Den gångna veckan har den strategiska planen för Horisont Europa antagits av EU-kommissionen...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
LRFs Brysselnytt
 

Brysselnytt vecka 11

Den gångna veckan har den strategiska planen för Horisont Europa antagits av EU-kommissionen och diskussionerna kring due diligence har fortsatt på olika håll i Bryssel.

Hoppas ni får en fin helg,
Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Europaparlamentets handelsutskott har givit sitt yttrande på strategin för hållbara livsmedel, Farm to Fork

- Den första strategiska planen för Horisont Europa har antagits av EU-kommissionen

- Läckt utkast till handlingsplan för ekologisk produktion visar bland annat på EU-kommissionens planer för "storskalig omställning" till ekologiskt jordbruk

- EU-kommissionen överväger nationella tillsynsmyndigheter för due diligence

- Europeiska ombudsmannen Emily O'Reilly anser att EU-kommissionen misskött handelssamtalen med Mercosur-länder

Män i skog
 

Europaparlamentets handelsutskott har givit sitt yttrande på strategin för hållbara livsmedel, Farm to Fork

Yttrandet kräver bland annat hårdare klimat- och miljövillkor i frihandelsavtal samt lika tillgång till innovationer för växtförädling.

Ansvaret för Europaparlamentets yttrande kring strategin för hållbara livsmedel ligger i huvudsak hos Europaparlamentets miljöutskott och jordbruksutskott, förutom de delar av strategin som berör internationella aspekter. Det är dessa aspekter som Europaparlamentets handelsutskott berör med de 13 kompromissändringsförslag som antogs under torsdagens sammanträde. Yttrandet kommer att läggas till i den slutliga texten och får endast förkastas i en omröstning i plenum.

Europaparlamentets handelsutskott efterlyser i sitt yttrande heltäckande konsekvensbedömning och periodiska uppföljningsbedömningar av målen inom Farm to Fork-strategin. De betonar även vikten av att ge lika tillgång till tekniska och vetenskapliga innovationer, inklusive växtförädlingsinnovationer, för att stärka EU:s konkurrenskraft. I yttrandet påpekas också behovet av att handelsavtalen verkligen införs fullt ut och att sanktionsbaserade tvistemekanismer, som sista utvägsalternativ, bör införas.

Det slutliga utlåtandet kring Farm to Fork-strategin väntas gå till omröstning i plenum innan sommaren. Därefter skickas utlåtandet som inspel från Europaparlamentet till EU-kommissionen.

Källa: Politico

Den första strategiska planen för Horisont Europa har antagits av EU-kommissionen

Horisont Europa är EU:s forsknings- och innovationsprogram som löper fram till 2027. Den strategiska planen antog EU-kommissionen under måndagen och syftar till att göra Horisont Europas mål tydligare – ett starkare EU som kan möta framtidens utmaningar.

I planen fastställs de strategiska riktlinjerna för inriktningen på investeringar under programmets första fyra år och att EU:s forsknings- och innovationsåtgärder bidrar till EU:s prioriteringar; bland annat ett klimatneutralt grönt Europa och ett Europa som är anpassat för den digitala tidsåldern.

Den strategiska planen omfattar 95,5 miljarder euro, som ska finansiera allt från spetsforskning till företagsnära innovationer inom EU. En nyhet är fem utpekade missions ("fokusområden") där jordhälsa och livsmedel lyfts som en utmaning tillsammans med anpassning till klimatförändringar, hav och vatten, klimatneutrala och smarta städer, samt cancer.

Du kan läsa mer här

Källa: EU-kommissionen

Läckt utkast till handlingsplan för ekologisk produktion visar bland annat på EU-kommissionens planer för "storskalig omställning" till ekologiskt jordbruk

I en läckt version av EU-kommissionens handlingsplan för eko föreslås nya upphandlingsstrategier, säljfrämjande medel och forskningsinitiativ. Målet är att 25 procent av Europas jordbruksmark ska vara ekologisk senast 2030.

För några veckor sedan (v. 8) rapporterade Brysselnytt om ett läckt utkast av en tidigare version av EU:s handlingsplan för eko. Den nya versionen ser ett behov av att utjämna förutsättningarna, om samtliga medlemsländer ska uppnå målet om 25 procent ekologisk produktion till 2030. Detta ska ske med hjälp av 23 uppsättningar med åtgärder som syftar till att åstadkomma vad som i handlingsplanen benämns som "den storskaliga omställningen från konventionellt jordbruk till ekologisk produktion".

Några exempel på de åtgärder som EU-kommissionen planerar är att ekologiska livsmedel ska inkluderas i de obligatoriska minimikriterierna för hållbar offentlig upphandling av livsmedel. EU-kommissionen kommer att uppmana länder under EU-genomsnittet att fördubbla den ekologiska andelen vid offentliga upphandlingar. Ytterligare en åtgärd består av att EU:s medlemsländer kommer behöva rapportera hur de tänker sig bidra till 25-procentsmålet i sina strategiska planer för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Den officiella handlingsplanen för eko väntas presenteras av EU-kommissionen den 31 mars.

Källa: Politico

EU-kommissionen överväger nationella tillsynsmyndigheter för due diligence

EU:s justitiekommissionär Didier Reynders kommenterade EU-kommissionens övervägande av att använda nationella tillsynsmyndigheter för att hjälpa till att upprätthålla nya befogenheter för due diligence.

I förra veckans Brysselnytt (v. 10) rapporterades om Europaparlamentets ställningstagande i frågan om due diligence, som handlar om att upprätta ett regelverk som säkerställer att europeiska företag via sina underleverantörer inte bidrar till att skada människor eller miljön (framför allt i tredje land).

Under måndagen (15/3) kommenterade EU:s justitiekommissionär Didier Reynders det, och EU-kommissionens pågående arbete i frågan, på ett webbinarium. En av planerna som EU-kommissionen har är att upprätta nationella tillsynsmyndigheter för att övervaka att reglerna följs. Utöver det berättade Reynders också att EU-kommissionen ser över vilka företag som bör omfattas av due diligence. Justitiekommissionären menar att EU-kommissionen vill att även företag utanför EU ska kunna omfattas men att det kanske inte är möjligt rent juridiskt.

Enligt en källa som nyhetsredaktionen Politico talat med, kommer förslaget från EU-kommissionen även att innehålla särskilda regler för varor som bidragit till avskogning. Just nu lutar det, enligt Politicos källa, åt att företag kommer behöva tillhandahålla bevis på att varorna de säljer inte kan kopplas till avskogning i tredje land.

EU-kommissionen förväntas komma med sitt förslag till direktiv angående due diligence under andra halvan av juni i år.

Källa: Politico

Europeiska ombudsmannen Emily O'Reilly anser att EU-kommissionen misskött handelssamtalen med Mercosur-länder

O'Reilly beslutade i dag att Europeiska kommissionen misskötte handelsförhandlingarna med de sydamerikanska Mercosur-länderna när de slutförde avtalet utan att vänta på en uppdaterad konsekvensbedömning för hållbarhet.

Den europeiska ombudsmannen anger i beslutet att EU-kommissionen borde ha kunnat visa att de hade tagit full hänsyn till den potentiella påverkan på miljön och andra frågor fullt ut innan avtalet nåddes. Enligt O'Reilly riskerade det faktum att kommissionen inte väntade på konsekvensbedömningen att undergräva dess trovärdighet.

O'Reilly anser att EU-kommissionens beteende utgjorde ett "administrativt missförhållande", men ger ingen formell rekommendation eftersom EU-kommissionen arbetar för att slutföra processen med konsekvensbedömningen kring hållbarhet inom kort.

Källa: Politico

Händer nästa vecka

EU:s jordbruksministrar sammanträder i början av veckan. På dagordningen står bland annat reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP, och samtal om EU:s kommande skogsstrategi. I slutet av veckan kommer trialoger med anledning av CAP att hållas.

Måndag
EU:s jordbruksministrar sammanträder.

Tisdag
EU:s jordbruksministrar sammanträder.

Miljöutskottsmöte i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Jordbruksutskottsmöte i Europaparlamentet.
Från LRF bevakar Anna Ek.

Onsdag
CCC i Copa-Cogeca.
Från LRF deltar Axel Hansson.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
 
 
 

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign