Denna vecka har Europaparlamentet antagit en resolution om att öka EU:s donationer till World Food Programme...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 27

Denna vecka har Europaparlamentet antagit en resolution om att öka EU:s donationer till World Food Programme, och den europeiska revisionsrätten har riktat kritik mot EU-kommissionens arbete med CAP. EU:s medlemsstater har antagit en lista över vilka antimikrobiella läkemedel som bör reserveras för human användning och två nyckelpersoner har uttalat sig kring det tjeckiska ordförandeskapets prioriteringar inom jordbruk och miljö. Dessutom rapporterar Brysselnytt om förhandlingarna kring ett nytt handelsavtal mellan EU och Nya Zeeland som avslutades förra veckan.

Detta blir mitt sista Brysselnytt, då min tid som praktikant på LRFs Brysselkontor nu kommit till sitt slut. Efter sommaren tas nyhetsbrevet över av kontorets nya bemanning. Tack för mig och trevlig sommar!

Ella Li Jennersjö, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Europaparlamentet uppmanar EU-kommissionen till utökat bidrag åt FN:s livsmedelsprogram

- Det tjeckiska ordförandeskapet prioriterar arbetet med nya CAP och förordningen om uthållig växtskyddsmedelsanvändning

- Den europeiska revisionsrätten kritiserar EU-kommissionens anti-bedrägeriarbete

- Nytt handelsavtal med Nya Zeeland väntas få liten effekt för europeisk export

- Lista över antibiotika till enbart humant bruk antagen av EU:s medlemsstater

 
Spannmål
 

Europaparlamentet uppmanar EU-kommissionen till utökat bidrag åt FN:s livsmedelsprogram

Under veckans plenarsession i Strasbourg antog Europaparlamentet en icke-bindande resolution från utskottet för utveckling, som vill se större donationer från EU till FN:s livsmedelsprogram, World Food Programme.

Resolutionen grundar sig i den ryska invasionen av Ukraina och de effekter detta väntas ge på den globala livsmedelstillgången. Resolutionen är icke-bindande och är att se som en uppmaning från Europaparlamentet till EU-kommissionen och medlemsstaternas regeringar.

Källa: Europaparlamentet

Det tjeckiska ordförandeskapet prioriterar arbetet med nya CAP och förordningen om uthållig växtskyddsmedelsanvändning

Efter att Tjeckien i slutet av förra veckan tog över ordförandeskapsrollen i Rådet har landets prioriteringar för jordbruk och miljö ytterligare kommenterats. Ordförandeskapet i Rådet roterar mellan medlemsländerna var sjätte månad, och ordförandelandet har då möjlighet att särskilt driva vissa frågor, även om deras huvudsakliga uppdrag är att leda Rådets arbete och de därmed måste förhålla sig och ta sig an pågående lagstiftningsprocesser.

Stanislav Němec, jordbruksråd vid Tjeckiens ständiga representation i Bryssel, informerade sina kollegor under mötet för den särskilda jordbrukskommittén i veckan, att huvudfokus inom jordbruket kommer vara att slutföra arbetet med de nationella strategiska planerna för implementeringen av nya CAP, den gemensamma jordbrukspolitik som träder i kraft 2023. Han nämnde också att förordningen för uthållig användning av växtskyddsmedel, som presenterades av EU-kommissionen den 22 juni i år, finns med på landets agenda. Här vill ordförandeskapet se att en minskning av användandet av växtskyddsmedel inom EU också går hand i hand med bibehållen produktion.

Den tjeckiska miljöministern, Anna Hubáčková uttalade sig dessutom om prioriteringarna på miljöområdet, vilka är att slutföra förhandlingarna kring Fit for 55, EU:s klimatpaket med mål att sänka unionens utsläpp med 55 procent till 2030. Hubáčková menade att det tjeckiska ordförandeskapets roll under kommande mandatperiod blir att se till förhandlingarna i Europaparlamentet fortlöper utan problem, då de olika delarna i paketet kompletterar varandra och att en försening av en del därför riskerar att minska effekten av de andra.

Källor: Agra Facts och ENDS

Den europeiska revisionsrätten kritiserar EU-kommissionens anti-bedrägeriarbete

I veckan presenterade den europeiska revisionsrätten en rapport där de kritiserar EU-kommissionen för deras bristande arbete mot bedrägeri inom ramen för CAP, den gemensamma jordbrukspolitiken.

I rapporten uttrycks att det finns en särskild risk för illegalt beslagtagande av mark, vilket sedan rapporteras in som jordbruksmark och då kan erhålla CAP-stöd. Även användandet av artificiell intelligens för att upptäcka bedrägerier fick kritik, då revisionsrätten ansåg detta användas i alltför liten utsträckning.

EU-kommissionen bemötte revisionsrättens rapport med att det finns omfattande system på plats för att förhindra bedrägerier inom CAP. Dessutom har andelen bedrägerier under de senaste åren beräknats till under två procent av den totala CAP-budgeten, en försvinnande liten summa, menade de.

Källa: Agra Facts

Nytt handelsavtal med Nya Zeeland väntas få liten effekt för europeisk export

I slutet av förra veckan avslutades de fyra år långa förhandlingarna kring ett nytt frihandelsavtal mellan EU och Nya Zeeland. Handelsavtalet berör ett stort antal jordbruksprodukter, och beräknas kunna bidra till att handeln mellan EU och Nya Zeeland ökar med omkring 30 procent.

Unikt för handelsavtalet är att det är det första i EU:s historia att innehålla särskilda avsnitt kring hållbara livsmedelssystem, där båda parter går med på att tillsammans verka för god djurhälsa och användning av växtskyddsmedel, och juridiska möjligheter ges att ställa varandra inför rätta om detta inte uppfylls. Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen, välkomnade handelsavtalet, som hon menade öppnar många möjligheter för lantbrukare i båda regionerna, och tryckte dessutom på vikten av internationellt samarbete i dessa geopolitiskt instabila tider.

Copa-Cogeca, EU:s paraplyorganisation för lantbruksorganisationer och -kooperativ, har uttryckt oro kring hur handelsavtalet kan komma att påverka EU:s mejeri-, får- och nötköttssektorer. Nya zeeländska bönder inom dessa sektorer anses kunna tjäna mycket på export till EU, medan den nya zeeländska marknaden med endast fem miljoner konsumenter inte väntas gynna EU:s lantbrukare i samma utsträckning.

Frihandelsavtalet kommer nu att skickas till Rådet och Europaparlamentet samt de nationella parlamenten för godkännande innan det tillåts träda i kraft.

Källor: Agra Facts och Copa-Cogeca

Lista över antibiotika till enbart humant bruk antagen av EU:s medlemsstater

I maj i år presenterade den europeiska läkemedelsmyndigheten en lista över vilka antibiotika de ansåg vara lämpliga att reservera endast för humant bruk. Detta för att minska användningen av dessa och på så vis begränsa utvecklingen av antibiotikaresistens. I veckan skrev EU:s medlemsstater under listan.

Listan har mötts av viss kritik då den inte innehåller några antibiotika som i dagsläget används på djur, vilket innebär att dess effekt begränsas. EU-kommissionen har dock bemött kritiken med att konstatera att listan begränsar att antibiotika som i dag endast används på människor i framtiden kan komma att användas på djur, och att den därför kan komma att få stor effekt i kampen mot antibiotikaresistens. Hälso- och livsmedelssäkerhetskommissionär Stella Kyriakides välkomnade medlemsstaternas antagande av listan, som är den första i sitt slag i EU, och kallade den för en milstolpe i arbetet mot antibiotikaresistens, både inom EU och globalt.

Listan ska nu antas formellt av EU-kommissionen innan den blir till europeisk lag, vilket väntas ske under sommaren.

Källor: Politico och Agra Facts

Vad händer nästa vecka?

Måndag och tisdag
Sammanträde i Europaparlamentets miljö- och jordbruksutskott. På agendan votering kring skogsstrategin och diskussion med Tjeckiens premiärminister om ordförandeskapets prioriteringar i Rådet.

Torsdag
Arbetsgruppsmöte Copa-Cogeca Skatter och juridiska frågor.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram
 
Website

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign