Skolmaten – en fråga för en hållbar framtid
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 

#31 OKTOBER 2023

I det här nyhetsbrevet fokuserar vi på skolmatsfrågan. Den nyligen startade  Skolmatskommissionen vill gå på djupet i alla de delar som påverkar barns och ungas måltider, och planerar nu för en intensiv höst. 👇

Ny utredning om skolmaten påbörjad

14 SEPTEMBER LANSERADES Skolmatskommissionen, en oberoende arbetsgrupp som under första kvartalet 2024 ska lämna förslag på insatser som kan förbättra möjligheten för alla barn att få ta del av hälsosam mat i skolan. Det handlar bland annat om att samla ihop och sprida aktuell forskning, liksom de goda exempel som redan finns därute.
Läs mer om lanseringen och titta på sändningen i efterhand här

 
 

Delta i workshop om skolmatsfrågor
MATEN I SKOLAN
har stor betydelse för barn och ungas hälsa, mående och inlärning – för en jämlik och hållbar framtid. Det är bakgrunden till Skolmatskommissionens uppdrag. Skolmatskommissionen vill bjuda in Sveriges mest engagerade "skolmatsfolk", alltså dig som arbetar med eller är insatt i skolmatsfrågor, till en workshop där du får diskutera skolmatens olika perspektiv, och dela med dig av dina värdefulla erfarenheter och kunskap. Den sker digitalt under förmiddagen den 23 oktober. Antalet platser är begränsat och vi strävar efter att grupperna ska bestå av en mix mellan personer i olika roller kring skolmåltiden. Varmt välkommen!
Läs mer om bakgrunden, våra olika teman och om hur du anmäler dig här

 
 
 
 

9 av 10 skolmåltidschefer oroade
FÖR ATT FÅ en tydligare bild över de utmaningar som landets skolkök står inför kommande läsår, gjorde mjölk.se djupintervjuer med 10 skolmåltidsansvariga i kommuner över hela landet i juni 2023. Resultaten visar bland annat att 9 av 10 är oroade för att de tvingas till försämringar om inte politikerna tillsätter mer pengar till skolmåltiderna.
Läs mer om undersökningen här
 
 

Vi firade Skolmjölkens dag 27 september
LRF MJÖLKS NUTRITIONIST Erica Björnström berättar här i videon om varför det är så viktigt att man satsar på mjölken i skolorna. Ett glas mjölk till maten gör det enklare att få i sig tillräckligt med näring från lunchen, särskilt för barn som äter mindre portioner.
Här kan du läsa mer om Skolmjölkens dag
 
 

Kartongmatchen 2023/2024:

Återvinningstävlingen för förskola och grundskola F-6
En tom kartongförpackning är inte skräp, utan värdefull råvara för nya produkter. Tänk om alla visste det!
Kartongmatchen är en återvinningstävling där klassen, fritidshemmet eller förskolan arbetar tillsammans med tre olika uppgifter "matcher". Samtidigt som man lär sig hur kartongförpackningar ska återvinnas och bli material för nya produkter tävlar man om fina priser, allt enligt riktlinjerna i Lpfö 18 och Lgr 22.
Det finns färdigt material att använda och följa, om man vill. Uppgifterna är fria så du som pedagog bestämmer hur ni vill göra uppgifterna och när i tiden ni gör dem.
👉 Läs mer om tävlingen och gör er anmälan på www.kartongmatchen.se

 
Kanelbullens dag!
Idag, den 4 oktober, är det kanelbullens dag! I runda slängar kommer 7 miljoner bullar att ätas i Sverige under dagen. Du dricker väl ett stort glas mjölk till din bulle? 🥛
 

Mjölk.se | 010-184 40 00 | mjolkse.se | Följ oss på Instagram och Facebook
Mjölk.se, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden

Du får det här mejlet för att du prenumererar på Mjölk.se:s nyhetsbrev. Mjölk.se gillar mjölk och att berätta om den. Här presenterar vi fakta om vad mjölken gör för hälsan och miljön. Bakom Mjölk.se står svenska mjölkbönder och mejerier via LRF.

Vill du avsluta din prenumeration? Klicka här


Email Marketing by ActiveCampaign