Den här veckan rapporterar vi om att trialogen om förordningen om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR) nått i mål
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 10

Den här veckan rapporterar vi om att trialogen om förordningen om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR) nått i mål, att EU-kommissionen publicerat kumulativ handelsanalys och att Europaparlamentet ber om granskning av NGT-förslaget.

Trevlig helg,

Amanda Björksell & Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- EU-kommissionen inte överens med Ministerrådet och Europaparlamentet om förpackningar och förpackningsavfall

- Europaparlamentets miljöutskott efterfrågar vetenskaplig granskning av NGT-förslag

- Ny studie visar de kumulativa effekterna av handelsavtal på EU:s lantbrukssektor

- EU-kommissionen lanserar strategisk dialog om skogsbaserad bioekonomi

 
Solrosor
 

EU-kommissionen inte överens med Ministerrådet och Europaparlamentet om förpackningar och förpackningsavfall

Under måndagen enades parlamentet och rådet i trialogen om lagen för förpackningar och förpackningsavfall (PPWR). Förslaget till revidering av regelverket för förpackningar och förpackningsavfall presenterades av EU-kommissionen den 30 november 2022. Förslaget lades fram inom ramen för EU:s Gröna giv och syftar till att minska EU:s avfall och öka återanvändning. EU-kommissionen har ännu inte ställt sig bakom den politiska överenskommelse som Ministerrådet och Europaparlamentet tagit.

EU-kommissionens förslag ska leda till en minskning av användning av förpackningar med 15% per capita till 2040, genom ökad återanvändning och återvinning samt förbud mot vissa typer av förpackningar. Europaparlamentet antog den 21 november sin position, som går emot EU-kommissionens förslag på flera punkter. Bland annat vill Europaparlamentet inte se ett förbud mot engångsförpackningar för frukt och grönt samt hämtmat, på grund av risken för ökat matsvinn. Dessutom vill Europaparlamentet undanta vinsektorn från kraven på återvinning och vill även skydda vissa typer av engångsförpackningar av trä.

Parlamentet och Ministerrådet har haft olika positioner gällande det förbud mot förpackning av frukt och grönt under 1.5 kg som finns med i kommissionens förslag. Parlamentet ville radera skrivningen medan rådet ville ha kvar den men något flexiblare än kommissionens original samt tillåta medlemsländer att sätta nationella krav. Den text som nu är överenskommen i trialogen innehåller restriktioner för användning av plastförpackningar för frukt och grönt, men exakta detaljer har ännu inte publicerats.

Överenskommelsen mellan Europaparlamentet och Ministerrådet innehåller skrivningar om minskade skadliga ämnen samt ett krav på återvinnbarhet för förpackningar, onödig förpackningsvolym ska minska, och engångsförpackningar i plast ska förbjudas från 2030. Europaparlamentet ska även ha inkluderat en skrivning om förbud mot PFAS i förpackningar för livsmedel. Överenskommelsen tar större hänsyn till biobaserade material än EU-kommissionens grundförslag då det föreslås att EU-kommissionen efter tre år ska undersöka den tekniska utvecklingen av biobaserade plastförpackningar och utifrån det föreslå krav på biobaserade material i plastförpackningar.

EU Kommissionen gick under onsdagskvällen ut och meddelade att förhandlingarna gick utöver EU-kommissionens förhandlingsmandat och att de därmed inte kunde ställa sig bakom överenskommelsen. Enligt Politico är det handelsfrågor och hur aktörer i tredjeland ska följa målen om återvunnen plast. Förhandlingarna om texten fortsätter nu eftersom det saknas detaljer, bland annat kring förbudet mot förpackning av frukt och grönt. Texten ska sedan godkännas av både Ministerrådet och Europaparlamentet.

Källa: EU Kommissionen, Politico, Agra Facts

Europaparlamentets miljöutskott efterfrågar vetenskaplig granskning av NGT-förslag

Europaparlamentets miljöutskott har bett den Europiska Myndigheten för Livsmedelssäkerhet, EFSA, att undersöka de föreslagna lättnaderna i NGT-lagstiftningen innan juli 2024.

EU-kommissionen presenterade sitt förslag till Nya Genomiska tekniker, NGT:er, den 5 juli 2023. Där föreslog EU-kommissionen bland annat att NGT:er ska regleras genom en separat lagstiftning, i stället för inom EU:s GMO-lagstiftning som är fallet idag. Europaparlamentets betänkande ställer sig bakom EU-kommissionens förslag om att dela upp NGTs i två kategorier där kategori 1 ska följa samma regelverk som konventionellt förädlade grödor och kategori 2 behöve

Efter kritik mot det vetenskapliga underlaget som både EU-kommissionen och Europaparlamentet har använt sig av har nu Europaparlamentets miljöutskott efterfrågat EFSA:s åsikt kring de nya genomiska teknikerna och dess vetenskapliga grund. Det handlar främst om hur man ska skilja mellan de två kategorierna av NGT-grödor.
Studien är även ett sätt att köpa mer tid för förhandlingarna som fortfarande pågår i Ministerrådet. Det belgiska ordförandeskapet försöker hitta vägar framåt, men situationen ser ut att vara låst eftersom Polen inte kan acceptera en gemensam ståndpunkt som inte inkluderar ett patentförbud.

Förhoppningarna är fortsatt att Ministerrådet ska finna en gemensam ståndpunkt innan sommaren.

Källa: Politico

Ny studie visar de kumulativa effekterna av handelsavtal på EU:s lantbrukssektor

Den 22 februari publicerade EU-kommissionens forskningscenter en studie som undersökt hur de handelsavtal som EU slutit med tredje land gemensamt påverkar EU:s lantbrukssektor. Enligt EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovski visar studien att handelsavtalen övervägande ger positiva effekter för sektorn, bland annat genom att ge fler möjligheter till export av jordbruksprodukter och livsmedel.

Studien, som på engelska heter Cumulative economic impact of upcoming trade agreements on EU Agriculture, tar upp nyligen antagna eller potentiella avtal med bland annat Australien, Mercosur, Chile och Nya Zeeland. Utöver möjligheter visar studien även på vissa risker för produkter så som nötkött, kyckling, lamm, socker och ris.

Copa-Cogeca, paraplyorganisationen för lantbruksorganisationer och kooperativ, menar att den positiva potentialen för export är relativt låg i relation till riskerna för känsliga produkter. De är även oroliga för att påverkan från import från Ukraina har undervärderats, men är positiva till att studien tagit hänsyn till sekundära effekter från Storbritanniens handelsavtal.

Källa: Agra Facts, Copa-Cogeca

EU-kommissionen lanserar strategisk dialog om skogsbaserad bioekonomi

I samband med att EU-kommissionen anordnar eventet "Bioeconomy Changemakers Festival" har de även bjudit in till en strategisk dialog om skogsbaserad bioekonomi. Enligt inbjudan anordnas mötet för att diskutera skogspolitikens roll i att främja försörjningen av skogligt råmaterial, klimatåtgärder och biodiversitet.


I inbjudan till den strategiska skogsdialogen ställer EU-kommissionen några frågor, som de vill att diskussionen ska utgå ifrån. EU-kommissionen vill bland annat diskutera vilka åtgärder som kan behöva finnas på EU-nivå för att främja hållbara uttag av skogsråvara, hur man kan skapa system för inkomst baserade på ekosystemtjänster inom skogsbruket och hur konkurrenskraften för sektorn kan stärkas.

Totalt har 30 organisationer, företrädare och forskare bjudits in till mötet. Bland de inbjuda aktörerna återfinns bland annat paraplyorganisationen för lantbruksorganisationer och kooperativ, Copa-Cogeca, paraplyorganisationen för familjeskogsägare, CEPF, och paraplyorganisationen för statligt ägd skog, Eustafor.

Källa: Agra Facts

Vad händer nästa vecka?

Nästa vecka åter Europaparlamentet till Strasbourg för plenar. På agendan står bland annat omröstning om den politiska överenskommelsen för Industriutsläppsdirektivet, avfall och gröna marknadsföringspåståenden.

Tisdag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för utsäde.
Från LRF deltar Anna Redner.

Onsdag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för miljö.
Från LRF deltar Amanda Björksell.

Torsdag
EU kommissionens civila dialoggrupp för miljö och CAP.
Från LRF deltar Amanda Björksell

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram
 
Website

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign