Den här veckan kan ni bland annat läsa om när EU-kommissionens svar på End the Cage Age-initiativet publiceras...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 20

Den här veckan kan ni bland annat läsa om när EU-kommissionens svar på ’End the Cage Age’-initiativet publiceras och Europaparlamentets diskussion med finanskommissionär Mairead McGuinness angående klimattaxonomin.

Ha en fin helg,
Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Europaparlamentets miljöutskott och finansutskott diskuterade utkastet till klimattaxonomi med finanskommissionär McGuinness

- EU-kommissionen vill se att statliga bidrag till skog- och lantbruk går i linje med EU:s tillväxtstrategi, the Green Deal

- Direktivet om uthållig företagsledning dröjer till hösten, meddelar EU-kommissionen

- Europaparlamentets jordbruksutskott väckte frågan om stöd till lantbrukare som drabbas av förändrade väderförhållanden i plenum

- EU-kommissionens svar på medborgarinitiativet ’End the Cage Age’ försenas

Får
 

Europaparlamentets miljöutskott och finansutskott diskuterade utkastet till klimattaxonomi med finanskommissionär McGuinness

Under måndagen höll Europaparlamentets miljöutskott och finansutskott ett gemensamt möte för att diskutera utkastet till delegerad rättsakt för EU:s klimattaxonomi med finanskommissionär Mairead McGuinness. Klimattaxonomin är den första delegerade rättsakten inom ramarna för direktivet om uthållig finansiering som EU-kommissionen lagt fram.

Direktivet för uthållig finansiering, taxonomin, är en del av EU:s tillväxtstrategi (the Green Deal) och ska främja en grön omställning i finanssektorn genom att förenkla information om och jämförelse av olika sektorers hållbarhet. I den delegerade rättsakten för EU:s klimattaxonomi identifieras vilka typer av verksamheter som bidrar till klimatanpassning och begränsning av klimatförändringar, med målet att främja hållbara investeringar.

Under utfrågningen väcktes flera frågor av de deltagande Europaparlamentarikerna, bland annat om huruvida de delegerade rättsakterna har rätt att gå utöver redan befintlig EU-lagstiftning. Även behovet av att ytterligare delegerade akter skyndsamt tas fram, exempelvis för lantbruk som inte berörs av klimattaxonomin. Finanskommissionär McGuinness besvarade dessa frågor genom att lyfta vikten av att se de delegerade akterna som levande dokument som kommer att utvecklas och omformuleras. McGuinness försäkrade även Europaparlamentarikerna om att EU-kommissionen arbetar snabbast möjligt med de kvarstående delegerade rättsakterna.

Klimattaxonomin är den första delegerade rättsakten som EU-kommissionen lagt fram inom ramarna för direktivet om uthållig finansiering. Nu har Europaparlamentet och Ministerrådet fyra månader på sig att granska akten, innan de fattar ett beslut om att anta den eller inte. Diskussionen med McGuinness i Europaparlamentet, är ett steg i granskningen utav rättsakten.

Källa: Anna Ek, LRFs Brysselkontor
Källa: Europaparlamentet

EU-kommissionen vill se att statliga bidrag till skog- och lantbruk går i linje med EU:s tillväxtstrategi, the Green Deal

Föregående vecka (11 maj) publicerade EU-kommissionen en intern utvärderingen av förordningen om nationella statsstöd för lantbruks- och skogssektorn samt landsbygder (ABER). I utvärderingen ser EU-kommissionen behovet av att regelverken för nationella statsstöd uppdateras, för att möta nya behov och målsättningar.

Nationella statsstöd är generellt förbjudna genom fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (TFEU), eftersom de kan snedvrida konkurrens och påverka handeln mellan medlemsstater. I en förordning från 2014 (ABER) gav EU-kommissionen dock undantag för vissa kategorier av nationella stöd för lantbruks- och skogssektorn, samt för landsbygder. ABER-fördraget skulle ha löpt ut 2020, men förlängdes till 2022 för att fungera parallellt med EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP. Med anledning av uppdateringen av ramverket för nationella stöd till lantbruks- och skogssektorn, samt till landsbygder, som EU-kommissionen ska lägga fram har de nu genomfört en utvärdering av den nuvarande ABER-förordning.

EU-kommissionens utvärdering av ABER-förordningen är generellt positivt och konstaterar att många av dess målsättningar har uppnåtts. Dock visar utvärderingen att ABER-förordningen behöver uppdateras, bland annat för att möta behoven från EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) samt för att nå 2030-målen uppsatta inom EU:s strategi för en hållbar livsmedelskedja (Farm to Fork) och EU:s strategi för biodiversitet.

Resultaten från utvärderingen kommer ligga till grund för det nya ramverket för nationella statsstöd till lantbruks- och skogssektorn samt landsbygder som kommer att gälla från 1 januari 2023.

Du kan läsa mer här

Källa: EU-kommissionen
Källa: Politico

Direktivet om uthållig företagsledning dröjer till hösten, meddelar EU-kommissionen

EU-kommissionens förslag på direktivet, som innehåller obligatoriska due diligence-regler för företags leverantörskedjor och nya styrelseriktlinjer kring hållbarhet, skulle ha offentliggjorts i juni.

Due diligence är ett regelverk som säkerställer att europeiska företag via sina underleverantörer inte bidrar till att skada människor eller miljön, framför allt utanför EU. En initiativrapport för due diligence antogs av Europaparlamentet i mars, som ett inspel till EU-kommissionen.

Under torsdagen bekräftade EU-kommissionen att deras förslag till direktiv om uthållig företagsledning försenas. Anledningen är att EU-kommissionens interna tillsynsnämnd, som granskar kvaliteten på de lagförslag som EU-kommissionen lägger fram, har upptäckt brister i den konsekvensanalys som har genomförts. Förslaget kommer därför att ses över ytterligare en gång, för att säkerställa att direktivet blir "robust och välbalanserat".

Ett exakt datum för när i höst EU-kommissionen kommer att publicera sitt förslag på direktivet för uthållig företagsledning har ej kommunicerats.

Källa: Politico

Europaparlamentets jordbruksutskott väckte frågan om stöd till lantbrukare som drabbas av förändrade väderförhållanden i plenum

Med anledning av den allvarliga vårfrost som i april drabbade många av EU:s frukt- och vinproducenter, väcktes frågan om hur EU ska stötta krisdrabbade lantbrukare både nu och i framtiden under torsdagens plenarsammanträde i Europaparlamentet.

Europaparlamentets plenarsammanträden, då samtliga Europaparlamentariker samlas för att debattera och rösta om aktuella frågor, har en funktion där frågor kan väckas och besvaras med muntlig debatt. Dessa frågor måste väckas av ett utskott, en politisk grupp eller av minst 5 procent av Europaparlamentets samlade ledamöter. Frågorna kan bland annat ställas till Rådet och EU-kommissionen.

I det här fallet ställdes frågan av Europaparlamentets jordbruksutskott genom dess ordförande Norbert Lins, till EU-kommissionen som företräddes av jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski. Frågorna rörde dels hur EU-kommissionen planerar att stötta de producenter som drabbats nu, dels om huruvida det finns förslag på ytterligare verktyg för riskhantering samt forskning om klimatanpassning av grödor. Frågorna motiverades av att förändrade väderförhållanden, som konsekvens av klimatförändringar, blir allt vanligare.

Jordbrukskommissionär Wojciechowski besvarade frågorna genom att belysa vikten av att förebygga, anpassa och finansiering till verktyg för riskhantering. Wojciechowski påpekade att EU-kommissionen är medveten om att sektorn är utsatt för klimatförändringar, där förslag i den nya gemensamma jordbrukspolitiken är ämnade att möta upp risker och utmaningar för långsiktigt hållbar produktion.

Du kan läsa mer här

Källa: Anna Ek, LRFs Brysselkontor

EU-kommissionens svar på medborgarinitiativet ’End the Cage Age’ försenas

Med anledning av Europaparlamentets behandling av sitt svar på medborgarinitiativet ’End the Cage Age’, som vill se ett förbud mot användning av burar vid animalieproduktion, flyttas enligt källor på EU-kommissionen publiceringen av svaret från den 2 juni till den 30 juni.

EU-medborgarinitiativ (ECI) är en funktion som instiftades 2012, vilket gör det möjligt för enskilda initiativ att avslå, föreslå ny eller föreslå förändring av EU:s lagstiftning om de lyckas samla över en miljon namnunderskrifter från minst sju medlemsländer. Medborgarinitiativ som lyckas med det ska enligt funktionen besvaras av EU-kommissionen och Europaparlamentet.

Europaparlamentets svar på ’End the Cage Age’-initiativet ansvarar jordbruksutskottet för, vilka kommer rösta om sin slutgiltiga svarsresolution den 21 maj. Därefter kommer Europaparlamentet i stort att anta eller avslå resolutionen i plenum under början av juni. EU-kommissionen har därför valt att invänta Europaparlamentets svar på initiativet, innan de färdigställer och publicerar sitt eget.

Källa: Politico

Vad händer nästa vecka?

Kommande vecka har Europaparlamentet utskottsvecka och EU:s jordbruksministrar samlas för Rådsmöte.

Tisdag
Möte i Europaparlamentets temporära utskott om djurtransporter.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Onsdag
Rådsmöte med EU:s jordbruksministrar.

Jordbruksutskott i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Miljöutskott i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Torsdag
COPA presidiemöte.
Från LRF deltar Palle Borgström.

Rådsmöte med EU:s jordbruksministrar.

Jordbruksutskott i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Miljöutskott i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
 
 
 

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign