Den här veckan rapporterar vi om resultatet från valet till Europaparlamentet, ger en inblick i vad som sades vid FEFACs årliga stormöte.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 24

Den här veckan rapporterar vi om resultatet från valet till Europaparlamentet, ger en inblick i vad som sades vid FEFACs årliga stormöte och om EU-kommissionens öppna konsultation om att revidera de de så kallade "de minimis".

Allt gott,

Amanda Björksell och Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Den konservativa partigruppen EPP blir åter största grupp i Europaparlamentet

- Cirkularitet i fokus under fodertillverkarnas (FEFAC) årliga möte

- EU-kommissionen öppnar konsultation om statsstöd för lantbruk

 
Traktor.
 

Den konservativa partigruppen EPP blir åter största grupp i Europaparlamentet

Den 6–9 juni hölls val till Europaparlamentet runt om i EU:s 27 medlemsstater, då 720 ledamöter valdes in för mandatperioden som löper 2024–2029. Totalt uppgick valdeltagandet till 51 procent av EU:s röstberättigade medborgare.

Den preliminära fördelningen mellan de olika partigrupperna visar att det konservativa EPP åter blev störst (189 mandat) och att den socialdemokratiska gruppen S&D blev näst störst (135 mandat). Därefter följer grupperna i storleksordning Renew Europe (79), ECR (73), ID (58), Greens (53) och The Left (36). Därtill tillkommer 45 ledamöter som inte tillhör någon partigrupp i dagsläget och 52 ledamöter som tillhör partier som ännu inte ansökt om medlemskap i någon existerande partigrupp. *Fördelningen av mandat kan dock fortsatt förändras, i takt med att rösterna i samtliga medlemsländer räknas och när förhandlingarna med de nya partiernas medlemskap i partigrupper fortgår.

Under kommande veckor kommer Europaparlamentarikerna förhandla om vilka utskott de ska sitta i och vilka eventuella poster de kan tänkas få inom sina politiska grupper. Av de europaparlamentariker som under förra mandatperioden satt i jordbruksutskottet, som då utgjordes av 90 ledamöter, har 40 procent blivit återvalda.

Vid mandatperiodens första plenarsession i Strasbourg den 15–19 juli kommer Europaparlamentet att konstituera sig. Godkännande av ny ordförande i EU-kommissionen förväntas ske först under plenarsessionen den 16–19 september, varefter processen med att godkänna övriga EU-kommissionärer kan ta vid. Förhoppningen är att samtliga EU-kommissionärer är på plats innan årsskiftet.

Källa: Politico, Agra Facts

Cirkularitet i fokus under fodertillverkarnas (FEFAC) årliga möte

Den 31 maj bjöd FEFAC, organisationen för europeiska fodertillverkare, in till sitt årliga möte som i år fokuserade på att öka den inhemska foderproduktionen på EU-nivå och stärka ett mer cirkulärt system inom foder- och animaliesektorerna.


Pierre Bascou, tillförordnad vice generaldirektör för EU-kommissionens generaldirektorat för jordbruk, berättade om arbetet som EU-kommissionen gör eller planerar att göra för att öka den inhemska proteinfoderproduktionen. Bland annat ska de uppdatera EU:s proteinstrategi, vilken väntas presenteras under sommaren. Copa-Cogecas tillförordnade generalsekreterare Patrick Paganispelade in att han ville se en mer konstruktiv politisk diskussion om hållbarhet inom lantbruket samt uppmanade fodertillverkarna att bidra med innovativa lösningar för att stärka cirkulära system och nå EU:s mål om klimatneutralitet till 2050.

FEFAC:s ordförande Pedro Cordero påminde samtliga om fodertillverkarnas åtagande att mer effektivt använda bi-produkter och stärka de cirkulära systemen. Cordero presenterade även animaliesektorns 12 rekommendationer för EU:s strategiska agenda 2024-2029. Dessa handlade bland annat om tryggad livsmedelsförsörjning genom en stark animaliesektor, en stärkt foderproduktion inom EU, diversifiering av foderleveranskedjorna, hur den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP, kan användas för att stärka produktionen av specifika proteingrödor, investeringar i fodertillskottsproduktion samt stärkandet av strategiska och balanserade handelspartnerskap är exempel på punkter som lyftes.

Bland de andra talarna fanns Christian Holzleitner från EU-kommissionens generaldirektorat för klimat som underströk att lantbruket behöver anstränga sig mer för att minska utsläppen och binda in mer kol och påminde om EU-kommissionens mål om att inkludera djurhållningen i framtida certifieringar för utsläpp och inlagring av kol, samt arbetet med att undersöka möjligheten för utsläppshandel inom lantbruket.

Källa: Agra Facts

EU-kommissionen öppnar konsultation om statsstöd för lantbruk

I samband med att EU-kommissionen den 2 maj beslutade att förlänga delar av de temporära reglerna för statsstöd (TCTF) meddelade de även att de vill revidera reglerna för de så kallade "de minimis", vilket handlar om statsstöd till lantbruk som inte kräver notifiering till EU-kommissionen. Nuvarande regler löper egentligen ut i december 2027.

Enligt nuvarande regler kan medlemsstater ge statsstöd om 20 000 euro per bidragstagare under loppet av tre år, vilket EU-kommissionen anser behöver anpassas till det nu rådande kostnadsläget för lantbrukssektorn. Därför har de startat en öppen konsultation, som organisationer, myndigheter och enskilda medborgare kan besvara fram till den 21 juli.

Källa: Agra Facts

Vad händer nästa vecka?

På måndag samlas EU:s miljöministrar för Rådsmöte. På agendan står bland annat direktivet om övervakning av markhälsa, direktivet om gröna marknadsföringspåståenden och diskussioner kring meddelandet om EU:s klimatmål för 2040.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram
 
Website

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign