|
|
|
|
Brysselnytt vecka 2
I veckan har det varit utskottsvecka i Europaparlamentet och både jordbruksutskottet och miljöutskottet har haft sammanträde där de har haft utfrågningar om EU:s biodiversitetsstrategi och diskuterat handelsavtalet mellan EU och Storbritannien.
Trevlig helg!
Lisa Winberg, LRFs Brysselkontor
|
|
|
Veckans rubriker
- Delade åsikter om effekter av EU:s biodiversitetsstrategi i Europaparlamentets jordbruksutskott
- Europaparlamentets miljöutskott starkt oroade över förlust av biologisk mångfald
- EU-kommissionens arbetsgrupp för Brexit svarade på frågor i jordbruks- och miljöutskottet
- EU-kommissionen publicerar lista på åtgärder inom ramen för eco-schemes i EU:s gemensamma jordbrukspolitik
- Ursula von der Leyen utlovar europeiskt ledarskap i biodiversitetsfrågan på internationell konferens
- EU-kommissionen öppnar konsultation om mål för återställande av natur i EU
|
|
|
|
|
Delade åsikter om effekter av EU:s biodiversitetsstrategi i Europaparlamentets jordbruksutskott
Europaparlamentets jordbruksutskott bjöd under måndagen in till en offentlig utfrågning om bevarande av biologisk mångfald i jordbruket där bland annat LRFs ordförande Palle Borgström i egenskap av vice-ordförande i Copa deltog och diskuterade hur EU:s biodiversitetsstrategi kan påverka EU:s lantbruk.
I maj 2020 presenterade EU-kommissionen en biodiversitetsstrategi till 2030 som syftar till att skydda och främja biologisk mångfald i EU och den anger ett antal mål, såsom att halvera användandet av växtskyddsmedel till 2030 och att avsätta 10 procent jordbruksmark för bevarande av biologisk mångfald. Rådet presenterade sin ståndpunkt om strategin i slutet på oktober 2020 och Europaparlamentet kommer under våren att ta fram sin ståndpunkt i frågan varför jordbruksutskottet höll en utfrågning med deltagande av olika experter och representanter från EU-kommissionen om biologisk mångfald i jordbruket.
Både paneldeltagarna och Europaparlamentarikerna var överens om att jordbruket spelar en viktig roll för att skydda EU:s biologiska mångfald och flera paneldeltagare, däribland LRFs Palle Borgström, utryckte en oro för att biodiversitetsstrategin kan innebära minskad produktion och konkurrenskraft och därmed innebära ökad import av livsmedel från områden med sämre miljöhänsyn. Humberto Delgado Rosa från EU-kommissionens generaldirektorat för miljö ansåg inte att biodiversitetsstrategin utgör någon risk för EU:s livsmedelssäkerhet utan att EU kommer fortsätta kunna vara en stor livsmedelsexportör.
Källa 1: Agra Facts No. 03-21
Källa 2: Lisa Winberg, LRFs Brysselkontor
|
|
|
Europaparlamentets miljöutskott starkt oroade över förlust av biologisk mångfald
Miljöutskottet hade även de en utfrågning om EU:s biodiversitetsstrategi till 2030 som behandlade förlust av biodiversitet och kopplingen till pandemier. Dessutom diskuterades miljöutskottets utkast på betänkande om strategin och de vill se bindande mål för bevarande av biologisk mångfald.
Även miljöutskottet samlade experter för att diskutera effekter av EU:s biodiversitetsstrategi i veckan, bland annat från Europeiska miljöbyrån (EEA) och den internationella plattformen för biologisk mångfald (IPBES). Fokus var på massutrotning av arter och pandemier till följd av förlust av biodiversitet, både i EU och globalt. Det lyftes att EU inte uppnått de frivilliga mål om att hindra förlust av biologisk mångfald till 2020 och både paneldeltagare och Europaparlamentariker efterfrågade i stället bindande mål med tydliga indikatorer för att kunna mäta framsteg. Flera lyfte behovet av att inkludera biodiversitetsmålen i alla ekonomiska sektorer och de identifierade lantbruket som en särskilt viktig sektor.
Miljöutskottet ansvarar för att bereda Europaparlamentets ståndpunkt om EU:s biodiversitetsstrategi till 2030 och föredragande för betänkandet, César Luena (S&D, ES), presenterade utkast på betänkandet efter utfrågningen. Luena välkomnade ambitionen i biodiversitetsstrategin men menade att Europaparlamentet kan och bör göra EU-kommissionens förslag mer ambitiöst. Han vill att målen i förslaget om skydd av naturområden ska vara rättsligt bindande och att det behöver vara en tydligare koppling mellan biodiversitet och klimatförändringar och han fick medhåll från stora delar av utskottet.
Flera andra utskott, däribland jordbruksutskottet, ska nu lämna in sina yttranden under januari varpå miljöutskottet kan färdigställa betänkandet och rösta om det i mars innan frågan lyfts i plenum där Europaparlamentets officiella ståndpunkt antas. Målet är att ha en ståndpunkt i Europaparlamentet klar till FN-konferensen om biologisk mångfald (COP 15) i maj.
Källa: Lisa Winberg, LRFs Brysselkontor
|
|
|
EU-kommissionens arbetsgrupp för Brexit svarade på frågor i jordbruks- och miljöutskottet
Representanter från EU-kommissionen deltog på jordbruksutskottets sammanträde i onsdags och miljöutskottets sammanträde i torsdags för att berätta om frihandelsavtalet mellan EU och Storbritannien. Jordbruksutskottet diskuterade bland annat geografiska ursprungsbeteckningar och miljöutskottet diskuterade växtskyddsmedel och konkurrens på lika villkor.
EU och Storbritannien kom överens om ett frihandelsavtal på julafton 2020 som innebär tull- och kvotfri handel mellan de båda parterna. Stefen Fuehring från EU-kommissionens arbetsgrupp för Brexit meddelade att viktiga punkterna för jordbruket och livsmedelsindustrin i avtalet, förutom tull- och kvotfriheten, var att jordbruksprodukter från Storbritannien behöver uppfylla EU:s standarder för växt- och djurhälsa och att regionaliseringsåtgärder ska tillämpas vid händelse av sjukdomsutbrott hos djur eller växter.
Jordbruksutskottet välkomnade avtalet och diskussionen handlade till stor del om skyddet av geografiska ursprungsbeteckningar, då skydd av befintliga geografiska ursprungsbeteckningar ingår i det utträdesavtal som började gälla 1 februari 2020 och frihandelsavtalet berör inte frågan mer. EU-kommissionen informerade att förhandlingar om hur skydd av nya geografiska ursprungsbeteckningar ska säkerställas kommer fortsätta tills parterna når en överenskommelse. Jordbruksutskottet undrade också över vad som händer i samband med att EU ser över sin förordning om ekologisk odling och enligt EU-kommissionen tillåter avtalet att EU och Storbritannien ser över handel av ekologiska produkter i samband med nya EU-regler.
Miljöutskottet lyfte frågan om vad som händer när Storbritannien tillåter växtskyddsmedel som är förbjudna i EU. Eftersom avtalet innebär att produkter som importeras till EU måste uppfylla EU:s regelverk för växtskyddsmedel så måste Storbritannien följa det vid produktion av varor de vill exportera. Miljöutskottet arbetar med att ta fram ett yttrande om avtalet som de kommer skicka till Europaparlamentets utskott för utrikesfrågor respektive internationell handel som förbereder Europaparlamentets officiella ståndpunkt.
Källa 1: Agra Facts No. 03-21
Källa 2: Lisa Winberg, LRFs Brysselkontor
|
|
|
|
|
EU-kommissionen publicerar lista på åtgärder inom ramen för eco-schemes i EU:s gemensamma jordbrukspolitik
I torsdags publicerade EU-kommissionen en lista med förslag på åtgärder inom lantbruket som kan komma att räknas som miljöprogram under EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) och listan involverar bland annat ekologisk odling, precisionsjordbruk och åtgärder för förbättrad djurvälfärd.
Ett nytt element i reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP), som ska träda i kraft 2023, är eco-schemes vilket är ettåriga miljöprogram inom CAP:s första pelare, direktersättningar, som ska främja miljö- och klimatåtgärder inom lantbruket. Varje medlemsland ska ange vilka miljöprogram de kommer ge ersättning till i sina nationella strategiska planer och de strategiska planerna ska i sin tur godkännas av EU-kommissionen för att säkerställa att medlemsländernas gemensamma insatser bidrar till miljö- och klimatambitionerna i Green Deal, EU-kommissionens tillväxtstrategi för ett klimatneutralt EU till 2050.
EU-kommissionen har nu publicerat en lista med förslag på jordbruksaktiviteter som de anser kvalificerade ersättningar genom eco-schemes och den inkluderar ekologisk odling, agroforestry (integration av skogsbruk och jordbruk), agroekologi (jordbruk som efterliknar naturliga ekosystem), precisionsjordbruk och carbon farming (jordbruk som bidrar särskilt till kolinlagring). Även åtgärder kopplade till djurvälfärd är med på listan, även om de inte har uppenbara miljö- och klimatfördelar, och EU-kommissionen meddelade att budgeten för eco-schemes beräknas bli cirka 58 miljarder euro.
Källa 1: Politico
Källa 2: EU-kommissionen
|
|
|
Ursula von der Leyen utlovar europeiskt ledarskap i biodiversitetsfrågan på internationell konferens
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll tal på den internationella naturskyddskonferensen One Planet Summit i Paris i måndags där hon uppmanade alla deltagare att agera för att förhindra avskogning och skydda naturen.
One Planet Summit är en årlig konferens för att samla politiker, företag och andra aktörer med målet att påskynda en global omställning av ekonomin för att uppnå klimatmålen i Parisavtalet. Konferensen har funnits sen 2017 och årets upplaga samlade mer än 45 länder och handlade om biodiversitet inför att världens ledare ska mötas på en FN-konferens om biologisk mångfald i maj i år och diskutera globala åtaganden för att bemöta förlust av biologisk mångfald.
Ursula von der Leyen uppmanade alla att agera för att skydda naturen och förhindra avskogning och lyfte EU:s gemensamma jordbrukspolitik, EU:s biodiversitetsstrategi till 2030 och Farm to Fork-strategin (för en hållbar livsmedelskedja i EU) som några av EU:s bidrag till detta. Hon meddelade att EU kommer leda vägen genom ett ambitiöst miljöarbete på hemmaplan och att EU under FN-konferensen i maj kommer sträva efter en ambitiös global överenskommelse om biologisk mångfald.
Källa: Politico
|
|
|
|
EU-kommissionen öppnar konsultation om mål för återställande av natur i EU
Som en del av EU:s strategi för biologisk mångfald till 2030 öppnade EU-kommissionen i veckan en konsultation om bindande EU-mål för återställande av naturen.
Ett av åtagandena i EU:s biodiversitetsstrategi till 2030 är att EU-kommissionen ska utarbeta rättsligt bindande mål för återställning av naturen. EU-kommissionen planerar att presentera förslag på sådana mål i slutet av 2021 och de kommer använda resultatet från konsultationen i den konsekvensanalys som ska föregå deras förslag. Konsultationen är öppen till den 5 april.
Källa: Agra Facts No. 03-21
|
|
|
|
|
|
Händer nästa vecka
Europaparlamentet har plenarsammanträde och på agendan står bland annat det portugisiska ordförandeskapets prioriteringar för våren och EU:s jämställdhetsstrategi.
Torsdag
Digitalt EU-toppmöte med fokus på covid-19 och vaccinering.
|
|
|
|
|
|
|
Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se
Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden
|
|
|