Preview
 
 
 
 


”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistrar och glimma”

Det har minst sagt varit ett speciellt och tufft år. Mycket har hänt i vår omvärld och många av oss känner nog en anspänning med många frågetecken över vad som väntar 2023.

Men med julen runt hörnet tänker jag lite extra på ordet hopp och visst finns hoppet där! – för fler än någonsin har insett värdet och vikten av ett hållbart konkurrenskraftigt lantbruk och att det är av-görande för ett stabilt och framgångsrikt samhälle. Nu är det viktigare än någonsin att tillsammans samla kraft och blicka framåt.


Trots allt som händer i vår omvärld kan vi blicka tillbaka på många höjdpunkter och framsteg som är värda att lyftas upp.

Vi har haft ett fint samarbete med Mylla.se som nyligen har lanserat en helt unik köttlåda som enbart innehåller Svenskt Sigill Klimatcertifierat kött. De här producenterna är djupt engagerade i både miljö- och djuromsorgsfrågorna och kan stolt visa upp en av världens vassaste miljöcertifikat. Har ni inte ännu upptäckt Mylla.se måste ni kolla in dem!

Fokus för kommunikationen av Svenskt Sigill märket under 2022 har varit på annonsering i sociala medier och räckvidden ökade med 250% från förra året. Totalt ligger nu räckvidden för annonseringen runt 1 miljon personer per år. Våra månadsvisa undersökningar visar också att kännedomen kring Svenskt Sigill har ökat med runt 10% de senaste två åren samtidigt som förtroendesiffrorna för märket ligger stadigt runt 85%.

Vi har genomfört ett samarbetsprojekt med Gård & Djurhälsan, länsstyrelser och certifieringsorgan för att se till att bedömningar kring bland annat djurhälsa görs på samma sätt oavsett vem som besöker gården. Det blev ett mycket uppskattat initiativ som redan lett till faktiska förbättringar.
Under 2022 har vi också startat upp en omfattade genomlysning av vår strategi och under nästa år kan vi se fram emot startskottet på vår framtidsresa som garanterat kommer att leda till ännu mer värdeskapande och till en förhoppningsvis förenklad vardag för er producenter. Vill ni ge input i arbetet är ni mer än välkommen att höra av er!  

Vi ser att under 2023 kommer allt fler företag, i en högre utsträckning, inkludera även biologisk mångfald och arbetsvillkor i sitt hållbarhetsarbete. IP-standarden och alla certifierade producenter på Sigillnivå och uppåt är redan redo för förändringen. Åtgärder för att gynna den biologiska mångfalden på gårdar har varit ett krav på Sigillnivå sedan 2019 och IP Arbetsvillkor finns redo, för dem som inte redan har den, som en komplettering.

Men nu är vi snart framme vid lite julledighet! Julen kan vara mycket men det som är viktigast för många är att det är en tid för gemenskap, omtanke, massor av god (svensk) mat, vila och reflektion. Jag vet att alla som på något sätt är involverad i Sigills arbete känner sig stolta över det arbete vi gör tillsammans och jag vill rikta ett stort tack till er alla för alla fina insatser under året! Genom vårt gemensamma arbete skapar vi verktyg och certifieringar som ger en oberoende trovärdighet för hållbarhetsarbetet i värdekedjan. Jag hoppas och tror att vi tillsammans kan starta 2023 med en stor portion handlingskraft – för att mäta är silver och att göra är guld!

Ps. Om du vill ha hjälp att veta vilka åtgärder som ger störst effekt i hållbarhetsarbetet och hur du med trovärdighet kan visa upp det du redan gör, hör av dig så hjälper vi dig!

Ann-Louise Ingvarson, VD


God Jul & Gott Nytt År
Information om hur du certifierar eller märker din produktion finns på www.sigill.se
Här hittar du också listan på certifierade företag.

Information om miljömärkningen Svenskt Sigill finns på svensktsigill.se

Följ Svenskt Sigill på sociala medier:

Facebook
 
Twitter
 
Instagram
Tel: 010-184 45 00 | info@sigill.se

Sigill Kvalitetssystem AB, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign