varit orsak och stått i brand. Det är facit av juni!

Frågan är, hur är våra förberedelser ute i stugorna och byarna? Kan vi hjälpa till och stå bättre rustade? En möjlighet är att kartlägga var det går att hämta vatten på markerna även vid torka, är det framkomligt? Är det någon grannsamverkan i detta ämne? Finns det lokalt någon utrustning? Det kan göra stor skillnad bara att ha två IBC-tankar och en liten bensinpump med slang och munstycke. När Räddningstjänsten bekämpar en skogsbrand använder de munstycken som ger 75 liter per minut, det innebär att 2 000 liter vatten räcker i 26 minuter till ett munstycke. Ett sånt här litet kit kostar i häradet av 4 000-5 000 kronor och blir det översvämning så kan pumpen göra nytta även då!

Jag lovar att det lugnar nerverna bara av vetskapen att man kan göra något om det blir verklighet där en snabb insats behövs. Tiden är ofta en avgörande faktor för fiasko eller succé. Finns det möjlighet att koppla in elverk när det blir strömavbrott? Ja, frågorna är många, men jag vill väcka tanken att det är bättre att göra något än inget!

Branden på Målarberget intill Hökmora i Norberg startade på midsommarafton och blossade återigen upp två dagar senare. I detta område fanns det inte tillgång till vatten, så allt släckvatten var tvunget att transporteras in till brandområdet. Det var fyra stycken tankbilar med 10 kubikmeter från Räddningstjänsten som dygnet runt transporterade vattnet till de tre slangsystem som byggdes upp, en transportsträcka på cirka fem kilometer enkel väg. Detta gjorde de från måndag till torsdageftermiddag, sen blev Maskinringen inkopplad och övertog transportuppgiften med tre tunnor. Detta är i min mening ett exempel på att samverkan mellan myndigheter och näringarna är något som ska jobbas fram på bredare front för att avlasta Räddningstjänsten i såna här lägen då det var extremt många larm och utryckningar i vårt avlånga land. Då behövs Räddningstjänsten på sin lokala adress och vi kan transportera stora volymer, fyller snabbare och kan ta oss fram på något sämre vägar.

Därmed knyter jag ihop säcken med att det är av stor vikt att ni kartlägger vattentillgång och framkomlighet, det kan göra skillnad! Det är dessutom otroligt dumt att ta den största lastmaskin ni kan uppbringa och baxa ut en stor sten för att ni vill få stopp på trafik. En vägbom kan Räddningstjänsten komma förbi med deras utrustning. Som sagt, tid är den mest avgörande faktorn för en lyckad insats!

Håkan Johansson, styrelseledamot och beredskapsansvarig LRF Mälardalen
hakan.x.johansson@lrf.se

 

Brunnby Lantbrukardagar: Folkfest och en viktig arena

Med över 6 600 besökare blev det i år besöksrekord på Brunnby Lantbrukardagar som ägde rum den 5-6 juli utanför Västerås. I år introducerades ett nytt och större mässområde med utvidgade försöksodlingar och maskindemonstrationer, som i kombination med 150 utställare och intressanta seminarier lockade en publik från hela Mellansverige.

Vår monter, som vi delade med Mellanskog, bemannades av styrelseledamöter från LRF Dalarna, LRF Gävleborg, LRF Mälardalen och LRF Örebro som tillsammans med medarbetare samtalade med alla besökare i montern. Vi hade också LRFs Medlemsservice på plats som berättade om medlemskapet och också värvade nya medlemmar direkt i montern.

- Brunnby Lantbrukardagar är en fantastisk mötesplats för hela näringen i Mellansverige. Det var bra stämning och fanns framtidstro hos besökarna trots stora utmaningar i näringen, säger LRF Mälardalens ordförande Tomas Olsson.

Läs mer och se bilder från mässdagarna

 

Regionstyrelsen och LRF Ungdomen utökar samarbetet

I början av juli träffades LRF Mälardalens regionförbundsstyrelse och regionens tre ungdomsstyrelser som ett led i arbetet med att utöka samarbetet och utbytet mellan styrelsen och LRF Ungdomen i regionen.

Läs mer

 

All information rörande torkan finns på lrf.se

På LRFs hemsida finns all information relaterad till torkan samlad. Här hittar du bland annat råd och tips, checklistor, information om hur LRF jobbar när det är torka, kontaktuppgifter och länkar till myndigheternas information.

Till LRF Riks sida om torkan lrf.se/torka

Till LRF Mälardalens sida med regional information om torkan

 
 
 

Följ LRF i sociala medier

Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden | 010-184 40 00 | info@lrf.se



Email Marketing by ActiveCampaign