Hej,

Snart har vi 1:a advent här, alltid mysigt med ljusen och doften av glögg. Vi välkomnar vår nya VD Ann-louise Ingvarson, här kommer en liten presentation. Fler visar sitt intresse för vår IP- standard, nu är det Norge som är nyfikna. Så roligt att många av våra Svenskt Sigill bönder kammar hem priser. Vi har deltagit i mässor från norr till söder och medverkat vid årets Livsmedelsdagarna. Nya priser på licensavgiften 2022, ni hittar uppdateringarna här.

VI VÄLKOMNAR ANN-LOUISE INGVARSON SOM NY VD

Som en del av er kanske redan har sett så är det nu klart vem som blir ny VD för Sigill Kvalitetssystem. Britt Rahm lämnar oss i början av nästa år för att ta det lite lugnare i livet och i stället kommer Ann-Louise Ingvarson att kliva in. Ann-Louise kommer närmast från en tjänst som global kvalitetschef på IKEA Food.
Ann-Louise är utbildad civilingenjör från Lunds Tekniska Högskola med examen i bioteknik och livsmedelsteknik. Hon har även haft en rad ledande befattningar på Lantmännen.


- Jag ser väldigt mycket fram emot att ta mig an detta nya uppdrag. Det har varit en spännande resa med Ikea Food och nu vill jag bygga vidare och komma närmare producenterna. Sigills huvuduppdrag är ju att hjälpa Sveriges lantbrukare att stärka sin affär genom att utveckla sin produktion och få bättre betalt för sina råvaror, säger Ann-Louise Ingvarson.

ÖKAT INTESSE FRÅN VÄSTER

Till vår stora glädje har vi under året märkt av ett ökat intresse för IP-standarden från vårt västra grannland. Flera aktörer i den norska livsmedelskedjan har hört av sig med frågor om reglerna i IP-standarden och om hur IP-certifiering fungerar i praktiken. Vi tolkar det som att behovet av tredjepartscertifiering med fokus på hållbarhet ökar även i Norge.

Det finns många likheter när det gäller klimat, lagstiftning och samhällsstruktur mellan de nordiska länderna, och vi tror att ett utökat samarbete kring certifiering kan gynna konkurrenskraften för våra livsmedelsproducenter. IP-standarden är anpassad för nordiska förhållanden, till skillnad mot de globala certifieringssystemen som till exempel Global GAP och MPS.

Reglerna i IP-standarden finns i tre nivåer med ökande ambitionsgrad, för att passa företag med olika behov. Det ger företagen möjlighet att välja det som passar just deras verksamhet. För många är IP Grundcertifiering det självklara valet, ett bevis på att lagar och branschriktlinjer uppfylls. För andra, som vill ligga i frontlinjen för hållbar utveckling, kanske IP Tillval Klimat är det bästa. Oavsett ambitionsnivå ser vi fram emot ett ökat samarbete med våra nordiska grannar!

ÖKA EFTERFRÅGAN PÅ DINA PRODUKTER MED TYDLIG INFORMATION I GS1 OCH VALIDOO!

Vad står det om dina produkter i GS1/Validoo?  Både den fysiska och internetbaserade handeln använder GS1/Validoo för att beskriva produkter och göra dem sökbara digitalt, men också för att själva hitta produkter att köpa in. Därför är det jätteviktigt att den information som ligger i systemet är korrekt.
Gå in i GS1/Validoo och kontrollera att den informationen som finns där stämmer med hur verkligheten ser ut idag. Om du använder något Svenskt Sigill märke på dina produkter kan det vara ännu viktigare och leda till en ökad försäljning. Det blir allt vanligare att såväl konsumenter som handelns inköpare söker på märkningar.


Vilken info du kan koppla till din produkt ändras löpande så ta för vana att minst en gång per år gå in och uppdatera informationen.
SIGILL PÅ PLATS PÅ LIVSMEDELSDAGARNA

Livsmedelsdagarna är en mötesplats för aktörer inom livsmedelsbranschen och i år var temat "Rebuild better  - för en hållbar framtid". Sigill var på plats med Josefin Kihlberg och Helena Allard och hade en monter med stor synlighet. Under mingelstunden bjöd P-O  Ingemarsson från Bjärefågel på kycklingbröst och vi hade också kyld svartvinbärsglögg från Färna odlingar.

Ett mycket lyckat event som redan har gett flera ringar på vattnet.
CHRISTINA HITTAR NYA KUNDER PÅ
IP LIVSMEDEL


Under oktober har vår livsmedelssäkerhetsexpert Christina Behm Velenik varit både i norra och södra Sverige, träffat livsmedelsproducenter och pratat om nyttan med certifiering mot IP Livsmedel.

Den 19-20 oktober anordnade Eldrimner,  
Saerimnermässan i Östersund, en mässa för småskaliga mathantverkare. Under mässan passade Christina på att prata med alla små fantastiska mathantverkare.


Den 28 oktober arrangerade Sveriges oberoende småbryggerier en leverantörsmässa i Malmö. Christina deltog där som både talare och som utställare och pratade certifiering med alla drivna bryggare som finns runt om i landet.

På båda dessa mässor finns det företag som kan ha nytta av en certifiering mot IP Livsmedel eftersom det dels hjälper dem att bygga upp ett systematiskt arbete kring livsmedelssäkerhet, dels hjälper dem att öka sina affärer. En certifiering är oftast en förutsättning för att få sälja till bland annat dagligvaruhandel och grossist och då är IP Livsmedel det absolut bästa alternativet för både små och medelstora företag.

MÅNGA PRISADE KUNDER I SVENSKT SIGILL

Senaste tiden har det bara trillat in priser över våra bästa Svenskt Sigill bönder och kunder. Vi är så imponerade över er!

Här är ett axplock av priser till våra Svenskt Sigill märkande kunder senaste tiden:

-
Gårdsfisk vann Livsmedelspriset
Nätverket Livsmedel i fokus delar sedan 1964 årligen ut Livsmedelspriset till "personer, organisationer eller företag som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling".
Grattis Johan, Michael och alla andra på Gårdsfisk.


-
Ejmunds är Årets nötköttsföretagare 2021 som delas ut av LRF
Även Nedanbäcks gårdsbutik vann i år. Motiveringen handlar om att båda företagen har hittat nya målgrupper och affärsmöjligheter via sociala medier. De är skickliga på marknadsföring, jobbar med  tydligt lönsamhetsfokus och gör samtidigt mycket för djurhälsan.
Grattis Märtha, Pontus, Odd och alla andra på Ejmunds!


-
Hagshultskossorna är Årets matentreprenör i Jönköpings län

- Gröna Butiken Orelund vann Årets unga företagare i Simrishamns kommun

Det är några av alla priser som vi har sett men är helt övertygade om att det finns ännu fler - för ni är verkligen allihop bönder i framkant!
SIGILL I MEDIA

Svenska Dagbladet Debatt: Sluta acceptera usel behandling av fiskar
Klimatcertifierade ägg är nu verklighet
Ny certifiering hjälper restauranger minska matsvinnet
Biologisk mångfald så gör du skillnad i matbutiken
Vikentomater vinner Årets klimatbonde
Tung expertjury väljer Årets pollinatör - vår hållbarhetschef Helena var med

NÄSTA ÅRS PRISER FÖR LICENSAVGIFTEN

På Sigill Kvalitetssystem pågår ett ständigt jobb med att hålla alla våra certifieringar uppdaterade enligt den senaste lagstiftningen, viktiga händelser i omvärlden och de önskemål och krav som kommer från både konsumenter och handel. För sig som använder dessa certifieringar innebär det att du betalar en licensavgift till oss för de kostnader som företaget har för dessa uppdateringar. Kostnaderna för revisionerna betalar du förstås direkt till det certifieringsorgan du har valt för att göra själva revisionen och det är inte den vi pratar om här.

I förberedelserna för kommande år ser vi som vanligt över priserna. Inför år 2021 frös vi priserna för att ge vårt, om än lilla, bidrag i en svår tid. Men inför 2022 har vi ingen möjlighet att göra det, utan vi återgår till den ordning vi hade innan pandemin och justerar priserna med konsumentprisindex för oktober och avrundar till närmaste hela 50-tal. Det betyder en prishöjning på 2,8 %. Utslagit på alla moduler blir det en prishöjning på 1,7%.


FRAMTIDSBÖNDER

Våra kunder Linnéa och August är fjärde generationen på Björnstorps gård i Småland.
Hör Linnéas tankar om framtiden.

Information om hur du certifierar eller märker din produktion finns på www.sigill.se
Här hittar du också listan på certifierade företag.

Information om miljömärkningen Svenskt Sigill finns på svensktsigill.se

Följ Svenskt Sigill på sociala medier:

 
 
Tel: 010-184 45 00 | info@sigill.se

Sigill Kvalitetssystem AB, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign