Den här veckan skriver vi om Belgiska ordförandeskapet inspel till den strategiska dialogen om lantbrukets framtid
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 26

Den här veckan skriver vi om Belgiska ordförandeskapet inspel till den strategiska dialogen om lantbrukets framtid och om vilka frågor det ungerska ordförandeskapet i Rådet kommer att prioritera. Därtill har Copa-Cogeca godkänt en ny generalsekreterare och Cogeca hållit Business Forum där kooperativens roll i att stabilisera förutsättningarna för spannmålssektorn diskuterats.

Trevlig helg,

Amanda Björksell och Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Jordbruksrådet fokuserade på sektorns framtid i EU

- Ungerns prioriteringar under sitt ordförandeskap i Ministerrådet

- Kooperativs roll i att stärka spannmålssektorns motståndskraft på agendan under Cogeca Business Forum

- Elli Tsiforou blir ny generalsekreterare för Copa-Cogeca

 
Kor på bete.
 

Jordbruksrådet fokuserade på sektorns framtid i EU

I veckan samlades EU:s jordbruksministrar i Luxemburg för det sista rådsmötet under det Belgiska ordförandeskapet. På agendan stod bland annat de slutsatser om framtiden för jordbruk som Belgiska ordförandeskapet tagit fram som inspel till den strategiska dialogen och en uppdatering om hur Ministerrådets process om förslaget till förordning om skogsövervakning har fortskridit i olika expertgrupper i Rådet.

Värt att notera var även att de nya genomiska teknikerna, NGT:er, inte fanns med på agendan trots intensiva försök från det belgiska ordförandeskapet att komma framåt i frågan.

Ordförandeskapsslutsatser om framtiden för EU:s jordbruk
EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen meddelade under sitt "tal till unionen" i september 2023 att hon skulle ta initiativ till en strategisk dialog om jordbrukets framtid. Den strategiska dialogen inleddes i januari 2024 med deltagare från livsmedelskedjan, akademi och forskning.

Som en effekt av detta har Ministerrådet och Belgiska ordförandeskapet tagit fram ett antal inspel till dialogen. Tanken var först att de skulle antas som rådslutsatser vid Jordbruksrådet, men eftersom Rumänien inte kunde ställa sig bakom texten, antogs de i stället som ordförandeskapsslutsatser. Det återstår att se om Ungerska jobbar vidare med ordförandeskapsslutsatserna, när de den 1 juli tar över ordförandeklubban i Rådet.

I ordförandeskapsslutsatserna understryks behovet av att ta ett helhetsgrepp om livsmedelskedjan, som ser till hela värdekedjan och dess aktörer. Jordbruk som en strategisk sektor och garant för en tryggad livsmedelsförsörjning framhålls även men också de utmaningar sektorn står inför. Bland annat lyfts klimatförändringar, lönsamhet, administrativ börda och geopolitiska spänningar. Det finns ett särskilt stycke som lyfter bristande lönsamhet som en utmaning, generationsskiften pekas ut som en ytterst viktig fråga liksom behovet av forskning och innovation.

Källa: Agra Facts, Politico

Förslag till Förordninn om skogsövervakning
Under Rådsmötet fick jordbruksministrarna även en uppdatering av hur förhandlingarna om förslaget till förordning om skogsövervakning har utvecklats under det belgiska ordförandeskapet.

Förslaget till förordning om skogsövervakning presenterades av EU-kommissionen den 22 november 2023, och syftar till att öka EU:s skogars motståndskraft. Förslaget kopplar bland annat an till EU:s skogsstrategi och strategin för biologisk mångfald, och lades fram inom ramen för EU:s Gröna Giv.
Förslaget innehåller bland annat skrivningar om informationsinsamling, bland annat via satellitbilder, och frivilliga nationella hållbara skogsbruksplaner. Medlemsstaterna föreslås dessutom att behöva kartlägga sina skogar, speciellt de som kan klassas som primär- eller gammelskogar. Medlemsstater föreslås även behöva rapportera skogsbeståndens täthet, storlek, ålder, artfördelning samt bland annat förekomst av fåglar.

Jordbruksrådet har huvudansvar för frågan, men delar vissa kompetenser med miljörådet. Arbetet har därför skötts av en gemensam expertgrupp, där fokus fortsatt kommer behöva ligga vid att hitta definitioner på skog och skogsområden. Därtill diskuterar expertgruppen fortsatt den administrativa bördan för småskaliga skogsägare, hur data ska kunna skyddas och harmonisering mellan medlemsstater.

Källa: Politico

Ungerns prioriteringar under sitt ordförandeskap i Ministerrådet

Inför Ungerns tillträde som ordförande för EU:s ministerråd har landet presenterat sina prioriteringar för de kommande sex månaderna. Under mottot "Make Europe Great Again" har Ungern presenterat följande huvudprioriteringar: konkurrenskraft, försvar, en meritbaserad utvidgning, illegal migration, sammanhållning, jordbrukspolitik och demografiska utmaningar.

Konkurrenskraft kommer att vara en horisontell prioritering, men även EU:s utvidgning med fokus på Moldavien, Georgien och Ukraina kommer hamna i fokus.

Gällande lantbruket ser Ungern vill Ungern inför framtida CAP-diskussionerna att jordbruket måste ges förutsättningar för ett konkurrenskraftigt lantbruk och på ett, enligt Ungern, rationellt sätt balansera de strategiska målen inom den Gröna Given. Ungern vill under sitt ordförandeskap ta möjligheten att presentera Rådets första tankar om den kommande gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) till Europaparlamentet och EU-kommissionen, under ledorden konkurrenskraftigt, krissäkert och lantbrukarvänligt. Förutom att arbeta vidare med förslagen om gröna marknadsföringspåståenden, skogsövervakning, växtförökningsmaterial och skogsodlingsmaterial, markhälsa och avfall kommer Ungern fokusera på en "European Competitiveness Deal" – en överenskommelse för europeisk konkurrenskraft.

Källor: Politico, Agra Facts, Ungerska Ordförandeskapet

Kooperativs roll i att stärka spannmålssektorns motståndskraft på agendan under Cogeca Business Forum

Den 26 juni anordnade Cogeca, som samlar Europas lantbruks- och skogskooperativ, vårens upplaga av sitt återkommande event Cogeca Business Forum. Denna gång anordnades eventet i Bryssel på temat "How can agri-cooperatives secure robustness in the cereals and seed-sectors?"

Under mötet diskuterades hur den globala marknaden för spannmål och oljeväxter har utvecklats under de senaste åren, samt vilka spaningar som finns för framtiden. Bland annat lyftes behovet av återuppbyggnad av infrastruktur och logistiska system kopplat till exporten från Ukraina som en viktig faktor, för försörja en växande global efterfrågan. Vikten av att bättre koppla samman produktion och förädling av spannmål inom EU, där kooperativ kan utgöra en lösning diskuterades också.

I sitt avslutande anförande lyfte Cogecas ordförande Lennart Nilsson hur viktiga kooperativ är för att skapa möjligheter för bättre förutsättningar, stärkt konkurrenskraft och en mer motståndskraftig lantbrukssektor som garanterar den fortsatta livsmedelsförsörjningen.

Källa: Copa-Cogeca

Elli Tsiforou blir ny generalsekreterare för Copa-Cogeca

I slutet av januari avgick Pekka Pesonen som generalsekreterare för Copa-Cogeca, EU:s paraplyorganisation för lantbruksorganisationer och kooperativ efter 17 år på posten. Under veckans presidiemöte godkändes han efterträdare, grekiska Elli Tsiforou.

Urvalskommittén, bestående av ordförande och vice ordförande för både Copa och Cogeca, har med hjälp av rekryteringsbyrån Dober Partners under de senaste månaderna ansvarat för processen.

Tsiforou väntas tillträda i slutet av september och blir då den första kvinnan att leda organisationen. Hon har lång erfarenhet av att arbeta inom Copa-Cogeca då hon varit VD för den grekiska medlemsorganisationen, GAIA, som representerar lantbruksorganisationer och kooperativ. Hon har sedan 2020 även varit ordförande för Cogecas interna koordineringskommitté, CCC.

Mer information finns här.

Källa: Copa-Cogeca, Agra Facts

Vad händer nästa vecka?

Nästa vecka har Europaparlamentet gruppvecka, för att fortsätta de interna förhandlingarna av poster i utskott och politiska grupper.

Tisdag
Gemensamt möte för Copa-Cogecas arbetsgrupper för spannmål, oljeväxter och proteingrödor.
Från LRF deltar Anna Redner, Annelie Kihlstrand och Amanda Björksell.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram
 
Website

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign