Nyheter för dig som är medlem i LRF Dalarna
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
Sidhuvud
 

Afrikansk svinpest konstaterad i Sverige

Igår den 6 september konstaterade Jordbruksverket att afrikansk svinpest (ASF) bekräftats i Fagersta, Västmanland. LRF har med anledning av detta tillsatt en krisgrupp med regional medverkan. Krisgruppen följer utvecklingen noga, har tät dialog med ansvariga myndigheter, följer myndigheternas direktiv och kommer genom olika kanaler förmedla information.

Afrikansk svinpest, ASF, är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Den smittar inte människor eller andra djurslag. Nu pågår kartläggning i syfte att smittspåra, begränsa och bekämpa smittan. Registrerade grishållare i området kommer kontaktas av Jordbruksverket för stöd angående ökad biosäkerhet med mera.

Jordbruksverket har tagit beslut om att fastställa en smittad zon och vilka åtgärder och begränsningar som ska gälla i zonen.
För mer information om den smittade zonen och beslutade restriktioner se Jordbruksverkets pressmeddelande och beslut: Kampen mot afrikansk svinpest fortsätter


Om du hittar döda eller sjuka vildsvin – oavsett i vilket område du befinner dig i ska du anmäla dessa till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA: Rapportera sjuka/döda vilda djur

Mer information
För LRFs medlemmar, med fokus på grishållare, arrangeras ett lunchmöte med LRF Kött fredag 8 september: Afrikansk svinpest, vad ska du tänka på?

Jordbruksverket lyfter själva vikten av informationsinsatser och vi har meddelat att vi önskar att de bjuder in till informationsmöten. Andra informationsinsatser kommer erbjudas efter hand.

Om du är intresserad av att följa utvecklingen rekommenderas Jordbruksverkets sida Afrikansk svinpest
LRF har också upprättat en sida om afrikansk svinpest: Afrikansk svinpest hittad i Sverige

För frågor om afrikansk svinpest hänvisar vi i nuläget till Jordbruksverkets presstjänst för vidare kontakt med deras experter: pressjour@jordbruksverket.se eller 036-15 63 36.

Till Jordbruksverkets sida om afrikansk svinpest

Hallå Anita Boman Daniels, ordförande för LRF Dalarna, vad är aktuellt just nu vad gäller det blöta vädret?

Just nu finns det lite hopp eftersom väderprognoserna visar högtryck på ingång och vi hoppas att det som står kvar ute på fälten ska kunna skördas under den här månaden. Det är stora variationer i länet hur hårt man drabbats.

Vilka effekter tror du att det här extrema året kommer att ge?
Det blir lägre skördar av grovfoder, lägre avkastning och sämre kvalitet på spannmål. Det blir inte mycket brödsäd utan det blir i huvudsak fodersäd, vilket ger ett sämre pris. Det är också stor risk för brist på halm.

Hur ska vi förbereda oss på att sådana här vädersituationer blir vanligare?
Vi måste ha beredskap för år med torka och stora regnmängder. Det vi då behöver göra är att överlagra foder, underhålla diken och se över möjligheterna till bevattning. Allt detta kräver stora investeringar och för det krävs lönsamma företag, så som alltid är lönsamheten i fokus.

Hur kan man hantera den stora press som många känt under hela sommaren?
Ensam är inte stark. Prata med varandra, det underlättar att veta att andra är i samma sits. Blir det illa finns vår omsorgsgrupp alltid beredd.

Ett tips är att ordna en träff i lokalavdelningen med lite mat och samvaro bara för att umgås och prata av sig.

För att avsluta med något positivt så verkar Skördefest i södra Dalarna och Mat Runt Siljan i år slagit besöksrekord trots att det på sina håll regnade rejält. Det är nu viktigt att konsumenterna fortsätter köpa våra produkter när de står vid butikshyllan, även när tiderna kärvare.


Längre ner i nyhetsbrevet finns information om hur du kan få hjälp och stöd om du behöver det.

 

LRF Dalarna samverkar med länsstyrelsen

LRF Dalarna har en kontinuerlig samverkan med länsstyrelsen i Dalarna, något som är viktigt för att vi tillsammans ska kunna arbeta för att ge bättre förutsättningar för lantbruket.

Nyligen gjorde LRF Dalarna en insats för att ytterligare höja kompetensen hos personalen på avdelningen för hållbar tillväxt på länsstyrelsen. Fokus var en ökad kunskap kring hur olika åtgärder och villkor påverkar ett lantbruksföretag ekonomiskt. Läs mer om det här.

Vår samverkan med länsstyrelsen har även varit en viktig kanal under sommarens torka och höstens skyfall, inte minst för att bidra till att ge en korrekt och uppdaterad bild av läget i lantbruket. Varken de eller vi kan förändra vädret, men vi kan arbeta för att mildra konsekvenserna något. Ett konkret exempel på detta är att länsstyrelsen snabbt fattade beslut om att tillåta tidigarelagd skörd av skyddszoner samt skörd av träda. Många lantbrukare är i dagsläget oroliga för vad som händer med jordbrukarstöden när vädret förhindrar skörd eller sådd. Länsstyrelserna har möjlighet att ge undantag för avdrag på ersättningar med hänvisning till extremväder.

Länsstyrelsen i Dalarna arrangerade den 4 september ett webbinarium där de bland annat informerade om hur detta undantag kan tillämpas i olika situationer. Webbinariet kommer inom kort att publiceras på länsstyrelsens hemsida. Vill du ha en länk dit så är du välkommen att kontakta Ann Eriksson via mejl: ann.w.eriksson@lansstyrelsen.se

Är du osäker på vad som gäller för just dig så är du alltid välkommen att kontakta länsstyrelsen.

Dialog även med Jordbruksverket

Även mellan LRF och Jordbruksverket förs en kontinuerlig dialog. Jordbruksverket har nyligen tillkännagett att delutbetalningarna i år höjs från 75 procent till 85 procent på grund av det svåra läge lantbruket befinner sig i. LRF har även ställt en förfrågan om att tidigarelägga utbetalningarna, men det är tyvärr inte möjligt. Jordbruksverket har fått i uppdrag av regeringen att komma med ett förslag på utformningen av ett stöd till jordbruksföretag som drabbats av torkan och skyfallen. Förslaget ska redovisas senast 7 september och pengarna skall utbetalas i december/januari.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida

Genom LRFs omsorgsgrupp kan du få hjälp och stöd

Många av LRFs medlemmar är verksamma i en bransch som är exponerad för risker. Stormar, skogsbränder, översvämningar, smittsamma sjukdomar och mycket annat. Det kan finnas en mängd orsaker att må dåligt, till exempel ekonomiska bekymmer, djurskyddsbrister, relationsproblem eller psykisk ohälsa.

Genom LRFs omsorgsgrupp kan du få hjälp och stöd för att komma vidare. Omsorgsarbetet är ett komplement till samhällets och näringens övriga aktörer och syftar till att ge den enskilda snabbt stöd i den uppkomna svåra situationen.

Behöver du någon att prata med?
LRF erbjuder dig som medlem psykologhjälp om du känner att du befinner dig i en tuff situation. Stödet är ett komplement till LRFs regionala omsorgsgruppers ordinarie arbete med uppsökande verksamhet och akuta stödinsatser.

För dig som medlem innebär detta att du kontaktas av krishanteringsföretaget BrolinWestrell inom 48 timmar efter att de fått information från omsorgsansvarig att du önskar stöttning. Insatserna sker främst per telefon och avtalet avser upp till tre samtal per medlem och kalenderår.

Om du behöver någon att prata med, kontakta någon av nedanstående personer:
John Viklund, omsorgsansvarig förtroendevald LRF Dalarna: 070-287 82 75 eller john.viklund@lrf.se
Eleonore Marcusson, omsorgsansvarig medarbetare i LRF Dalarna, LRF Gävleborg och LRF Mälardalen: 010-184 42 35, SMS till 076-145 45 35 eller eleonore.marcusson@lrf.se

Läs mer om omsorgsgruppen i LRF Dalarna här

Fler medlemsförmåner som kan vara till hjälp

Telefonrådgivning om arbetsmiljö
Som LRF-medlem har möjlighet att prata med våra arbetsmiljöexperter och få svar på dina frågor inom arbetsmiljö- och säkerhetsområdet. Det kan handla om till exempel besiktningskrav på maskiner, säkerhet för barnen eller frågor om rehabilitering och arbetshjälpmedel.
Telefonrådgivning om arbetsmiljö

Försäkringsrådgivning vid större skada
Om du drabbas av en större skada som till exempel brand, snöras eller storm, kan du få hjälp av Ludvig & Co:s försäkringsrådgivare. Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt för LRFs medlemmar. Försäkringsrådgivning vid större skada

Juridisk vägledning
Som medlem i LRF har du möjlighet att nyttja medlemsförmånen Juridisk vägledning och ställa din juridiska fråga.
Juridisk vägledning

Olycksfallsutredning
Om en allvarlig personskada inträffat måste den anmälas och utredas – något som är viktigt, men även rätt komplicerat. Genom avtal med föreningen Säker Arbetsmiljö Sverige erbjuds LRFs företagarmedlemmar som drabbats av en allvarlig arbetsolycka i sitt företag, hjälp med en fackmannamässigt utförd olycksfallsutredning enligt de krav som myndigheterna ställer. Olycksfallsutredning

 

Länsstyrelsen på gårdsbesök för att lära sig mer om lantbrukets vardag och villkor

Personal från avdelningen för hållbar tillväxt på länsstyrelsen i Dalarna besökte nyligen en mjölkgård i Stora Skedvi för att lära sig mer om en lantbrukares vardag och villkor.

– Vi hade 21 tjänstepersoner från länsstyrelsen hos mig och under dagen visade vi runt på gården och berättade om verksamheten. Vi lyfte också viktiga frågor som att bygga långsiktigt hållbara ekonomiska förutsättningar för lantbruket, kompetensförsörjning, klimat- och miljöpåverkan, arrendering av mark och ägarskife, berättar Michael Arvidsson, vars gård man besökte.

– Vi har sedan tidigare en bra relation med LRF och det här är ett sätt att öka kunskapen hos vår personal. Många är agronomer, men här får de uppleva hur lantbruket i Dalarna fungerar idag, säger Mikael Selander, avdelningschef för avdelningen för hållbar utveckling på länsstyrelsen i Dalarna.

Läs mer

LRF Dalarna fick besök av EU-parlamentariker

EU-parlamentarikern Emma Wiesner besökte nyligen
Peter Andersson, ledamot i LRF Dalarnas regionstyrelse, och hans gård utanför Borlänge.

Samtalet under besöket handlade mycket om att regelverk som tas fram både i EU och nationellt behöver kunna vara mera tillämpbara hos lantbruksföretagen.

Läs mer

Anpassa för extremväder - kunskap för trädgårdsodlare

Nu har du möjlighet att kostnadsfritt ta del av tio digitala kurser producerade av expertrådgivare i samarbete mellan LRF Trädgård och Hushållningssällskapet.

Du som är trädgårdsodlare får verktyg att förebygga problemen vid extremt väder, chans att minimera intäktsbortfall och på längre sikt även stärka branschens konkurrenskraft. Kurserna är anpassade för trädgårdsnäringen, men kan även passa för dig som är verksam inom andra delar av den gröna näringen.

Läs mer

 

Följ LRF i sociala medier

Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden | 010-184 40 00 | info@lrf.se



Email Marketing by ActiveCampaign