Nyheter för dig som är medlem i LRF Mälardalen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
Sidhuvud
 
Tomas Olsson

Ordförande Tomas Olsson:
Att det skulle krävas en kostnadschock, torka, översvämningar och afrikansk svinpest samma år för att sätta utmaningarna i rampljuset


Slutet av 2023 närmar sig och vi kommer aldrig glömma året som satt livsmedelsproduktionen i Mälardalen under så hård press. Under flera år har vi jobbat med att få upp frågan på agendan om tryggad livsmedelsproduktion, men vi har haft svårt att nå fram till våra beslutsfattare. Vi har tjatat om hur viktigt det är med ökad lönsamhet, om underhåll av diken och dräneringar och god jordhälsa. Samtidigt har vi har ökat vår biosäkerhet på gårdarna för att stå emot smittsamma sjukdomar. Vi har försökt rusta oss, men det är tidskrävande och det kostar pengar. Att det skulle krävas en ”kostnadschock”, torka, översvämningar och afrikansk svinpest samma år för att verkligen sätta utmaningarna i rampljuset är tragiskt, men en realitet. Idag vill många prata med oss för att trygga livsmedelsförsörjningen och det är viktigt, men det är dags att visa handling också!

Vi kan och vi vill, det visar vi tydligt med hela vårt agerande. Vi ställer upp för att stoppa svinpesten, vi gör vad vi förmår för att vara robusta i det förändrade klimatet, men allt kostar pengar. Vi tar ett stort samhällsansvar utöver att vi producerar mat som vi inte får betalt för i våra priser. Nu krävs handling från våra beslutsfattare, det ska vara en självklarhet med ersättning för drabbade av restriktioner i svinpestområdet. Frågan är hur vi ska få resurser för att säkra matproduktionen i ett förändrat klimat, vems ansvar är det? Ska det tas ut på marknaden eller krävs det direkt finansiering av staten? Det är frågor jag sitter och funderar på. Det är viktiga frågor som måste hanteras nu och jag kommer fortsätta arbetet med att skapa förutsättningar för lönsamt företagande och tryggad livsmedelsförsörjning!

Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen
tomas.olsson@lrf.se

 

Studie- och yrkesvägledare fick uppleva det gröna näringslivet:
"Jag har fått en aha-upplevelse att det finns så många yrken inom den gröna näringen"

Studie- och yrkesvägledare (SYV) i Dalarnas, Gävleborgs och Uppsala län har fått lära sig mer om de gröna näringarna och vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns inom branschen. Vi informerar och inspirerar SYV:arna som i sin tur för detta vidare till sina elever så att de kan göra ett aktivt val inför fortsatta studier och yrkesval.

Läs mer

Våga prata om psykisk ohälsa

Det är tuffa tider för lantbrukare och för många kan stressen vara svårt att hantera. I branschen pratas det dock inte så mycket om psykiskt ohälsa, något som LRF Ungdomen lyfte i en rapport nyligen och som kan vara ett av hindren för ägarskifte.

Vid ett webbinarium som hölls nyligen gav forskaren Peter Lundqvist tips på hur man kan hantera den stress som alla utmaningar vi står inför kan innebära.

Läs mer och se webbinariet i efterhand

LRF Mälardalen trycker på för fler KMV-klassade vattenförekomster

LRF Mälardalen bjöd Uppsala läns riksdagsledamöter samt kommunpolitiker från Enköping till ett fältbesök för att berätta om lokala vattenvårdsåtgärder och framföra att det är mycket viktigt att Sverige får flera KMV-klassade vattenförekomster (kraftigt modifierade vatten).

Läs mer

Ersättning till följd av svinpest en angelägen fråga för LRF

En angelägen fråga för LRFs medlemmar som berörs av den smittade zonen och Jordbruksverkets beslutade restriktioner är frågan om ersättning för de konsekvenser restriktionerna innebär.

LRF identifierade denna fråga tidigt och arbetar intensivt för att myndigheten ska lämna tydliga besked så snart det är möjligt. Jordbruksverket tydliggör nu på sin hemsida att det är möjligt för växtodlare att söka ekonomisk ersättning och vad som gäller kring det.

Läs mer

 

LRF kräver en minskning av vildsvinsstammen med 90 procent

I en debattartikel av LRFs riksförbundsordförande Palle Borgström, publicerad i Aftonbladet, kräver LRF att vildsvinsstammen minskar med 90 procent. LRF varnar för att vildsvinen inte bara äventyrar livsmedelsproduktionen genom att orsaka omfattande skördeskador utan att de även ökar risken för smittspridning av afrikansk svinpest bland tamgrisar.
Läs debattartikeln

Nu är det allvar
Vildsvinen är ett hot mot vår livsmedelsförsörjning, de sprider sjukdomar och de orsakar stora samhällsekonomiska förluster som hela tiden ökar.
Läs mer och vad LRF tycker

Skriv under du också!
LRF har lyft fram målet med en kraftig avskjutning av vildsvinsstammen och har uppmanat regeringen och riksdagen att agera snabbt och kraftfullt. Nu samlar vi in underskrifter för att visa det breda stödet LRFs mål har. Underskrifterna kommer att skickas till regeringen.
Läs mer och skriv under här

Information om afrikansk svinpest

Lunchmöte med LRF och Sveriges Grisföretagare 6 oktober kl. 12
Uppdaterad information om svinpesten samt information om stängsling på gård.
Program och möteslänk

Se LRF Kötts tidigare webbinarier

Fem webbinarier har hållits av LRF Kött tillsammans med Sveriges Grisproducenter med information om den afrikanska svinpesten.
Se dem i efterhand här

Veckobrev till medlemmar i den smittade zonen
Under tre veckor har LRF Mälardalen skickat e-post varje fredag med information om den afrikanska svinpesten till medlemmar i eller på gränsen till den smittade zonen.
Läs veckobreven här

Mer information från LRF
LRF har en webbsida om den afrikanska svinpesten med relevant information för våra medlemmar.

Var hittar jag den senaste informationen om smittan?
Här finns den senast uppdaterade informationen om den afrikanska svinpesten från Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

 

Stärk dig själv och ditt företag

Vill du utvecklas som ledare i det egna företaget? Önskar du en bra balans mellan företagande, familjeliv och egentid för en långsiktigt god hälsa?

Välkommen till en digital kurs där sakkunniga inom bland annat ledarskap, ekonomi, försäkring och hur du blir en attraktiv arbetsgivare inspirerar och där erfarna lantbrukare delar med sig av sina erfarenheter och hur de jobbar för att nå sina drömmar.

Kursen sker digitalt under sex tillfällen tisdagar kl. 17 - 20 med start 10 oktober

Mer information och anmälan

 
 

Följ LRF i sociala medier

Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden | 010-184 40 00 | info@lrf.se



Email Marketing by ActiveCampaign