Aktuell information från LRF Häst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 

Hälsning från LRF Häst

Trots den mycket speciella situationen så pågår arbetet inom LRF Häst, ja vi skulle vilja säga "nästan som vanligt", men det stämmer förstås inte helt när vi alla befinner oss mitt i denna minst sagt udda situation. Som så många andra, så håller vi alla möten digitalt och resorna till er hästföretagare ute i landet är förstås helt uteslutna för närvarande. Men trots detta pågår verksamheten med mycket hög aktivitet, och har så gjort under hela hösten, vilket vi gärna vill förmedla i det här nyhetsbrevet.

Året har präglats av flera för hästföretagare viktiga statliga utredningar, där vi från LRF Häst varit mycket aktiva. I samtliga fall sker detta arbete i nära samverkan med övriga hästorganisationer, där Hästnäringens Nationella Stiftelse är en av våra viktiga samarbetspartners. Tillsammans med samtliga organisationer i LRF Hästs hästdelegation kan vi ha en enad front vilket gör oss starkare i vårt påverkansarbete, något som är viktigt för förtroendet för LRF Häst.

LRF Hästs nyhetsbrev är till för att ge dig som läsare en regelbunden och övergripande bild av hur LRF arbetar i olika frågor kopplat till hästföretagande. Kommande regelverk för den gemensamma jordbrukspolitiken, skattefrågor och lagstiftning som är på gång inom ett antal olika områden, är frågor vi just nu bevakar intensivt.

God läsning under de kommande helgerna, hälsar vi på LRF Häst

Hästdelegationens arbete

Rapporter läggs alltid upp på LRF Hästs hemsida, för att du ska kunna följa vad som händer och vilka frågor som diskuteras. Nyhetsbreven blir betydligt mer övergripande, och är du intresserad av att mer detaljerat följa vilka frågor som diskuteras i delegationen, så hittar du alltid rapporter på LRF Hästs hemsida.
Läs mer om hästdelegationens arbete

Övergödningsfrågan och häst


I augusti lämnade vi tillsammans med övriga hästorganisationer in ett gemensamt yttrande på den omtalade övergödningsutredningen. Vi är starkt kritiska till utredningens underlag och slutsatser vad gäller miljöhänsyn i hästhållningen. Just nu bereds remissyttrandena på Miljödepartementet och vi har haft ett första möte med dem som har i uppdrag att jobba vidare med frågan. Om det blir en ytterligare utredning så har vi framfört att LRF Häst vill vara aktiv i detta arbete. Under 2021 inväntas besked om fortsättningen.
Läs gärna vårt yttrande

Konsumentköplagen – hästnäringens yttrande på utredningen

Konsumentköplagen har funnits på agendan för LRF Häst sedan starten 2014, och en längre tid än så inom hästnäringens övriga organisationer. Under 2019 trädde en ny EU-lagstiftning i kraft, som fastställde att det numera är valfritt för varje medlemsstat inom EU, att själva välja hur man vill hantera levande djur inom ramen för konsumentlagstiftningen. Under 2019-2020 har det i Sverige genomförts en statlig utredning på området, med utredare Malin Bonthron. Utredarens uppdrag var att föreslå hur vi i Sverige ska implementera den nya lagstiftningen och däri ingår även att föreslå hur Sverige ska hantera den nya frivilligheten gällande levande djur.

Slutrapporten innehåller positiva delar sett ur hästnäringens perspektiv, men LRFs åsikt är att utredaren borde gått längre i sina förslag, för att vi ska få en lagstiftning som är rimlig att tillämpa för handel med levande djur. Vi fortsätter följa processen och har under hösten haft många politikerkontakter på området.
Läs vårt yttrande, samt historik om hur vi under 2020 arbetat med frågan

Djurhälsolagstiftning – intensivt arbete pågår

Från och med våren 2020 arbetar Anna Lundberg som projektledare för utrednings- och bevakningsarbetet kopplat till den kommande djurhälsolagstiftningen, som också brukar gå under förkortningen AHL (Animal Health Legislation). Projektet genomförs i HNS regi, med LRF Häst som delfinansiär. En löpande dialog sker med en referensgrupp bestående av företrädare för de organisationer som ingår i både LRF Häst och i HRR (Hästnäringens Representationsråd). En styrgrupp till projektet är sammansatt och i denna ingår Christina Olsson, Svensk Travsport, Erica Lindberg, LRF Häst och Maria Pettersson, HNS (sammankallande i styrgruppen). Året börjar närma sig sitt slut och vi kommer allt närmare april 2021 när den nya förordningen kommer att börja gälla. Därför har vi pratat med Anna igen och frågat hur arbetet går. Läs vår alldeles färska intervju med projektledare Anna Sundin Hästnäringens gemensamma arbete med djurhälsoförordningen (AHL) – vad är aktuellt? – LRF och ta del av hur arbetet går just nu.

Har du frågor eller inspel om vårt arbete i LRF Häst?

Tveka inte att kontakta oss via erica.lindberg@lrf.se eller lotta.folkesson@lrf.se

Varmt välkommen att höra av dig!

 
 
 

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign