I veckan har Copa-Cogeca skickat brev till Europaparlamentets miljö- och jordbruksutskott om Farm to Fork...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 3

I veckan har Copa-Cogeca skickat brev till Europaparlamentets miljö- och jordbruksutskott om Farm to Fork, EU-kommissionen har skjutit upp publicerandet av sin delegerade akt inom ramen för EU:s taxonomi och EU-kommissionen har även öppnat en konsultation om hållbart användande av växtskyddsmedel.

Trevlig helg!
Lisa Winberg, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Copa-Cogeca uppmanar Europaparlamentets miljö- och jordbruksutskott att nyansera sitt betänkande om Farm to Fork

- EU-kommissionen skjuter upp sin delegerade akt om miljömässigt hållbara investeringar inom ramen för EU:s taxonomi

- EU-kommissionen öppnar konsultation om hållbart användande av växtskyddsmedel

- EU:s ständiga kommitté för jordbruksforskning varnar för att klimatfrågan kan hamna i skymundan i återhämtningen från covid-19-krisen

- EU:s främjandepolitik för jordbruksprodukter gynnar produkternas konkurrenskraft enligt EU-kommissionens utvärdering

 

Copa-Cogeca uppmanar Europaparlamentets miljö- och jordbruksutskott att nyansera sitt betänkande om Farm to Fork

I ett brev till ledamöterna i miljö- och jordbruksutskottet föreslår Copa-Cogeca ändringar i utskottens utkast på betänkande om Farm to Fork (EU-kommissionens strategi för en mer hållbar livsmedelskedja) och uppmanar Europaparlamentet att ta mer hänsyn till lantbrukets bidrag till en hållbar livsmedelskedja.

Med anledning av att Europaparlamentets miljö- och jordbruksutskott i nästa vecka ska diskutera deras gemensamma utkast på betänkande om Farm to Fork har Copa-Cogeca (EU:s paraplyorganisation för lantbruksorganisationer och lantbrukskooperativ) skickat ett brev med ändringsförslag till de båda utskotten. Copa-Cogeca vill att betänkandet ska ta hänsyn till det arbete som redan gjorts och pågår för att göra lantbruket mer hållbart så att lantbruket ses som en del av lösningen i stället för en källa till problem. De vill att utskotten ska efterfråga konsekvensanalyser från EU-kommissionen av strategins mål om minskad användning av växtskydds- och gödningsmedel samt antibiotika och understryker vikten av att strategin inte ska ha negativ inverkan på konkurrenskraft och lantbrukarnas inkomst.

Källa: Agra Facts No. 05-21

EU-kommissionen skjuter upp sin delegerade akt om miljömässigt hållbara investeringar inom ramen för EU:s taxonomi

EU-kommissionen fick in över 45 000 svar på sin konsultation om den första delegerade akten kopplat till EU:s taxonomi som handlar om vilka aktiviteter som ska kvalificera till "gröna" investeringar och EU-kommissionen skjuter därmed på publicerandet av det färdiga förslaget till februari.

I juni 2020 antog Rådet och Europaparlamentet taxonomiförordningen som en del av EU:s arbete med hållbar finansiering. Taxonomiförordningen utgör ett ramverk för att identifiera huruvida investeringar kan klassas som miljömässigt hållbara, baserat på sex av EU-kommissionen fastställda miljömålsättningar gällande minskade klimatutsläpp, klimatanpassning, vatten och marina resurser, cirkulär ekonomi, föroreningar samt skydd av ekosystem. I förordningen åläggs EU-kommissionen att ta fram en lista på vilka aktiviteter som räknas som miljömässigt hållbara genom delegerade akter (regler från EU-kommissionen som förtydligar annan lagstiftning) och i december hade de en konsultation om den första delegerade akten som fokuserar på begränsad klimatpåverkan och anpassning till klimatförändringar.

Under konsultationen inkom mer än 45 000 svar så EU-kommissionen tvingades skjuta upp publiceringen av den första delegerade akten som var tänkt att vara den 1 januari för att kunna ta hänsyn till all feedback. EU-kommissionen omarbetar nu den delegerade akten och kommer presentera ett slutgiltigt förslag någon gång i början på februari. Därefter kommer Rådet och Europaparlamentet ta ställning till akten och antingen godkänna eller avslå den i sin helhet.

Källa: EURACTIV

EU-kommissionen öppnar konsultation om hållbart användande av växtskyddsmedel

Som en del av Farm to Fork, EU-kommissionens strategi för en mer hållbar livsmedelskedja, har EU-kommissionen i veckan öppnat en konsultation om huruvida målen i EU-direktivet för hållbar användning av växtskyddsmedel har uppnåtts och hur sagda direktiv kan förbättras.

Ett av målen i Farm to Fork är att minska användandet av och risken med kemiska växtskyddsmedel till 2030. Därför har EU-kommissionen påbörjat en översyn av EU-direktivet för hållbar användning av växtskyddsmedel som först antogs 2009. De kommer se över huruvida målen i direktivet fortfarande är relevanta samt göra en konsekvensanalys av möjliga framtida åtgärder som kan bidra till minskad användning av och risk med växtskyddsmedel. Konsultationen syftar till att hjälpa EU-kommissionen i det arbetet och den är öppen till den 12 april. Konsekvensanalysen planeras vara klar till årsskiftet så att EU-kommissionen kan lägga fram ett uppdaterat lagförslag i början av 2022.

Källa: EU-kommissionen

EU:s ständiga kommitté för jordbruksforskning varnar för att klimatfrågan kan hamna i skymundan i återhämtningen från covid-19-krisen

I en rapport till EU-kommissionen varnar forskare i EU:s ständiga kommitté för jordbruksforskning (SCAR) för att klimatfrågan kan hamna långt ner på agendan när medlemsländerna fokuserar på återhämtning från covid-19-krisen. De föreslår även nya ambitiösare klimatmål i jordbruket.

SCAR är en expertgrupp bestående av 14 forskare och de har tagit fram en så kallad framsynsrapport till EU-kommissionen om hur forsknings- och innovationsprogram kan bidra till de tre omställningarna hållbar och hälsosam mat för alla, en cirkulär bioekonomi och diversifiering av jordbruket och livsmedelssystemet. I sin rapport identifierade SCAR miljö- och klimatfrågan, en ökad global befolkning, ökad hunger i världen samt ett ökat antal överviktiga som stora utmaningar för livsmedelssystemet att ta tag i när världen återhämtar sig från covid-19. De varnar för att miljö- och klimatfrågan kan hamna i skymundan och uppmanar EU-kommissionen att sätta nya mål för att bygga upp ett starkare och mer motståndskraftigt livsmedelssystem, såsom att minska användandet av fosfor i jordbruket med 81 procent, kväve med 86 procent och växtskyddsmedel med 75 procent till 2050.

Källa 1: Politico
Källa 2: SCAR

EU:s främjandepolitik för jordbruksprodukter gynnar produkternas konkurrenskraft enligt EU-kommissionens utvärdering

I förra veckan presenterade EU-kommissionen sin utvärdering av EU:s strategi för säljfrämjande åtgärder för jordbruksprodukter och den har uppfyllt sina mål om att förbättra konkurrenskraften men skulle kunna förbättras vad gäller miljö- och klimatambitioner.

EU:s strategi för säljfrämjande åtgärder är ett finansieringsprogram för att främja EU:s jordbruksprodukter och öka deras konkurrenskraft både inom och utanför EU. Under sommaren 2020 hade EU-kommissionen öppet en konsultation för att ta in synpunkter på hur främjandestrategin påverkat marknaden för EU:s jordbruksprodukter under perioden 2016-2019 och i oktober presenterade de en rapport med samma tema. EU-kommissionen har nu utvärderat strategin baserat på konsultationen och rapporten inför att de kommer göra en översyn över strategin under 2021 som en del av Farm to Fork, EU-kommissionens strategi för en mer hållbar livsmedelskedja.

I utvärderingen kom EU-kommissionen fram till att EU:s främjandestrategi uppfyller sina mål om att öka konkurrenskraften för EU:s jordbruksprodukter men att den kanske inte i alla avseenden går i linje med miljö- och klimatambitionerna i Green Deal, EU-kommissionens tillväxtstrategi för ett klimatneutralt EU till 2050. Det senare var dock utanför målet med utvärderingen och kommer tas hänsyn till under översynen under 2021.

Källa 1: Politico
Källa 2: EU-kommissionen

Händer nästa vecka

Måndag
EU:s jordbruksministrar sammanträder och på agendan är bland annat det portugisiska ordförandeskapets arbetsprogram för våren, CAP-förhandlingarna och handelsrelaterade frågor.

Måndag-tisdag
Miljöutskott och jordbruksutskott i Europaparlamentet. På agendan är bland annat Farm to Fork och prioriteringar från det portugisiska ordförandeskapet i Rådet.
Från LRF bevakar Lisa Winberg och Anna Ek.

Torsdag
Wood be better – skogskonferens.
Från LRF deltar Lennart Ackzell, Axel Hansson, Lisa Winberg och Anna Ek.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
 
 
 

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign