Hej,

Nu är den efterlängtade våren här och med den ett intensivt arbete för de flesta. Vi berättar här om att Finland har visat intressen för fler IP- certifieringar. De klimatcertifierade äggen gör succé och det  jobbas det för fullt med att utse Årets klimatbonde 2022. Nu finns en övergripande definition av regenerativt jordbruk på plats och läs om hur ingrediensmärkning öppnar möjligheter.

LYXIG HYLLNING AV DEN SVENSKA TOMATEN

Josefin och Ann-Louise fick nöjet att vara med på Tomatens dag som arrangerades av LRF Trädgård i förra veckan. Det bjöds chans att prata med riktiga stjärnodlare, journalister, matskribenter och allt toppades av smakprover från Juniorkocklandslaget. Eventet tog plats på klimatcertifierade Orto Novo på Ekerö i Stockholm, kombinationen klimatcertifierad basilika och tomat är ju helt oslagbar.

En väldigt lyxig hyllning av alla de smakrika och spännande tomater som odlas i växthus runt om i landet blev det. Det samlade gänget såg ljust på framtiden för svensk tomatodling!

KLIMATCERTIFIERADE ÄGG GÖR SUCCÉ

Världens första klimatcertifierade ägg lanserades av Dava Foods i höstas, v39. Direkt från start blev de klimatsmarta äggen grundlistade på Hemköp och fick en god listning på ICA och Coop. Nu fortsätter segertåget med grundlistning även på Stora Coop. "Att de klimatcertifierade äggen blivit grundlistade är avgörande för att få ordentlig snurr på försäljningen", säger Kjell Dalin, Marknad/försäljningschef på Dava Foods.
På så sätt finns goda förutsättningarna för lyckade försäljningskampanjer. Framåt finns
en bra aktivitetsplan vilket innebär extra synlighet för dessa ägg.


Klimatcertifierade ägg har halverad klimatpåverkan jämfört med andra ägg, det beror framför allt på reglerna om råvaror till hönornas foder i klimatcertifieringen i IP Sigill Kyckling & Ägg. Vilken enorm effekt det blir på minskad klimatpåverkan kunde vi räkna ut med ett exempel från påskhandeln. Under de fyra veckorna innan påsk slog klimatcertifierade ägg volymrekord – utan kampanj ocheller prisnedsättningar. På bara fyra veckors försäljning minskade klimatpåverkan med motsvarande 14 inställda flygresor tur och retur mellan Stockholm och Helsingfors. 

Samtidigt som klimatcertifierade ägg är ett bra val för klimatet ger de också entt bättre miljöliv för hönorna. Alla fåglar kan gå ut när de har lust, och de har fri tillgång till grovfoder. Bra både för magen och som sysselsättning.
INGREDIENSMÄRKNING ÖPPNAR MÖJLIGHETER

Ni som märker era produkter med Svenskt Sigill blir stadigt fler. Det tycker vi är bra! Det gör det lättare för konsumenterna att hitta mat och blommor från en hållbarare produktion. På så sätt hjälps vi åt att skydda vattendrag från föroreningar, ha en god djuromsorg och öka den biologiska mångfalden.

För att märka sammansatta produkter, tex sylt, korv eller en grönsaksblandning, krävs att karaktärsråvaran i produkten kommer från en IP Sigillcertifierad produktion. Dessutom ska 100% av råvarorna vara producerade i Sverige. Det är tuffa regler, och ibland kan det vara svårt att nå hela vägen fram. Då finns möjligheten att i stället använda Ingrediensmärkning. Det innebär att Svenskt Sigill-märket placeras i direkt anslutning till ingrediensförteckningen och att det tydligt framgår vilken eller vilka råvaror som uppfyller reglerna för Svenskt Sigill. Bilderna visar hur det kan se ut.

På så sätt undviker du risken att
vilseleda konsumenterna, samtidigt som                             
du kan dra nytta av värdet i Svenskt Sigill-märket.

ÖVERGRIPANDE DEFINITION AV REGENERATIVT JORDBRUK PÅ PLATS

Regenerativt jordbruk är ett begrepp i hetluften men vad man egentligen menar med det skiljer sig ofta åt. Sigill Kvalitetssystem startade ett projekt hösten 2021 för att definiera vad det betyder under nordiska förhållanden för att se till att de krav som ställs av livsmedelsföretag på lantbruket blir enhetliga, att de verkligen leder till ökad hållbarhet här i Norden och för att hindra att begreppet blir urvattnat.

Projektet har nu kommit fram till en definition av vad regenerativt jordbruk kan innebära i Norden och nu påbörjas arbetet med att ta fram mer detaljerade riktlinjer för vad ett regenerativt jordbruk innebär i praktiken. Arbetet beräknas vara helt klart i början av 2023.

I styrgruppen finns, förutom Sigill Kvalitetssystem, Axfoundation, Ekologiska Lantbrukarna, Finska trädgårdsförbundet, KRAV, LRF, MTK Finland, Norges Bondelag, Naturskyddsföreningen och WWF Sverige. Projektet har också en referensgrupp där ca 40 olika aktörer sitter med, bl.a. stora livsmedelsföretag, forskare och lantbrukare.
Den övergripande definitionen hittar du här.

För mer information om regenerativt lantbruk kontakta helena.allard@sigill.se
HANDELN I FINLAND NYFIKNA PÅ IP- CERTIFIERING

Precis som i Sverige har intresset för kvalitetssäkring av livsmedelssäkerhet och schysta arbetsvillkor ökat även i Finland. Tillsammans med vår samarbetspartner Trädgårdsförbundet/Puttarhaliitto, besökte vår kvalitetschef Katarina de två största dagligvarukedjorna i vårt östra grannland. Då fick vi veta att handeln just nu går över till att kräva tredjepartscertifiering av livsmedelssäkerhet, i stället för att göra egna leverantörsrevisioner. Därför blev intresset stort när vi berättade om fördelarna med IP Livsmedel; konkret, tydlig, anpassad för nordiska förhållanden och mindre administration. Den vanligaste certifieringen för livsmedelssäkerhet i Finland är FSSC 22000, medan IP Livsmedel är ledande i Sverige. Över 70% av alla svenska företag som är certifierade för livsmedelssäkerhet använder IP Livsmedel. Vi tror att även en stor del av de finska livsmedelsproducenterna kommer att välja IP Livsmedel när kraven på tredjepartscertifiering ökar.  

Den finska handeln var också intresserade av IP Arbetsvillkor. Det pågår nämligen en debatt om de usla arbetsvillkor som förekommer i vissa branscher och många konsumenter hör av sig med frågor. Därför hade dagligvarukedjorna börjat kartlägga sina leverantörer och redan idag ställs krav på IP Arbetsvillkor kopplat till IP Sigill Frukt & Grönt. Nu har man också börjat titta på leverantörer av tjänster. När vi berättade att IP Arbetsvillkor är tillgängligt även för tjänsteföretag, till exempel städ- eller byggföretag, fick vi ett stort gensvar. En av de kedjor vi besökte, Kesko, har redan nu planer på att testa hur IP Arbetsvillkor kan fungera för leverantörer till deras K-matbutiker.

Har du frågor om vårt arbete i Finland, kontakta Katarina Ahlmén katarina.ahlmen@sigill.se
JURY MED TUNGA HÅLLBARHETSPROFILER UTSER ÅRETS KLIMATBONDE
Svenskt Sigill Klimatcertifierad vill hylla den bonde som har gjort mest för att minska sin klimatpåverkan. Till vår hjälp har vi en jury med riktiga höjdare inom mat och klimat. Juryn består av Paul Svensson TV-kock med hållbarhetsfokus, Jenny Jewert, jordbruksexpert på Världsnaturfonden WWF, Charlotta Szczepanowski, chef Hållbarhet & Kvalitet på Coop och Helena Allard, hållbarhetschef för Svenskt Sigill.

KUNDERNA TAR ÖVER

Ni kanske har märkt att Svenskt Sigill kontot på Instagram har lite annorlunda stil? Nu under våren låter vi några av våra bästa Svenskt Sigill märkande företag ta över kontot. Det är ett sätt att låta konsumenten få möta verkligheten på gårdarna och för oss att kunna berätta hur Svenskt Sigill fungerar. Om du inte redan gör det ska du så klart följa Svenskt Sigill på Facebook och Instagram!
BESTÄLL BUTIKSMATERIAL GRATIS

Vi har en begränsad mängd med marknadsföringsmaterial med Svenskt Sigill eller Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Läs mer om vad som finns att beställa i förra nyhetsbrevet.

Beställ vilket material du önskar från josefin.kihlberg@sigill.se

Information om hur du certifierar eller märker din produktion finns på www.sigill.se
Här hittar du också listan på certifierade företag.

Information om miljömärkningen Svenskt Sigill finns på svensktsigill.se

Följ Svenskt Sigill på sociala medier:

Facebook
 
Twitter
 
Instagram
Tel: 010-184 45 00 | info@sigill.se

Sigill Kvalitetssystem AB, Franzéngatan 1B, 105 33 Stockholm, Sweden


Email Marketing by ActiveCampaign