Den här veckan rapporterar vi om Miljörådet, där de har antagit den politiska överenskommelsen om återställande av natur (NRL).
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 25

Den här veckan rapporterar vi om Miljörådet, där de har antagit den politiska överenskommelsen om återställande av natur (NRL). Vi skriver även om diskussionerna om EU:s toppjobb under det informella Toppmötet, bland annat ordförandeposten i EU-kommissionen.

Trevlig midsommar,

Amanda Björksell och Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- EU:s miljöministrar samlades för Rådsmöte

- EU:s statschefer diskuterade möjliga kandidater för EU:s toppjobb

 
Rågvete.
 

EU:s miljöministrar samlades för Rådsmöte

I måndags samlades EU:s miljöministrar, för att bland annat godkänna den politiska överenskommelsen om återställande av natur (NRL). På agendan stod även förslagen till direktiv om övervakning av markhälsa samt direktiv gröna marknadspåståenden.

Den politiska överenskommelsen om förslaget om återställande av natur (NRL) antogs
EU-kommissionen presenterade i juli 2022 sitt förslag till förordning om återställande av natur (NRL), som en del i genomförandet av EU:s strategi för biologisk mångfald. Den 9 november 2023 nåddes en politisk överenskommelse mellan Europaparlamentet, Ministerrådet och EU-kommissionen om förslagets slutgiltiga utformning. Det har inte funnits en klar majoritet för förslaget då flera länder ser stora negativa konsekvenser av förslaget men vid det senaste mötet kunde rådet enas och Rådet anta den politiska överenskommelsen.

Överenskommelsen liknar EU-kommissionens men sätter till skillnad från ursprungsförslaget inte några exakta målsättningar. Överenskommelsen håller även fast vid målet om att återväta 30 procent av EU:s våtmarker till 2030, men lägger till en skrivelse om att policyn ska vara frivillig för lantbrukare och privata markägare. I överenskommelsen står även att åtgärder för restaurering ska prioriteras inom områden som redan skyddas genom Natura 2000 och föreslår ett "nödstopp" för genomförandet om unionen hamnar i en kris.

Enbart Sverige, Finland, Italien, Ungern, Nederländerna och Polen röstade emot medan Belgien avstod. "Ja"-sidan samlade en knapp kvalificerad majoritet, representerande 66% av EU:s befolkning.
Sveriges klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari, sa under mötet att lagstiftningen, fortfarande skulle generera stora problem och att Sverige därmed inte kunde ställa sig bakom den.

Copa-Cogeca, paraplyorganisationen för lantbruksorganisationer och kooperativ, har beklagat antagandet. Den främsta kritiken organisationen framför är bristen på finansiering, vilket riskerar att leda till att den ekonomiska bördan hamnar hos markägare, det vill säga lantbrukare och skogsägare.

Lagen träder i kraft 20 dagar efter att den publiceras i EU:s officiella journal.

Källor: Politico, Aktuell Hållbarhet, Euroactiv, Copa-Cogeca

Överenskommelse om förslag till direktivet för övervakning av markhälsa nådd
EU:s miljöministrar kunde även enas om en allmän inriktning för direktivet om övervakning av markhälsa under Rådsmötet. EU-kommissionen presenterade sitt förslag till direktiv för övervakning av markhälsa i juli 2023. Syftet med förslaget är att ge EU:s medlemsländer verktyg för att kunna övervaka och rapportera framsteg i målet om att restaurera EU:s marker och förbättra markhälsa till 2050.

Ministerrådets ståndpunkt skiljer sig från EU-kommissionens förslag genom att de inte vill se riktlinjer för hållbart brukande av mark och en ökad flexibilitet kring hur direktivet ska införas i olika regioner och marker.

Copa-Cogeca välkomnade att Ministerrådet tagit bort principerna om vad som utgör god markhälsa, som resulterar i en så kallad one-out all-out princip, samt certifikatet för markhälsa men menar att riktlinjerna för ett hållbart brukande även borde tagits bort.

Källa: Politico, Copa-Cogeca


Ministerrådet vill se flexibilitet i förslag till direktiv om gröna marknadspåståenden
EU-kommissionen presenterade under 2023 ett förslag på direktiv som ska reglera frivilliga gröna marknadsföringspåståenden, så kallade Green Claims. I förslaget till direktiv ingår bland annat tydligare regler för att vad som ska kunna märkas med gröna marknadsföringspåstående. Bland annat omfattar det regler kring att det ska krävas vetenskapligt verifierade underlag och vilka kriterier som ska gälla för vilka produkter.

Ministerrådet röstade nu för en allmän inriktning som innebär att Rådet vill se färre restriktioner för företag samt enklare verifieringsprocesser, än i ursprungsförslaget från EU-kommissionen.
Copa-Cogeca välkomnar Ministerrådets arbete med att ta fram en mer balanserad text. Bland annat ges mer flexibilitet i användningen av kolkrediter, samt ett snabbspår för verifiering av påståenden för miljöåtgärder som redan regleras inom den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP.

Ministerrådets beslut innebär att trialogförhandlingar mellan EU-kommissionen, Ministerrådet och Europaparlamentet kan börja under Ungerns ordförandeskap i Rådet, som börjar vid månadsskiften juni-juli.

Källa: Politico, Copa-Cogeca

EU:s statschefer diskuterade möjliga kandidater för EU:s toppjobb

I måndags samlades EU:s statschefer för första gången sedan valet till Europaparlament den 9 juni för så kallat Toppmöte, där de bland annat skulle diskutera vem som ska få ta över EU:s toppjobb. Det rör sig om posterna som ordförande för EU-kommissionen, ordförande i Europeiska Rådet, ordförande i Europaparlamentet och höga representanten för EU:s utrikesfrågor.

Innan mötet hade flera källor fört fram möjligheten att åter nominera nuvarande ordförande Ursula von der Leyen till ytterligare en mandatperiod som ordförande för EU-kommissionen. Dessa har även pekat ut Portugals nuvarande premiärminister António Costas som kandidat till posten som ordförande för Europeiska Rådet, sittande ordförande för Europaparlamentet, Roberta Metsola som ordförande i Europaparlamentet och Estlands nuvarande premiärminister Kaja Kallas som ny höga representanten för utrikesfrågor.

Frågan väntas tas upp för diskussion och beslut igen vid nästa möte, den 27-28 juni.

Källa: Politico

Vad händer nästa vecka?

På måndag samlas EU:s jordbruksministrar för Rådsmöte i Luxemburg. På agendan står rådslutsatserna som inspel till den strategiska dialogen om framtidens jordbruk, namnbytet på den ständiga kommittén för skogsbruk, förordningen om växtföröknings- och skogsodlingsmaterial samt förordningen om skydd av djur under transport.

Onsdag
Cogeca Business Forum.
Från LRF deltar Lennart Nilsson, Hans Ramel, Anders Karlsson, Ingrid Rydberg, Amanda Björksell och Anna Ek.

Torsdag
Cogecas presidium.
Från LRF deltar Lennart Nilsson, Anders Karlsson, Amanda Björksell och Anna Ek.

Copa-Cogeca presidia.
Från LRF deltar Palle Borgström, Lennart Nilsson, Ingrid Rydberg, Anders Karlsson, Amanda Björksell och Anna Ek.

Fredag
Copa presidium.
Från LRF deltar Palle Borgström, Ingrid Rydberg, Anders Karlsson, Amanda Björksell och Anna Ek.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram
 
Website

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign