Preview
 
 
 
 
Hej,
Ännu ett år rinner mot sitt slut. Att säga att det varit ett märkligt år är verkligen en underdrift. När pandemin kom tidigt i våras var vi inställda på att den skulle vara över efter sommaren, idag känns första halvan av 2021 också som pandemitid. Vi kommer minnas detta år.

För flera av våra kunder försvann affären på två veckor när restauranger och resebolag avbröt sina beställningar från en dag till en annan. Det var riktigt tufft.  För andra kunder har den ökande efterfrågan på svensk mat gjort att affären har stärkts och så finns förstås hela skalan där emellan. En viktig uppgift för oss alla är att jobba för att efterfrågan på kvalitetssäkrat, hållbarhetsmärkt och svenskt håller i sig även när vi är på andra sidan pandemin.

MÅNGA NYA PROJEKT PÅ GÅNG
Efterfrågan på hållbarhetsmärkningar är större än någonsin och under mina dryga 5 år på Sigill har jag inte upplevt något liknande. Vi har flera projekt på gång som kommer att synas i butik i mitten eller slutet av 2021 för samtliga våra märken; Svenskt Sigill, Klimatcertifiering och Naturbeteskött - så jäkla roligt!

FLERA STORA KOMMUNIKATIONSSATSNINGAR UNDER ÅRET

Vår synlighet fortsätter också att öka i både press och sociala medier. Årets största nyheter var förstås den nya versionen av Klimatcertifieringen med nyheter som kolinlagring och ett målår för 100% förnybart. Vår hållbarhetschef vann SLU Artdatabankens naturvårdspris för särskilda insatser för biologisk mångfald. Årets klimatbonde har korats och under året har en kampanj med QR-koder skapat mediauppmärksamhet.

KONKURRENSEN FRÅN INTERNATIONELLA CERTIFIERINGAR ÖKAR
Internationellt ägda företag som finns i Sverige och de många svenska företag som jobbar med export upplever ökade krav på att visa att IP-certifiering är lika bra som de utländska motsvarigheterna. De system vi får flest frågor kring är GlobalGAP, MPS och BRC. Vår ambition är att klara jämförelser med dessa tre system, utan att behöva lägga till alla de krav och regler de har som inte är relevanta i svensk produktion.

IP standarden skall alltid bygga på svenska förutsättningar vad gäller lagstiftning, vetenskap och tradition samt geografiska förutsättningar. Jag vet att man som kund till oss kan uppleva att regler och krav i IP-standarden är för många och omständliga. Det kan vara bra att veta att de vanligaste europeiska systemen, som certifierar ½ miljon producenter, har betydligt fler och krångligare regler. Vi försöker hela tiden balansera mellan internationell acceptans och svensk enkelhet, det är inte lätt och vi kan säkert bli bättre på det.

NYA HEMSIDOR FÖR ATT UNDERLÄTTA KOMMUNIKATIONEN
Förra året skapade vi en renodlad webbplats för konsumenter med fokus på Svenskt Sigill www.svensktsigill.se och i år har vi uppdaterat webbplatsen som framförallt vänder sig till dig som kund www.sigill.se. På sigill.se kan du hitta information och nyheter om våra certifieringar. I början av nästa år kommer några helt nya funktioner på sidan som vi hoppas kommer att underlätta vardagen för er.
Vi återkommer med mer information när det är dags.

Pandemin till trots har 2020 varit ett år som lyft oss ytterligare när det gäller såväl fler kunder som ökat förtroende. Vi är glada och tacksamma för det. Nu drar det ihop sig till storhelg och för egen del blir det julfirande i en stuga i Norra Uppland tillsammans med barnen via Teams. Märkligt kommer det att kännas. Men skinkan, köttbullarna och Janssons kommer smaka som de brukar och det kommer en vår, det kommer en vår.

Jag önskar er alla en God Jul & ett Gott nytt år! Vi ses 2021/Britt Rahm

Information om hur du certifierar eller märker din produktion finns på www.sigill.se
Här hittar du också listan på certifierade företag.

Information om miljömärkningen Svenskt Sigill finns på svensktsigill.se

Följ Svenskt Sigill på sociala medier:

 
 
Tel: 010-184 45 00 | info@sigill.se

Sigill Kvalitetssystem AB, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign