|
|
|
|
|
|
Afrikansk svinpest konstaterad i
Sverige
Igår den 6 september konstaterade Jordbruksverket att afrikansk svinpest (ASF) bekräftats i Fagersta, Västmanland. LRF har med anledning av detta tillsatt en krisgrupp med regional medverkan. Krisgruppen följer utvecklingen noga, har tät dialog med ansvariga myndigheter, följer myndigheternas direktiv och kommer genom olika kanaler förmedla information.
Jordbruksverket har fastställt en smittad zon Jordbruksverket har tagit beslut om
att fastställa en smittad zon och vilka åtgärder och begränsningar som ska gälla i zonen. Afrikansk svinpest, ASF, är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Den smittar inte människor eller andra djurslag.
Den smittade zonen sträcker sig i området runt Fagersta och Norberg och ner mot Ramnäs. För att inte fler vildsvin i området ska drabbas och för att minska risk för smittspridning ut ur zonen har Jordbruksverket beslutat om att förbjuda vissa aktiviteter, till exempel:
- Alla typer av skogsbruksåtgärder
- Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.
- Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.
- Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.
För ytterligare information om den smittade zonen och beslutade restriktioner se Jordbruksverkets pressmeddelande och beslut: Kampen mot afrikansk svinpest fortsätter
Kartläggning för att spåra, begränsa och bekämpa smittan Nu pågår kartläggning i syfte att smittspåra, begränsa och bekämpa smittan. Registrerade grishållare i området kommer kontaktas av Jordbruksverket för stöd angående ökad biosäkerhet med mera.
Mer
information För LRFs medlemmar, med fokus på grishållare, arrangeras ett lunchmöte med LRF Kött fredag 8 september: Afrikansk svinpest, vad ska du tänka på?
Jordbruksverket lyfter själva vikten av informationsinsatser och vi har meddelat att vi önskar att de bjuder in till informationsmöten. Andra informationsinsatser kommer erbjudas efter hand.
Om du är intresserad av att följa utvecklingen rekommenderas Jordbruksverkets sida Afrikansk svinpest LRF har också upprättat en sida om afrikansk svinpest: Afrikansk svinpest hittad i Sverige
För frågor om afrikansk svinpest hänvisar vi i nuläget till Jordbruksverkets presstjänst för vidare kontakt med deras experter: pressjour@jordbruksverket.se eller 036-15 63 36.
Till Jordbruksverkets sida om afrikansk svinpest
|
|
|
|
Ordförande Tomas Olsson: Jag vet hur viktigt det
kan vara bara att någon hör av sig
Vi är många som står inför enormt stora utmaningar just nu. Jag har otröskade fält som inte kommer gå att tröska, vattenfyllda fält som inte går att komma ut på - blir det någon höstsådd? Vi har vinterfoder till våra djur, men fortfarande fattas det halm inför vintern. Jag vet att vi är många som är i samma situation och efter förra veckans regn förvärrades situationen ännu mer för många i Mälardalen. Tusentals hektar står under vatten där det inte kommer att kunna skördas och inte heller bli någon höstsådd. Det kommer få konsekvenser för 2024 och även längre fram.
Årets extrema säsong påverkar alla inom de gröna näringarna. Växtodlingen är just nu mycket pressad, på
djursidan är halmbristen en stor utmaning och inom hästnäringen saknas både foder och halm. Inom skog är avverkningar på blöta marker ett stort bekymmer just nu.
Som lantbrukare och verksamma i de gröna näringarna är vi vana att leva med väder och vind och hantera det på bästa sätt inom vissa gränser. Detta år sätter hela systemet under press, höga kostnader och räntor, sjunkande priser och många som just nu känner en stor uppgivenhet - Varför håller jag på med detta?
Vi är idag ganska få som producerar mat till Sveriges medborgare och egentligen är det de som borde känna en större oro än vi som producerar maten. Just detta är något som vi i LRF jobbar stenhårt med att förklara för våra beslutsfattare och faktiskt så är det en stor skillnad i dialogen vi har nu jämfört med tidigare, framför allt med ledningarna på länsstyrelserna. Vi har täta och regelbundna avstämningar
med dem hur situationen är och intresset är även högt från våra politiker i frågan.
Men vad hjälper det här och nu? Kanske inte så mycket, men redan nu pratar vi om hur vi ska kunna trygga den svenska produktionen och där är min känsla att vilja finns. Frågan är hur och det jobbar vi med och det handlar mycket om en bra lönsamhet för att klara sämre år, men det behövs även bättre robusthet i framförallt vattenfrågorna, allt från dräneringar till bevattningsdammar.
Min största oro ligger ändå just nu hos er ute på gårdarna, jag vet att många inte mår så bra just nu. Jag har själv varit i den situationen och vet hur viktigt det kan vara bara att någon hör av sig för att prata. Det har hjälpt mig och jag försöker även göra det så mycket jag hinner med. Så min uppmaning är att prata med varandra, banker och leverantörer, många är i samma situation och det finns en tid
efter 2023...
Jag brukar säga att ”Vi vill och vi kan producera mat i världsklass med rätt villkor”, det känns långt bort just nu, men jag kommer fortsätta kämpa för det!
Ta hand om er!
Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen tomas.olsson@lrf.se
Längre ner i nyhetsbrevet finns information om hur du kan få hjälp och stöd om du behöver det.
|
|
|
|
Vill du prata om det rådande läget i branschen? Koppla upp dig på digitalt medlemsfika
Välkommen till digitalt medlemsfika om läget i branschen måndagar under september kl. 9.30 - 10.00 med start den 11 september. Det är en möjlighet att få information vad LRF gör och att diskutera årets utmaningar och den afrikanska svinpesten med regionstyrelsen i Mälardalen och med varandra.
Möteslänk här
|
|
|
LRF Mälardalen samverkar med länsstyrelserna i regionen
LRF Mälardalen har en kontinuerlig samverkan med länsstyrelserna i Uppsala, Västmanland och Stockholm, något som är viktigt för att vi tillsammans ska kunna arbeta för att ge bättre förutsättningar för lantbruket. Det har även varit en viktig kanal under sommarens torka och höstens skyfall, inte minst för att bidra till att ge länsstyrelserna en korrekt och uppdaterad bild av läget i lantbruket. Varken de eller vi kan förändra vädret, men vi kan arbeta för att mildra konsekvenserna något. Ett konkret exempel på detta är att länsstyrelserna snabbt fattade beslut om att tillåta tidigarelagd skörd av skyddszoner samt skörd av träda.
Många
lantbrukare är i dagsläget oroliga för vad som händer med jordbrukarstöden när vädret förhindrar skörd eller sådd. Länsstyrelserna har möjlighet att ge undantag för avdrag på ersättningar med hänvisning till extremväder. Det kan till exempel gälla stöd för ekologisk odling med oskördade grödor eller kompensationsstöd med oskördade grödor. Är du som lantbrukare osäker på vad som gäller i just ditt fall är det alltid bäst att kontakta din länsstyrelse.
|
|
|
|
Några ord från länsstyrelserna som också värdesätter samverkansarbetet
Ulrika Lundberg, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Stockholm: - Jag ser det som mycket värdefullt med de kontakter och det täta samarbete vi på Länsstyrelsen i Stockholm har med LRF Mälardalen i frågor som dels rör årets utmaningar i lantbruket med den extrema vädersituationen, men också med det mer långsiktiga arbetet med
att stärka primärproduktionen och en hållbar och robust livsmedelskedja. - För Stockholms län med nästan 25 procent av landets befolkning är livsmedelsförsörjning och livsmedelsberedskap en högaktuell fråga som vi arbetar med dagligen. Då är kontakterna med basnäringen extremt viktig för att få förståelse för vilka produktionsförutsättningar och andra utmaningar som råder i lantbruket.
Elisabeth Schöning, t.f. avdelningschef landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen i Uppsala: - Denna sommar har varit sällsynt utmanande för lantbruket. Länsstyrelsen har noga följt utvecklingen av väderläget och tagit de beslut som vi kan för att underlätta situationen. På försommaren då torkan var ett faktum fick länsstyrelserna i uppdrag att rapportera om väderpåverkan på skördarna. Jordbruksverket sammanställde bilden för landet och förmedlade till Regeringskansliet. För att kunna överblicka länets alla hörn har LRF varit en mycket viktig informationskälla och samverkanspart för länsstyrelsen. Återkopplingen från Regeringskansliet var mycket positiv och de har varit mycket nöjda med rapporteringen. Ni har bidragit till att skapa bra underlag för våra politiker att fatta kloka beslut. Detta är bara ett exempel på hur viktig en god samverkan är. - Från länsstyrelsen ser vi fram emot att fortsätta arbeta vidare tillsammans med
LRF i samma goda anda. Vi har mycket att se fram emot, bland annat Livsmedelsstrategin 2.0. Den kommer under nästa år, och förväntas växla upp ambitionerna för svensk livsmedelsproduktion ytterligare!
Maria Ek, avdelningschef avdelningen för landsbygd och klimat på länsstyrelsen i Västmanland: - Länsstyrelsen i Västmanland uppskattar det goda samarbetet vi har med LRF Mälardalen. Genom vårt nära samarbete skapar vi förtroende, respekt och tillit för varandra, våra roller och våra uppdrag. Det medför att vi tillsammans löser många svåra frågor. Det goda samarbetet är särskilt värdefullt när frågor ”hettar till” och det händer ju ibland.
|
|
|
|
Dialog även med
Jordbruksverket Även mellan LRF och Jordbruksverket förs en kontinuerlig dialog. Jordbruksverket har nyligen tillkännagett att delutbetalningarna i år höjs från 75 procent till 85 procent på grund av det svåra läge lantbruket befinner sig i. LRF har även ställt en förfrågan om att tidigarelägga utbetalningarna, men det är tyvärr inte möjligt. Jordbruksverket har fått i uppdrag av regeringen att komma med ett förslag på utformningen av ett stöd till jordbruksföretag som drabbats av torkan och skyfallen. Förslaget ska redovisas senast 7 september och pengarna skall utbetalas i december/januari.
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida
|
|
|
|
Genom LRFs omsorgsgrupp kan du få hjälp och stöd Många av LRFs medlemmar är verksamma i en bransch som är exponerad för risker. Stormar, skogsbränder, översvämningar, smittsamma sjukdomar och mycket annat. Det kan finnas en mängd orsaker att må dåligt, till exempel ekonomiska bekymmer, djurskyddsbrister, relationsproblem eller psykisk ohälsa.
Genom LRFs omsorgsgrupp kan du få hjälp och stöd för att komma
vidare. Omsorgsarbetet är ett komplement till samhällets och näringens övriga aktörer och syftar till att ge den enskilda snabbt stöd i den uppkomna svåra situationen.
Behöver du någon att prata med? LRF erbjuder dig som medlem psykologhjälp om du känner att du befinner dig i en tuff situation. Stödet är ett komplement till LRFs regionala omsorgsgruppers ordinarie arbete med uppsökande verksamhet och akuta stödinsatser.
För dig som medlem innebär detta att du kontaktas av krishanteringsföretaget BrolinWestrell inom 48 timmar efter att de fått information från omsorgsansvarig att du önskar stöttning. Insatserna sker främst per telefon och avtalet avser upp till tre samtal per medlem och kalenderår.
Om du behöver någon att
prata med, kontakta: Eleonore Marcusson, omsorgsansvarig medarbetare i LRF Mälardalen, LRF Dalarna och LRF Gävleborg: 010-184 42 35, SMS till 076-145 45 35 eller eleonore.marcusson@lrf.se
Läs mer om omsorgsgruppen i LRF Mälardalen här
|
|
|
Fler medlemsförmåner som kan vara till hjälp
Telefonrådgivning om arbetsmiljö Som LRF-medlem har möjlighet att prata med våra arbetsmiljöexperter och få svar på dina frågor inom arbetsmiljö- och säkerhetsområdet. Det kan handla om till exempel besiktningskrav på maskiner, säkerhet för barnen eller frågor om rehabilitering och arbetshjälpmedel. Telefonrådgivning
om arbetsmiljö
Försäkringsrådgivning vid större skada Om du drabbas av en större skada som till exempel brand, snöras eller storm, kan du få hjälp av Ludvig & Co:s försäkringsrådgivare. Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt för LRFs medlemmar. Försäkringsrådgivning vid större skada
Juridisk vägledning Som medlem i LRF har du möjlighet att nyttja
medlemsförmånen Juridisk vägledning och ställa din juridiska fråga. Juridisk vägledning
Olycksfallsutredning Om en allvarlig personskada inträffat måste den anmälas och utredas – något som är viktigt, men även rätt komplicerat. Genom avtal med föreningen Säker Arbetsmiljö Sverige erbjuds LRFs företagarmedlemmar som drabbats av en allvarlig arbetsolycka i sitt företag, hjälp med en fackmannamässigt utförd olycksfallsutredning enligt de krav som myndigheterna ställer. Olycksfallsutredning
|
|
|
|
|
Fårklippning och vädret på agendan för riksdagspolitiker på gårdsbesök i Kungsör
Riksdags- och kommunpolitiker för Vänsterpartiet besökte Norrby gård i Kungsör och fick se fårklippning och hur grödorna påverkats av vädret.
Läs mer
|
|
|
|
|
LRF Mälardalen kritiserar Uppsala
kommun för att ha glömt bönderna
Landsbygden borde vara representerad i Uppsala kommuns näringslivsråd, en kommun som sett till antalet boende är Sveriges största landsbygdskommun.
– Det är så konstigt att man säger att man ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun och så finns inte livsmedelsindustrin representerad. Det rimmar dåligt, säger Mattias Jansson, mjölkbonde i Faringe.
Läs mer
|
|
|
|
|
Anpassa för extremväder - kunskap för trädgårdsodlare
Nu har du möjlighet att kostnadsfritt ta del av tio digitala kurser producerade av expertrådgivare i samarbete mellan LRF Trädgård och Hushållningssällskapet.
Du som är trädgårdsodlare får verktyg att förebygga problemen vid extremt väder, chans att minimera intäktsbortfall och på längre sikt även stärka branschens konkurrenskraft. Kurserna är anpassade för trädgårdsnäringen, men kan även passa för dig som är verksam
inom andra delar av den gröna näringen.
Läs mer
|
|
|
|
|
|
Följ LRF i sociala medier
|
|
|
|
|
|
|