Den gånga veckan har färgats av trialogerna kring EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 21

Den gånga veckan har färgats av trialogerna kring EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP. I skrivande stund har beskedet kommit att ingen uppgörelse gjorts, men att förhandlingarna återupptas i juni. Vi har även fått besked om hur Europaparlamentets jordbruksutskott vill hantera medborgarinitiativet ’End the Cage Age’ och besked om att omröstningen i Europaparlamentet kring ’Farm to Fork’-strategin skjuts upp.

Hoppas ni får en fin helg,
Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Jordbruksrådet meddelar att CAP-trialogerna återupptas vid nästa Rådsmöte i juni

- Hållbar finans diskuterades under öppen utfrågning med Europaparlamentets miljöutskott och finansutskott

- Europaparlamentets miljöutskott, industriutskott och jordbruksutskott höll en öppen utfrågning med anledning av EU:s strategi för minskade metanutsläpp

- LULUCF diskuterades under workshop med Europaparlamentets miljöutskott

- Europaparlamentets miljöutskott och jordbruksutskott skjuter fram omröstningen om EU:s strategi för hållbara livsmedelskedjor, Farm to Fork

- Burar inom animalieproduktion bör fasas ut, menar Europaparlamentets jordbruksutskott

Arbete
 

Jordbruksrådet meddelar att CAP-trialogerna återupptas vid nästa Rådsmöte i juni

Under veckan har EU-kommissionen, Rådet och Parlamentet mötts för att förhandla EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP. Knäckfrågorna har rört sociala villkor, riktade betalningar och den gröna arkitekturen.

Det portugisiska ordförandeskapet i Rådet har sedan start varit tydliga med att de vill att förhandlingarna av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP, ska nå en överenskommelse innan Slovenien tar över ordförandeskapet i mitten av juli. Förhandlingarna har dock gått trögt under våren med flera knäckfrågor där Europaparlamentet och Rådet stått långt ifrån varandra. Med förhoppning om att få till en överenskommelse har ordförandeskapet vid två tillfällen hållit "supertrialoger" när alla delar i förslaget diskuteras samtidigt. Under vanliga förfaranden förhandlas de olika paketen inom den gemensamma jordbrukspolitiken separat men under de så kallade "supertrialogerna" behandlas samtliga tre paket parallellt. I veckan försökte ordförandeskapet i en andra "supertrialog" komma framåt. Att samtidigt samla EU:s jordbruksministrar, var ett försök att ytterligare förbättra förutsättningarna för en överenskommelse mellan Rådet och Europaparlamentet.

Under fredagsmorgonen kommunicerade dock Rådet att trialogförhandlingarna avslutas, för att återupptas i samband med nästa Rådsmöte med EU:s jordbruksministrars i juni. Anledningen till att förhandlingarna skjuts på framtiden är bristen på tid, för att enas i de frågor där Rådet och Europaparlamentet ännu står långt från varandra. Dessa består fortsatt av att inkludera sociala villkor (arbetsvillkor) i CAP:en, hur stor del av budgeten som ska öronmärkas för årliga miljöersättningar (eco-schemes) och hur ekonomiska medel ska fördelas mellan större och mindre gårdar.

I ett pressmeddelande från Copa-Cogeca, paraplyorganisationen som samlar EU:s lantbruksorganisationer och kooperativ, uppmanar de Europaparlamentet och Rådet att snabbt komma till en uppgörelse. I pressmeddelandet skriver Copa-Cogeca att EU:s gemensamma jordbrukspolitik är avgörande för EU:s lantbrukssektor och att överenskommelsen behövs för att möjliggöra konkreta åtgärder för såväl ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.

Källa: Rådet
Källa: Euractiv

Hållbar finans diskuterades under öppen utfrågning med Europaparlamentets miljöutskott och finansutskott

Handlingsplanen för hållbar finans presenterades av EU-kommissionen under 2018, med målet att uppmuntra investeringar som stödjer EU:s klimat- och hållbarhetsagenda. Den öppna utfrågningen, gemensamt ordnad av Europaparlamentets miljöutskott och finansutskott, ämnade ge utrymme att diskutera aktuella och framtida policyförslag på området.

Inom ramen för handlingsplanen för hållbar finans inkluderas en rad olika åtgärder. Bland annat ingår direktivet för uthållig finansiering, taxonomin, som ämnar förenkla information om och jämförelse av olika sektorers hållbarhet. Den 21 april i år presenterade EU-kommissionen den första delegerade rättsakten, klimattaxonomin, inom direktivet om uthållig finansiering. Senare i år kommer EU-kommissionen även presentera en förnyad strategi för hållbar finans, likväl som ytterligare delegerade rättsakter inom ramen för direktivet för uthållig finansiering.

Panelen som deltog utgjordes av experter på och från finansmarknaden. Däribland Nathan Fabian, ordförande för plattformen för hållbar finans, och Clemens Fuest, ordförande för institutet för ekonomisk forskning (IFO). De deltagande experterna gav sin syn på möjligheterna med policyförslag som stöttar hållbara investeringar. Samtliga paneldeltagare underströk också vikten av att agera snabbt för att motverka klimat- och miljöpåverkan.

Från de deltagande Europaparlamentarikerna lyftes bland annat frågor kring hur innovativa företag kan stödjas, hur ambitiösa förslagen för hållbar finans bör vara och aktörers förståelse av taxonomin. I relation till aktörers förståelse för taxonomin, påpekade svenska Jessica Polfjärd (EPP) vikten av att regelverk ska vara begripliga för de företag som påverkas.

Källa: Anna Ek, LRFs Brysselkontor
Källa: EU-kommissionen

Europaparlamentets miljöutskott, industriutskott och jordbruksutskott höll en öppen utfrågning med anledning av EU:s strategi för minskade metanutsläpp

Den öppna utfrågningen anordnades med temat mätning och reducering av metanutsläpp inom avfalls- och energisektorn samt lantbrukssektorn.

EU-kommissionen presenterade i oktober 2020 EU:s strategi för minskade metanutsläpp, vilken är planerad att antas av Europaparlamentet och Rådet under 2021. Syftet med strategin för minskade metanutsläpp är att bidra till EU:s målsättning om att minska växthusgaser med 55 procent till 2030. Strategin fokuserar på att minska metanutsläpp från energi-, lantbruks- och avfallssektorerna, vilka står för majoriteten av de metanutsläpp som genereras av mänsklig aktivitet.

För att diskutera och svara på frågor utifrån lantbruksperspektivet deltog Myles Allen från Oxfords universitet samt Margherita Tolotto från Europeiska Miljöbyrån. Diskussionen under den öppna utfrågningen kom att kretsa kring vilken utsträckning målsättningar inom strategin ska vara obligatoriska och hur dessa ska formuleras för att vara effektiva. En återkommande tanke från såväl paneldeltagare som Europaparlamentariker var att metan inte bör räknas i form av koldioxidekvivalenter, eftersom dessa inte speglar metanets påverkan på växthuseffekten.

Den öppna utfrågningen kommer att spela in till det utkast till rapport som Europaparlamentets miljöutskott ska presentera under mitten av juni.

Källa: Europaparlamentet
Källa: Anna Ek, LRFs Brysselkontor

LULUCF diskuterades under workshop med Europaparlamentets miljöutskott

Workshopen om förordningen för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk (LULUCF) anordnades för att förbereda och spela in till det paket med förslag på området som EU-kommissionen kommer att presentera i juni.

För att nå EU:s målsättning om klimatneutralitet till 2050 har EU även antagit en målsättning om att minska utsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030, i jämförelse med 1990 års nivåer. För att nå målsättningen om minskade utsläpp av växthusgaser ses nu en rad förordningar och policyområden över. Förordningen om markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, LULUCF, är en av dessa. Syftet med översynen är att minska sektorns utsläpp av växthusgaser samt öka dess möjligheter och förutsättningar till inbindning av koldioxid.

Utöver Europaparlamentariker, deltog även en rad talare. Bland annat höll Ana Frelig-Larsen från Ekologiska Institutet i Tyskland en dragning om policyer som kan stimulera inbindning av kol vid brukande av mark. Förutsättningarna för produktion av biomassa, kolsänkor i skog och hur beräkningar av utsläpp från markanvändning fungerar berördes utav andra talare.

Du kan läsa mer här

Källa: Anna Ek, LRFs Brysselkontor
Källa: Europaparlamentet

Europaparlamentets miljöutskott och jordbruksutskott skjuter fram omröstningen om EU:s strategi för hållbara livsmedelskedjor, Farm to Fork

Under föregående fredag (21 maj) beslutades under ett möte med miljöutskottets och jordbruksutskottets skuggrapportörer, som ansvarar för Europaparlamentets betänkande kring Farm to Fork, att omröstningen skjuts fram.

Strategin för hållbara livsmedelskedjor, Farm to Fork, är en av strategierna som EU-kommissionen presenterades inom ramarna för EU-kommissionens plan för en grön giv, The European Green Deal. Europaparlamentets miljöutskott och jordbruksutskott har gemensamt ansvar för betänkandet, som enligt tidigare planering skulle ha behandlats vid ett gemensamt möte med utskotten den 3 juni. Det nya datumet har ännu inte kommunicerats, men omröstningen kommer troligen att hållas i mitten av juli.

Ministerrådet röstade om sin ståndpunkt gällande strategin i december 2020.

Källa: Politico

Burar inom animalieproduktion bör fasas ut, menar Europaparlamentets jordbruksutskott

Under en omröstning i Europaparlamentets jordbruksutskott den 21 maj antogs en resolution som reaktion på medborgarinitiativet ’End the Cage Age’, där jordbruksutskottet ställer sig bakom en utfasning av burar inom animalieproduktion till 2027.

EU-medborgarinitiativ (ECI) är en funktion som instiftades 2012, vilket gör det möjligt för enskilda initiativ att avslå, föreslå ny eller föreslå förändring av EU:s lagstiftning om de lyckas samla över en miljon namnunderskrifter från minst sju medlemsländer. Medborgarinitiativ som lyckas ska sedan officiellt besvaras av EU-kommissionen inom sex månader, samt ges möjlighet att presenteras vid en öppen utfrågning i Europaparlamentet. Utskott i Europaparlamentet kan sedan välja att författa en resolution baserad på förslag från medborgarinitiativet, vilket är vad jordbruksutskottet nu gjort med ’End the Cage Age’.

’End the Cage Age’ startades i september 2018, som ett initiativ för förbud mot burar inom animalieproduktion, till exempel vid uppfödning av kaniner eller vid äggproduktion. Efter att ha samlat nog med underskrifter, lämnades initiativet till EU-kommissionen i oktober 2020.

I sin resolution ställer sig Europaparlamentets jordbruksutskott positiva till utfasningen av burar, men påpekar samtidigt att detta bör göras efter att en konsekvensanalys av ett förbud genomförts. Jordbruksutskottet vill även se att omställningen av produktionen ges ekonomiskt stöd och att animaliska produkter som importeras ska ha producerat under samma villkor som gäller för produktion inom EU. Resolutionen kommer att fungera som ett inspel till EU-kommissionens officiella svar på initiativet.

Du kan läsa mer här

Källa: Europaparlamentet
Källa: Politico

Vad händer nästa vecka?

Nästa vecka har Europaparlamentet delad utskotts- och gruppvecka.

Måndag
Möte i Europaparlamentets temporära utskott om djurtransporter, ANIT.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Tisdag
Copa-Cogecas webbinarium ’The potential of women within the Green Deal’.
Från LRF deltar Lotta Folkesson, Axel Hansson och Anna Ek.

Torsdag
POCC/CCC.
Från LRF deltar Ingrid Rydberg, Axel Hansson och Anna Ek.

Miljöutskott och Jordbruksutskott i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
 
 
 

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign