Det tydligaste vårtecknet inom lantbruksforskningen är här: vår årliga öppna utlysning.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
 


Vilka forskningsbehov har du?


April månad betyder att stiftelsens årliga öppna utlysning äntligen är öppen för ansökningar! Det är nu de skarpaste idéerna för att stärka lantbruket för framtiden ska formuleras i ansökningar till oss. Går ansökningarna vidare i steg ett – där en branschgrupp bedömer relevansen och nyttan för företagen – får forskaren skicka in en fullskalig ansökan, som bedöms på vetenskaplig nivå i steg två.

Om ansökningen klarar nålsögat i både steg ett och två kommer den föreslås att godkännas för styrelsen i december. Hela processen på tio månader är viktig för att få fram forskningsprojekt som ger största möjliga utväxling för forskningsmedlen som samlas in från lantbrukarna. För att förtydliga tillämpningen av forskningen kräver vi att näringen är delaktig i projekten, såväl i utformningen som utförandet. Och när forskningsresultaten formuleras efter några år så har forskarna till uppgift att sprida dem, även det för lantbrukets nytta.

Vid sidan av den öppna utlysningen har vi även riktade utlysningar, där vi formulerar forskningsbehoven och utlyser medel inom ett specifikt område. Just nu utlyser vi 8 miljoner kronor till forskning inom integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning.

För att forskningen och dess finansiering ska nå bästa resultat behöver både forskare, lantbrukare och näring vara engagerade. Inte bara engagerade i forskningsprojekten, utan även i vilka frågor som behöver beforskas framöver, i både den årliga öppna och i de riktade utlysningarna.

Vi på Stiftelsen Lantbruksforskning som administrerar utlysningar och ansökningar vill gärna att både forskare och lantbrukare hör av sig med idéer och inspel till oss. Nu när säsongen drar igång är det säkert många av er som grubblar på förbättringar och utveckling där just ni befinner er – hör av er!

Mathilda Hollertz, vd Stiftelsen Lantbruksforskning

Årets öppna utlysning av 40 miljoner kronor till behovsdriven lantbruksforskning är här

Lantbrukets egen forskningsstiftelse avsätter 40 miljoner kronor i den årliga öppna utlysningen för behovsdriven forskning för att stärka konkurrenskraften inom svenskt lantbruk.

Årets öppna utlysning syftar till att finansiera tillämpad forskning som leder till konkret nytta, ökad konkurrenskraft och lönsamhet för Sveriges lantbrukare. Med de två tvärvetenskapliga fokusområdena inom livsmedel, samt klimat och miljö ser stiftelsen att aktuella behov av företagande- och hållbarhetsperspektiv ska kunna genomsyra framtida forskning som beviljas anslag.

Ansökningar ska senast lämnas in den 4 juni. Läs mer om utlysning och hur ansökningsprocessen går till


Ny riktad utlysning av medel till forskning om integrerat växtskydd

Nu satsar Stiftelsen Lantbruksforskning 8 miljoner kronor i en riktad utlysning för forskning om integrerat växtskydd och integrerad ogräsbekämpning (IPM och IWM).

Forskningen ska ske inom ett område som är av intresse för Stiftelsen Lantbruksforsknings insamlande branscher och en näringsrepresentant ska finnas knuten till projektet. Metoderna bör också kunna vara konkurrenskraftiga för den enskilde lantbrukaren.

Övergripande fokus är ogräshantering och växtskydd i ett förändrat klimat där olika kombinationer av metoder för bekämpning tas i bruk. Metoderna bör kunna vara konkurrenskraftiga för den enskilde lantbrukaren samt bidra till minimerad risk för resistensutveckling mot, samt ensidigt beroende av, kemiska preparat. Kemisk bekämpning kan dock ingå som en del i metoderna i enlighet med regelverken för integrerat växtskydd.

Fördjupad kunskap om växtskadegörares och ogräsens biologi och ekologi samt metoder för bekämpning är centrala teman. Även utveckling av tekniker och metoder för tidig upptäckt av skadegörare och ogräs, samt deras eventuella resistensutveckling, är viktiga aspekter för effektivisering och konkurrenskraft. Klimatförändringarna medför behov av lösningar på både aktuella problem och sådana som går att förutspå baserat på omvärldsbevakning, erfarenheter och existerande forskning.

Inom vall finns uttalade behov av forskning som på ett tydligt sätt inriktar sig på vallens växtskydd och ogräshantering i ett förändrat klimat.

Utlysningen har öppnat för ansökningar och stänger den 22 augusti. Läs mer om ansökningsprocessen här


Handboken är uppdaterad – använd den senaste versionen

För dig som är på gång och ska söka forskningsmedel är det viktigt att veta att det är den senaste Handboken som gäller och ska användas. Den uppdaterade Handboken finns att ladda ner i sin helhet på vår webbplats, både på svenska och engelska.

Till Handboken


FRÅGA EXPERTEN: Liten effekt på mjölkkvalitet vid värmebehandling


Varje månad svarar vi på en läsarfråga i tidningen ATL. Senast om att studier visar att värmebehandling av mjölk för längre hållbarhet har liten påverkan på näringsinnehållet, utan att det är lång lagring som kan vara negativt.

Läs hela svaret här

Sverigeförsöken 2023 – tema odlingsmaterial


Först ut i vår serie om resultat i de nationella fältförsöken 2023 är temat odlingsmaterial. Här djupdyker vi i resultaten av försök med odlingsmaterialen höstraps, höstvete, korn och maltkorn.

Varje år publiceras en försöksbok från de omfattande fältförsöken Sverigeförsöken, som basfinansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning. 2023 var ett utmanande år med en kombination av torka och stora regnmängder, vilket också återspeglas i resultaten som är samlade i årets försöksbok. Men det svåra vädret har också gett försöksverksamheten möjlighet att testa olika produkter och strategier under de förhållanden där de kan ge störst mervärde för lantbrukarna.

Läs mer om temat odlingsmaterial i Sverigeförsökens resultat för 2023


Prenumerera och följ oss i sociala medier

För senaste nytt från oss, se till att följa oss på Facebook och LinkedIn. Du vet väl också att det går bra att prenumerera på våra utlysningar, en bit ner på den här sidan? Och till dig som är journalist vill vi passa på att berätta att vi numer finns på MyNewsdesk. Vi ses!


Välkommen Niklas Bergman – ny på kansliet

Niklas Bergman, ny forskningssekreterare är på plats på Stiftelsen Lantbruksforsknings kansli. Han vikarierar för Anna Pers och ansvarar för forskningsfrågor inom livsmedel-vegetabilier. Vill du kontakta Niklas hittar du hans kontaktuppgifter här

Twitter
 
Facebook
Stiftelsen Lantbruksforskning, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden

Email Marketing by ActiveCampaign