Denna vecka tar vi upp EU:s framtidskonferens och miljöutskottet i Europaparlaments öppna utfrågning om genredigering...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 19

Denna vecka är Brysselnytt med anledning av den stundande långhelgen något kortare än vanligt, men nästa vecka är vi tillbaka igen i vanligt format. I veckan tar vi upp EU:s framtidskonferens och miljöutskottet i Europaparlaments öppna utfrågning om genredigering.

Hoppas ni får en trevlig helg,
Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Europaparlamentets miljöutskott diskuterade genredigeringens påverkan på miljö och hälsa under en öppen utfrågning

- EU-kommissionen vill stoppa all skadlig förorening av luft, vatten och mark till 2050

- Under söndagen invigdes konferensen om Europas framtid

Vår
 

Europaparlamentets miljöutskott diskuterade genredigeringens påverkan på miljö och hälsa under en öppen utfrågning

Måndagens öppna utfrågning anordnades med anledning av den studie som EU-kommissionen nyligen publicerat (25 april), som undersökt hantering av genredigering inom ramarna för EU:s befintliga lagstiftning.

Syftet med utfrågningen var att bedöma och diskutera potentiella effekter av nya genredigeringsmetoder på hälsa och miljö. Irene Sacristan Sanchez från EU-kommissionen startade den öppna utfrågningen genom att presentera rapporten rörande genredigeringstekniker, som går att läsa mer om i Brysselnytt från vecka 17. Utfrågningen gästades även av ett antal experter, som svarade på frågor om allt från genredigeringens påverkan på livsmedelssäkerhet till konsumenters åsikter kring genredigering. Bland dessa Michael Antoniou, som forskar på molekylär genteknik vid Kings College i London, och Iris Strutzmann från den österrikiska arbetskammaren.

Vid diskussionen med Europaparlamentarikerna lyftes flera olika perspektiv och frågor. Återkommande teman var kritik gentemot det nuvarande regelverkets brist på flexibilitet och osäkerhet kring genredigerade produkters påverkan på miljö. Dessutom lyftes vilken påverkan ett förbud mot genredigering skulle ha på konkurrenskraften för EU:s lantbrukssektor. Flera Europaparlamentariker ansåg att ett sådant förbud skulle inverka negativt på EU:s konkurrenskraft på den internationella marknaden.

Du kan läsa mer här

Källa: Anna Ek, LRFs Brysselkontor
Källa: Europaparlamentet

EU-kommissionen vill stoppa all skadlig förorening av luft, vatten och mark till 2050

Handlingsplanen för nollföroreningar (Zero pollution action plan) är ett av förslagen som lades fram inom ramarna för EU:s gröna tillväxtstrategi, Green Deal.

Handlingsplanens syften, som redan tidigare presenterats av EU-kommissionen, är bland annat att bättre förebygga föroreningar samt att stärka banden mellan miljöskydd, hållbar utveckling och människors välbefinnande.

I ett läckt utkast av handlingsplanen som nyhetsbyrån Politico sett verkar det som att EU-kommissionen kommer föreslå att alla föroreningar av luft, vatten och mark reduceras till en nivå "som inte längre kan anses vara skadligt för hälsa eller naturliga ekosystem".

Politico rapporterar att flera av de målsättningar som handlingsplanen för nollföroreningar föreslår redan finns i existerande EU-direktiv, eller går att återfinna i andra aktuella förslag. Bland annat berör det målsättningen om minskade utsläpp av mikroplaster och minskat antal förtida dödsfall som orsakats av föroreningar.

Om nyheterna som presenteras i handlingsplanen skriver Politico att EU-kommissionen kommer att se över behovet av ytterligare lagstiftning för begränsning av ammoniakutsläpp, till exempel inom ramen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP). Anledningen till detta är att lantbruket i dag är den största källan för ammoniakutsläpp.

Källa: Politico

Under söndagen invigdes konferensen om Europas framtid

Med anledning av firandet av årets Europadag (9 maj) lanserades konferensen om Europas framtid gemensamt av EU-kommissionen, Rådet och Europaparlamentet. Konferensen är en serie seminarier, samtal och andra aktiviteter om EU-samarbetets framtida inriktning.

Förhoppningen från EU-kommissionen är att medborgarna i Europa genom konferensen ska få möjlighet att föra fram sina tankar om EU-samarbetet. Konferensen är en del av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens löfte att ge allmänheten större inflytande över vad EU gör. Den anordnas som ett gemensamt projekt mellan Europaparlamentet, Rådet och Europeiska kommissionen, som jämbördiga partner.

Inom ramen för konferensen kommer evenemang att anordnas i partnerskap med det civila samhället och aktörer på europeisk, nationell, regional och lokal nivå. Konferensens arbete och slutsatser kommer presenteras i en rapport senast under våren 2022. Uppföljningen på rapporten kommer EU-kommissionen, Rådet och Europaparlamentet sedan att hantera.

Du kan läsa mer här

Källa: EU-kommissionen

Vad händer nästa vecka?

Nästa vecka har Europaparlamentet plenumvecka, som i vanliga fall hade hållits i Strasbourg men som för tillfället sker semidigitalt från Bryssel.

Måndag
Europaparlamentets miljöutskott.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Tisdag
Copa-Cogeca task force för Brexit.
Från LRF deltar Christina Furustam.

Copa-Cogeca arbetsgrupp för ekologiska frågor.
Från LRF deltar Elvira Forsström.

Onsdag
EU-kommissionens civila dialoggrupp eko.
Från LRF deltar Elvira Forsström.

Torsdag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för djurhälsa och djurvälfärd.
Från LRF deltar Erika Brendov och Anna Forslid.

Copa-Cogecas arbetsgrupp för bioenergi.
Från LRF deltar Jenny Näslund och Axel Hansson.

Fredag
Copa-Cogecas arbetsgrupp för EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP.
Från LRF deltar Sofia Björnsson.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
 
 
 

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign