Den här veckan har många betänkanden hanterats i Europaparlamentet i Strasbourg, bland annat antogs överenskommelsen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 11

Den här veckan har många betänkanden hanterats i Europaparlamentet i Strasbourg, bland annat antogs överenskommelsen om Industriutsläppsdirektivet och en position angående förslaget till förnyat handelsavtal med Ukraina. I samband med detta genomförde Copa-Cogeca en fredlig manifestation för att uppmana politiker att rätta till sin ”lantbrukskompass” och sätta kurs mot ett uthålligt lantbruk.

Trevlig helg,

Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Copa-Cogeca bad EU att justera sin ”lantbrukskompass” under en fredlig manifestation i Strasbourg

- Europaparlamentet har antagit den politiska överenskommelsen om Industriutsläppsdirektivet (IED)

- Europaparlamentet vill se skyddsmekanismer för import av jordbruksprodukter från Ukraina

- Europaparlamentets miljöutskott har antagit sitt betänkande om direktivet för övervakning av markhälsa

- EU-kommissionen vill säkra livsmedelskedjan för klimatrisker

- Rapport från EFSA visar att det fortsatt är låg risk för rester av veterinärmedicinska läkemedel i livsmedel

 
Närbild på ko.
 

Copa-Cogeca bad EU att justera sin ”lantbrukskompass” under en fredlig manifestation i Strasbourg

Under tisdagen anordnade paraplyorganisationen för EU:s lantbruksorganisationer och kooperativ, Copa-Cogeca, en fredlig manifestation vid Europaparlamentet i Strasbourg. Huvudbudskapet var att EU behöver justera sin ”lantbrukskompass”, efter att flera förslag från mandatperioden landat fel.

Manifestationen anordnades i samband med att Europaparlamentet bland annat skulle anta sin position om det förnyade handelsavtalet med Ukraina och godkänna den politiska överenskommelsen om IED (mer om dessa förslag nedan).

I pressmeddelandet som skickades inför manifestationen tackar organisationen EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för hennes initiativ till den strategiska dialogen om lantbrukspolitikens framtid, som aviserades i hennes ”tal till unionen" i september och som startade efter årsskiftet. Samtidigt påpekar organisationen att situationen för lantbrukare blivit så pressad att det lett till att lantbrukare i många länder känner behov av att demonstrera. Detta måste beslutfattare på alla nivåer - lokala, nationella och EU-nivå - ta hänsyn till. Copa-Cogeca bad bland annat om ökad dialog med lantbrukare och att hänsyn tas till lantbrukares situation vid beslutsfattande, bland annat vad gäller Industriutsläppsdirektivet och det förnyade handelsavtalet med Ukraina.

Källa: Copa-Cogeca

Europaparlamentet har antagit den politiska överenskommelsen om Industriutsläppsdirektivet (IED)

Europaparlamentet antog i onsdags den politiska överenskommelsen om Industriutsläppsdirektivet (IED), som bland annat innebär skärpta regler för fågel- och grisproducenter.

Förslaget till reviderat Industriutsläppsdirektiv presenterades av EU-kommissionen den 5 april 2022, som då föreslog att reglerna skulle gälla alla gårdar med fågel, gris, nötdjur och med blandad produktion som har mer än 150 djurenheter.

I den politiska överenskommelsen, som Europaparlamentet nu godkänt, inkluderas dock inte nötkreatur och tröskelvärdena har höjts för övriga sektorer. I överenskommelsen har gränsvärdena satt vid 350 djurenheter för grisar, 300 djurenheter för värphöns och 280 djurenheter för övrig fågelproduktion samt 380 djurenheter för gårdar med blandad animalieproduktion. Enligt den politiska överenskommelsen ska lagstiftningen börja gälla från och med 2028.

Det som återstår innan lagstiftningen träder i kraft är att EU:s medlemsstater ska godkänna överenskommelse. Införandetiderna för de nya reglerna varierar för animalieproducenter beroende på storlek, där gårdar med mer än 600 djurenheter har fyra år på sig, de med 400 eller fler djurenheter har fem år på sig och resterande berörda gårdar har sex år.

Källa: Agra Facts, Politico

Europaparlamentet vill se skyddsmekanismer för import av jordbruksprodukter från Ukraina

Rysslands anfallskrig i Ukraina har försvårat landets export av jordbruksprodukter och livsmedel. För att bistå Ukraina, har EU inrättat så kallade solidaritetsstäckor samt upprättat ett tillfälligt frihandelsavtal (ATM) för att underlätta export från Ukraina till EU. Nuvarande frihandelsavtal löper ut den 5 juni, varvid EU-kommissionen i slutet på januari lagt fram ett förslag till förlängt handelsavtal. Detta skulle gälla fram till juni 2025.

Nu har Europaparlamentet antagit sin position vad gäller förslaget till det förlängda frihandelsavtalet, där de bland annat skärper gränsnivåerna för när skyddsmekanismer ska införas vid import i jämförelse med EU-kommissionens ursprungliga förslag. Dessa skyddsmekanismer innebär bland annat tillfälliga handelsstopp. Till skillnad från EU-kommissionens förslag att använda 2022-2023 som referensår, tog Europaparlamentet ställning för att använda åren 2021-2023 som referens.

Europaparlamentet vill även se att fler produkter berörs av skyddsmekanismer så som vete, majs och honung.

Källa: Agra Facts, Politico

Europaparlamentets miljöutskott har antagit sitt betänkande om direktivet för övervakning av markhälsa

Den 5 juli 2023 presenterade EU-kommissionen ett förslag till direktiv om övervakning av markhälsa. EU-kommissionens målsättning med förslaget är att sätta en gemensam definition av markhälsa, samt ett ramverk av åtgärder för hur detta kan uppnås. Direktivet syftar även till att främja hållbar förvaltning av mark. Den 11 mars antog Europaparlamentets miljöutskott sitt betänkande.


Miljöutskottet sätter i sitt betänkande skarpare tidsangivna förbättringsmål för markhälsa och sanering. Bland annat vill de se att medlemsstater skulle behöva förbättra marker som anses vara ”kritiskt degraderade” inom 10 år. Miljöutskottet vill även se en offentlig lista som ska redogöra för kontaminerade områden.

Nästa steg i processen innebär att Europaparlamentet ska anta sin position i plenum, vilket förväntas göra under det planerade plenarsammanträdet den 11 april i Bryssel.

Källa: Agra Facts, Politico

EU-kommissionen vill säkra livsmedelskedjan för klimatrisker

Den 12 mars offentliggjorde EU-kommissionen ett meddelande om hantering av klimatrisker i EU, som ska hjälpa medlemsländer att enklare förutse, förstå och hantera de ökande riskerna kopplade till klimatförändringar. EU-kommissionens meddelande är ett politiskt svar till en klimatriskbedömning som Europeiska miljöbyrån publicerade den 11 mars, som kartlägger risker med klimatförändringar och ger förslag på åtgärder som kan bidra till bättre uthållighet.

Meddelandet från EU-kommissionen går vid namnet ”Managing climate risks – protecting people & prosperity” och har livsmedel som ett fokusområde. I meddelandet går det bland annat att läsa om hur EU:s livsmedelsförsörjning är hotad av klimatrelaterade risker, som både påverkar produktion på gård och tillgången till insatsvaror.

EU-kommissionen beskriver även att klimatförändringar påverkar vad de kallar livsmedelsförsörjningens fyra pelare (tillgänglighet, åtkomst, användning och stabilitet) på kort, medium och lång sikt. Bland annat genom att förändra tillgången till vatten, öka risken för torka och översvämningar eller bidra till minskad biodiversitet, markhälsa och öka risken för spridning av sjukdomar. EU-kommissionen skriver även att de ser risker för att ökade temperaturer kan göra arbete utomhus svårare.

EU-kommissionen skriver även att de kommer prioritera att framtidssäkra EU:s livsmedelsproduktion, till exempel med hjälp av de strategiska CAP-planerna och övervakning av markhälsa. EU-kommissionen kommer även genomföra en särskild studie om klimatanpassning av lantbruk, som ska presenteras i slutet av 2025.

Källa: EU-kommissionen, Agra Facts

Rapport från EFSA visar att det fortsatt är låg risk för rester av veterinärmedicinska läkemedel i livsmedel

I en rapport från den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), som publicerades den 26 februari, skriver myndigheten att förekomsten av restprodukter från veterinärmedicinska läkemedel hos djur eller i animaliska livsmedel fortsatt är låg.

Förekomsten av restprodukter från veterinärmedicinska läkemedel eller andra substanser så som hormoner och miljöföroreningar har mätts utav EFSA sedan 13 år tillbaka, för att säkerställa av animalier är säkra för konsumtion. Testerna görs även för att kontrollera att inga olagliga substanser används. Under 2022 genomfördes över 600 000 prover på EU och nationell nivå, som visade en förekomst av resterprodukter hos 0,18 procent av proverna. Andelen går linje med resultaten från de senaste 13 åren, där förekomsten varierat mellan 0,17 och 0,37 procent.

Källa: EFSA, Agra Facts

Vad händer nästa vecka?

Nästa vecka har Europaparlamentet utskottsvecka.

På miljöutskottets agenda står bland annat en presentation och diskussion om EU-kommissionens meddelande om hur unionen ska hantera klimatrisker.

På jordbruksutskottets agenda står bland annat omröstning av betänkandena för reproduktiva skogs- och frömaterial (PRM, FRM), EU-kommissionens förenklingspaket för lantbrukare och utbyte med EU-kommissionen om avskogningsförordningens implementering.

Måndag
Copa-Coegcas arbetsgrupp för växtskydd (fytosanitära frågor).
Från LRF deltar Jenny Arnér.

Onsdag
Copa-Cogecas kvinnokommittés workshop om tillgång till finansiering.
Från LRF deltar Viktoria Östlund och Anna Ek.

Torsdag
Copa-Cogecas kvinnokommittés möte.
Från LRF deltar Viktoria Östlund.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram
 
Website

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign