Denna vecka kan ni läsa om vad Europaparlamentets miljöutskott tycker om EU:s strategi för biologisk mångfald...
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Brysselnytt vecka 22

Denna vecka kan ni läsa om vad Europaparlamentets miljöutskott tycker om EU:s strategi för biologisk mångfald och om hur CAP bidragit till minskade växthusgasutsläpp från lantbrukssektorn.

Hoppas ni får en bra helg,
Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Veckans rubriker

- Europaparlamentets miljöutskott har antagit sitt yttrande på EU:s strategi för biodiversitet

- EU-kommissionär Maroš Šefčovič besökte Europaparlamentets miljöutskott för att diskutera EU-kommissionens meddelande om bättre lagstiftningar

- Utvärdering av CAP:s påverkan på klimatförändringar och utsläpp av växthusgaser visar på minskade utsläpp sedan 1990

- Ny trendspaning från EU-kommissionen visar på minskad risk från och användning av växtskyddsmedel

Odlingslandskap
 

Europaparlamentets miljöutskott har antagit sitt yttrande på EU:s strategi för biodiversitet

I yttrandet efterlyser Europaparlamentets miljöutskott, som är ansvariga för filen, en EU-lagstiftning rörande biologisk mångfald liknande den nyligen antagna klimatlagen.

Den 28 maj antog Europaparlamentets miljöutskott sin position rörande på EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030: Ge naturen större plats i våra liv. Strategin lades fram av EU-kommissionen under maj 2020, med syfte att skapa incitament och förutsättningar till bevarad samt ökad biodiversitet. Strategin föreslår bland annat att 10 procent av EU:s landyta och 10 procent av EU:s hav ska vara strikt skyddade, samt har samma målsättningar som Farm to Fork-strategin kring minskad användning av kemiska växtskyddsmedel, handelsgödsel och ekologisk areal.

Utöver önskan om en lagstiftning för skydd av biologisk mångfald, ställer sig Europaparlamentets miljöutskott bakom EU-kommissionens mål om att minst 30 procent av EU:s land- och vattenyta ska skyddas till 2030. Utskottet vill också se att åtminstone en tredjedel av detta område, inklusive EU:s återstående primära och gamla skogar, ska förläggas med strikt skydd (i praktiken stå orörda).

Yttrandet, i form av en rapport, kommer att behandlas av Europaparlamentet i helhet under kommande veckas plenarförhandlingar. Efter votering, kommer rapporten att fungera som Europaparlamentets inspel till EU-kommissionen rörande strategin för biodiversitet.

Källa: Agra Facts
Källa: Politico

EU-kommissionär Maroš Šefčovič besökte Europaparlamentets miljöutskott för att diskutera EU-kommissionens meddelande om bättre lagstiftningar

Under diskussionen med Europaparlamentets miljöutskott efterfrågade Europaparlamentarikerna bland annat minskad detaljstyrning och möjligheten att ta bort överlappande lagstiftning.

Maroš Šefčovič, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för kontakter mellan institutionerna samt framtidsfrågor, besökte under torsdagen Europaparlamentets miljöutskott. Syftet var att diskutera EU-kommissionens nya meddelande om bättre lagstiftning och dess bidrag till målen för den europeiska gröna given, the Green Deal.

Bättre lagstiftning är en satsning från EU-kommissionen, som ursprungligen föreslogs 2015, för att förenkla EU:s lagstiftningsprocesser, det vill säga bland annat innebära mindre administrativt krångel. Det ska även öka transparens, möjliggöra evidensbasering och öka medborgares inflytande i EU:s lagstiftningsprocesser. Lagstiftningsförslag ska också ha en tydlig koppling till FN:s milleniemål inför 2030.

Som svar på frågorna om överlappande lagstiftning och minskad detaljstyrning, exemplifierade EU-kommissionär Šefčovič EU-kommissionens arbete genom ’Fit for 55’-paketet som föreslår sammanslagning mellan en rad direktiv. Principen som ska gälla framöver är "en in, en ut", där förhoppningen är att lagstiftningsförslag inte längre ska överlappa varandra. Vilka lagstiftningar som kommer att beröras, kommer redogöras för i de konsekvensanalyser som genomförs innan förslaget läggs fram.

Källa: EU-kommissionen
Källa: Anna Ek, LRFs Brysselkontor

Utvärdering av CAP:s påverkan på klimatförändringar och utsläpp av växthusgaser visar på minskade utsläpp sedan 1990

En rapport som utförts av Alliance Environment på uppdrag av EU-kommissionen visar att EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP, har bidragit till att lantbrukssektorn minskat sina utsläpp av växthusgaser med 20 procent sedan 1990.

Rapporten, som är beställd i syfte att fungera som internt underlag inom EU-kommissionen, visar att EU:s jordbruk minskat sina växthusgasutsläpp med 20 procent och att även det ekologiska fotavtrycket minskat i relation till utsläpp. Rapporten visar att tidigare CAP-åtgärder verkat stabiliserande, såväl för den enskilda bondens ekonomi och för diversifierade lantbrukssystem. Dessa åtgärder ska också ha gett lantbrukare bättre ekonomiska förutsättningar att hantera skador i form av naturkatastrofer, som blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna.

Rapporten visar dock att den positiva trenden med minskade utsläpp av växthusgaser från lantbrukssektorn avstannat sedan 2010. Den visar även att rådgivning kring klimatanpassning generellt inte prioriterats och att incitament för omställning till en produktion som inte är lika utsatt för klimatrelaterade chocker inte funnits i nog stor utsträckning.

Rapporten har skrivits av Allience Environment på uppdrag av EU-kommissionen och publicerades den 1 juni.

Du kan läsa mer här

Källa: Agra Facts
Källa: EU-kommissionen

Ny trendspaning från EU-kommissionen visar på minskad risk från och användning av växtskyddsmedel

I EU-kommissionens första uppdateringen av målsättningarna för minskad användning av växtskyddsmedel under EU:s strategi för hållbara livsmedelskedjor, Farm to Fork, visar på minskande siffror under 2018 och 2019.

I maj 2020 presenterade EU-kommissionen två målsättningar inom ramen för Farm to Fork-strategin om 50 procent minskad användning och risk av växtskyddsmedel, samt 50 procent minskad användning av växtskyddsmedel klassade som "mer farliga". Dessa målsättningar kommer följas upp genom årliga statistiska mätningar. Mätningen vars resultat presenterades i veckan är den första sedan EU-kommissionen presenterade målen inom Farm to Fork och redogör för både 2018 samt 2019.

Den nya statistiken visar att användningen och risken för kemiska bekämpningsmedel i EU minskade med 8 procent under 2018 och ytterligare 5 procent under 2019, i jämförelse med perioden 2015–2017. Statistiken visar även att användningen av de växtskyddsmedel som är klassade som " mer farliga" minskade med 12 procent inom EU under 2019.

Du kan läsa mer här

Källa: Politico
Källa: EU-kommissionen

Vad händer nästa vecka?

Nästa vecka har Europaparlamentet plenarvecka, vilken för första gången sedan mars 2020 kommer att hållas fysiskt i Strasbourg.

Följ @LRFBrussels på Twitter
 
 
 
 

Lantbrukarnas Riksförbund | 010-184 40 00 | info@lrf.se


Lantbrukarnas Riksförbund, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign