Nyheter för dig som är medlem i LRF Gävleborg
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
Sidhuvud

Afrikansk svinpest konstaterad i Sverige

Igår den 6 september konstaterade Jordbruksverket att afrikansk svinpest (ASF) bekräftats i Fagersta, Västmanland. LRF har med anledning av detta tillsatt en krisgrupp med regional medverkan. Krisgruppen följer utvecklingen noga, har tät dialog med ansvariga myndigheter, följer myndigheternas direktiv och kommer genom olika kanaler förmedla information.

Afrikansk svinpest, ASF, är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Den smittar inte människor eller andra djurslag. Nu pågår kartläggning i syfte att smittspåra, begränsa och bekämpa smittan. Registrerade grishållare i området kommer kontaktas av Jordbruksverket för stöd angående ökad biosäkerhet med mera.

Jordbruksverket har tagit beslut om att fastställa en smittad zon och vilka åtgärder och begränsningar som ska gälla i zonen.
För mer information om den smittade zonen och beslutade restriktioner se Jordbruksverkets pressmeddelande och beslut: Kampen mot afrikansk svinpest fortsätter


Om du hittar döda eller sjuka vildsvin – oavsett i vilket område du befinner dig i – ska du anmäla dessa till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA: Rapportera sjuka/döda vilda djur

Mer information
För LRFs medlemmar, med fokus på grishållare, arrangeras ett lunchmöte med LRF Kött fredag 8 september: Afrikansk svinpest, vad ska du tänka på?

Jordbruksverket lyfter själva vikten av informationsinsatser och vi har meddelat att vi önskar att de bjuder in till informationsmöten. Andra informationsinsatser kommer erbjudas efter hand.

Om du är intresserad av att följa utvecklingen rekommenderas Jordbruksverkets sida Afrikansk svinpest
LRF har också upprättat en sida om afrikansk svinpest: Afrikansk svinpest hittad i Sverige

För frågor om afrikansk svinpest hänvisar vi i nuläget till Jordbruksverkets presstjänst för vidare kontakt med deras experter: pressjour@jordbruksverket.se eller 036-15 63 36.

Till Jordbruksverkets sida om afrikansk svinpest

 

Ordförande Lotta Zetterlund:
Vad behöver man som lantbrukare göra kring EU-ersättningarna?


Efter allt det regnade som vi har haft kommer oron ute på gårdarna utifrån rådande läge om vad som händer och vad man behöver göra kring EU-ersättningar som man är så beroende av ute i företagen. Just nu ser det ut som vårt län kommer att få sol och uppehåll under de närmaste 10 dagarna och det kommer att köras intensivt på vallar och tröskningen av spannmål bör kunna komma igång.

Efter den 6 oktober kommer de sista breven om markuppföljning gjorda av satelliten att skickas ut. Breven innehåller information om icke godkända skiften. Man har då på sig till 31 oktober att bevisa aktivitet, till exempel att marken är odlad, betad, skördad, putsad eller jordbearbetad, med ett foto till Länsstyrelsen med appen Jordbruksverket Geofoto eller som alternativ dra tillbaka skiftet ur ansökan. Du som får brevet om markuppföljning, hör av dig och ställ dina frågor direkt till Länsstyrelsen så ni hinner få kontakt innan den 31 oktober.

För fysiska fältkontroller skickas resultaten ut löpande och då ska man prata med sin kontrollant om man inte kunnat utföra vissa villkor på grund av vädret. Eftersom vi vet att posten inte alltid fungerar som den ska, så uppmanar jag även er att gå ut och kolla på Mina sidor på Jordbruksverket om ni har något meddelande där, så ni inte missar datumet 31 oktober.

På grund av årets svåra skördeläge bjuder Länsstyrelsen in till tre fältvandringar där man kan diskutera aktuella frågor. De sker den 19 september kring aktuellt skördeläge:
Kl. 10.00-12.00, Linfläcks Gård, Delsbo
Kl. 14.30-16.30, Lars Larsson, Växbo
Kl. 19.00-21.00, Hans-Erik Zackrisson, Storvik
Se även Länsstyrelsen hemsida för mer information.

Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg
lotta.zetterlund@lrf.se

 

Undantag för avdrag på ersättningar

Länsstyrelserna har möjlighet att ge undantag för avdrag på ersättningar med hänvisning till extremväder. Länsstyrelsen i Dalarna arrangerade i samarbete med länsstyrelsen i Gävleborg ett webbinarium den 4 september där de bland annat informerade om hur detta undantag kan tillämpas i olika situationer. Webbinariet kommer inom kort att publiceras på länsstyrelsens hemsida. Vill du ha en länk dit så är du välkommen att kontakta Ann Eriksson via mejl: ann.w.eriksson@lansstyrelsen.se

Är du osäker på vad som gäller för just dig så är du alltid välkommen att kontakta länsstyrelsen.


Delutbetalningarna höjs från 75 till 85 procent i år

Det förs en kontinuerlig dialog mellan LRF och Jordbruksverket och Jordbruksverket har nyligen tillkännagett att delutbetalningarna i år höjs från 75 procent till 85 procent på grund av det svåra läge lantbruket befinner sig i. LRF har även ställt en förfrågan om att tidigarelägga utbetalningarna, men det är tyvärr inte möjligt. Jordbruksverket har fått i uppdrag av regeringen att komma med ett förslag på utformningen av ett stöd till jordbruksföretag som drabbats av torkan och skyfallen. Förslaget ska redovisas senast 7 september och pengarna skall utbetalas i december/januari.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida

 
Smörblommor

Genom LRFs omsorgsgrupp kan du få hjälp och stöd

Många av LRFs medlemmar är verksamma i en bransch som är exponerad för risker. Stormar, skogsbränder, översvämningar, smittsamma sjukdomar och mycket annat. Det kan finnas en mängd orsaker att må dåligt, till exempel ekonomiska bekymmer, djurskyddsbrister, relationsproblem eller psykisk ohälsa.

Genom LRFs omsorgsgrupp kan du få hjälp och stöd för att komma vidare. Omsorgsarbetet är ett komplement till samhällets och näringens övriga aktörer och syftar till att ge den enskilda snabbt stöd i den uppkomna svåra situationen.

Behöver du någon att prata med?
LRF erbjuder dig som medlem psykologhjälp om du känner att du befinner dig i en tuff situation. Stödet är ett komplement till LRFs regionala omsorgsgruppers ordinarie arbete med uppsökande verksamhet och akuta stödinsatser.

För dig som medlem innebär detta att du kontaktas av krishanteringsföretaget BrolinWestrell inom 48 timmar efter att de fått information från omsorgsansvarig att du önskar stöttning. Insatserna sker främst per telefon och avtalet avser upp till tre samtal per medlem och kalenderår.

Om du behöver någon att prata med, kontakta:
Lotta Zetterlund, omsorgsansvarig förtroendevald LRF Gävleborg: 070-342 42 35 eller lotta.zetterlund@lrf.se
Eleonore Marcusson, omsorgsansvarig medarbetare i LRF Dalarna, LRF Gävleborg och LRF Mälardalen: 010-184 42 35, SMS till 076-145 45 35 eller eleonore.marcusson@lrf.se

Läs mer om omsorgsgruppen i LRF Gävleborg här

Fler medlemsförmåner som kan vara till hjälp

Telefonrådgivning om arbetsmiljö
Som LRF-medlem har möjlighet att prata med våra arbetsmiljöexperter och få svar på dina frågor inom arbetsmiljö- och säkerhetsområdet. Det kan handla om till exempel besiktningskrav på maskiner, säkerhet för barnen eller frågor om rehabilitering och arbetshjälpmedel.
Telefonrådgivning om arbetsmiljö

Försäkringsrådgivning vid större skada
Om du drabbas av en större skada som till exempel brand, snöras eller storm, kan du få hjälp av Ludvig & Co:s försäkringsrådgivare. Första rådgivningstillfället är kostnadsfritt för LRFs medlemmar. Försäkringsrådgivning vid större skada

Juridisk vägledning
Som medlem i LRF har du möjlighet att nyttja medlemsförmånen Juridisk vägledning och ställa din juridiska fråga.
Juridisk vägledning

Olycksfallsutredning
Om en allvarlig personskada inträffat måste den anmälas och utredas – något som är viktigt, men även rätt komplicerat. Genom avtal med föreningen Säker Arbetsmiljö Sverige erbjuds LRFs företagarmedlemmar som drabbats av en allvarlig arbetsolycka i sitt företag, hjälp med en fackmannamässigt utförd olycksfallsutredning enligt de krav som myndigheterna ställer. Olycksfallsutredning

 
Årets nötköttsföretagare i Gävleborg

Tommy och Robert Johnson är Årets nötköttsföretagare i Gävleborg

Tommy och Robert Johnson som driver nötköttsproduktion på Stenspers Gård i Tallåsen, har utsetts till Årets nötköttsföretagare 2023 i Gävleborg. De prisas för sin strategi som fokuserar på en så naturlig och extensiv produktion som möjligt, där det går åt minimalt med resurser och där hela djuret tillvaratas på bästa sätt, samt deras arbete för att produktionen i hållbar takt ska växa och utvecklas.

Läs mer

 

Politiker fick se vikten av betande djur

Ett tjugotal politiker och tjänstepersoner från hela Gävleborg bjöds på en bussresa runt i Hälsingland för att bland annat uppmärksamma vikten av betande djur för öppna landskap.

Läs mer

Kor på bete
 

Anpassa för extremväder - kunskap för trädgårdsodlare

Nu har du möjlighet att kostnadsfritt ta del av tio digitala kurser producerade av expertrådgivare i samarbete mellan LRF Trädgård och Hushållningssällskapet.

Du som är trädgårdsodlare får verktyg att förebygga problemen vid extremt väder, chans att minimera intäktsbortfall och på längre sikt även stärka branschens konkurrenskraft. Kurserna är anpassade för trädgårdsnäringen, men kan även passa för dig som är verksam inom andra delar av den gröna näringen.

Läs mer

 

Följ LRF i sociala medier

Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden | 010-184 40 00 | info@lrf.se



Email Marketing by ActiveCampaign